acum 14 ani

Primii pasi in viata ai unui catel

Pentru iubitorii de animale nimic nu se compara cu un ghemotoc de blanita, cald si dulce, un puiut de caine,  care depinde cu totul de mamica lui si de noi. Daca avem norocul sa asistam la primii pasi in viata unui catel, ne vom incarca de bucurie si duiosie, pentru ca un asemenea spectacol nu poate lasa pe nimeni indiferent. Sunt cu adevarat dragalasi! Mersul lor leganat te face sa te indragostesti de ei din prima clipa.

“Nu exista nicun psihiatru in lume care sa egaleze un catel ce iti linge fata”, spunea psihiatrul Ben Williams.

Pe masura ce cresc, catelusii se transforma in adevarati adulti. Nu se mai impiedica. Merg cu mandrie, sunt credinciosi stapanilor si isi dezvolta simtul incredibil al mirosului care este un dar de la natura. Se spune ca pe parcursul stadiilor de dezvoltare, catelusii ar trebui sa socializeze cu oamenii si cu ceilalti catei pentru a avea o evolutie sanatoasa.

Primul stadiu din viata unui catel este perioada neonatala, care cuprinde primele 12 zile de viata. In acest timp, cateii sunt influentati de mama lor si raman in apropierea ei. Vederea si auzul nu sunt foarte dezvoltate in aceasta etapa. Asadar, acum stapanii sunt sfatuiti sa nu-i expuna pe catei la stres fizic foarte mare pentru o mai buna dezvoltare a creierului lor. In general, stapanii nu au de ce sa intervina in aceasta perioada. Pot doar sa o ingrijeasca pe mamica si sa urmareasca evolutia puilor cu atentie. Cele mai importante doua lucruri sunt mainile curate si o atitudine calma. Catelusii pot lua usor germeni care ii pot imbolnavi si, daca esti prea agitat, asa vor fi si ei.

Cel de-al doilea stadiu de dezvoltare este marcat de o perioada de tranzitie. Aceasta are loc intre ziua a 13-a si pana in a 20-a zi de viata. In aceasta perioada de timp, ochii se deschid, iar puiutii iau contact pentru prima data cu lumea inconjuratoare. Incep sa auda si sa raspunda la sunete. Isi dezvolta si simtul mirosului si al gustului. Dintii isi fac simtita prezenta . De asemenea, cateii au un mers leganat. Studiile arata ca un catel care nu sta cu grupul dupa a 8-a saptamana de viata nu se dezvolta armonios din punct de vedere emotional.

In timpul perioadei de socializare, un catel are activitati specifice speciei sale. Invata sa se joace, socializeaza cu ceilalti, devine curios si incepe sa exploreze imprejurimile. Catelusii incep sa-si dezvolte abilitatile care aduc rafinament personalitatii lor. Studiile arata ca orice lucru care sperie un catelus in perioada de viata cuprinsa intre saptamana a 8-a si saptamana a 11-a de viata isi pune amprenta asupra mintii sale pentru o perioada indelungata de timp. De asemenea, daca urmaresti cum se poarta fratii intre ei, iti vei putea da seama cum se vor comporta cand vor creste.

Incepand cu saptamana a 12-a si pana in saptamana a 16-a de viata incepe si perioada de crestere. La aceasta varsta, catelul invata sa muste, incep provocarile si testarea abilitatilor. Catelul incearca sa-si exprime autoritatea si maturitatea. Aceasta poate fi perioada perfecta pentru a-l dresa deoarece acum catelul va raspunde la comenzi.

Urmatorul stadiu de dezvoltare se numeste si perioada de dezvoltare a instinctelor. In aceasta etapa catelusii se simt independenti, nerestrictionati. Simt nevoia sa fie pe cont propriu. Incepand cu a 6-a luna si pana in a 14-a luna, un catelus ar putea incerca noi sentimente de timiditate. Cateii se dezvolta din punct de vedere sexual. Incepe procesul de maturizare. Le-au crescut dintii de adult, cresterea lor in inaltime a ajuns la bun sfarsit si sunt aproape adulti. Un catel care a ajuns la varsta de un an pana la varsta de patru ani poate fi numit un caine adult.

Pana la varsta de maturizare insa, un cateii au nevoie de multa atentie in ingrijire. Cresterea lor sanatoasa consta atat in dezvoltarea din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional. Cateii, ca si copiii, cer dragoste si ingrijire pentru o dezvoltare sanatoasa. Noi, cei care imblanzim cateii trebuie sa raspundem nevoilor acestora de siguranta si de socializare pentru a putea avea caini sanatosi, crescuti armonios.

Un comentariu

pupa mama nasucul lui. dulceata mamii!