acum 14 ani

Primul ajutor in cazul intepaturii de scorpion

Singurul scorpion autohton, Euscorpius carpathicus, are 1 cm lungime si o intepatura comparabila cu cea a viespei comune

Toxina responsabila de reactia alergica a organismului este veninul de scorpion.
Specia de scorpion care se gaseste in Romania, Euscorpius carpathicus, raspandita in Banat, Carpatii Meridionali si zona deluroasa si montana a Carpatilor de curbura, are circa 1 cm lungime si este de culoare brun-deschis; intepatura sa este la fel de dureroasa ca cea a unei viespi comune. Exista numeroase alte specii de scorpion care pot provoca daune majore cu o simpla intepatura, insa, in tara noastra, se intalnesc numai rudele lor, aproape inofensive.
Doza toxica variaza in functie de specia scorpionului si de marimea animalului.

Simptomele intepaturii de scorpion sunt: durere locala, dificultati in inghitire si respiratie, nervozitate, tulburari de comportament, salivatie abundenta, pupile dilatate, voma, mictiune, defecatie. Decesul poate interveni din cauza hipertensiunii, colapsului respirator sau anomaliilor in ritmul batailor inimii.

Masurile care se iau imediat vizeaza identificarea speciei scorpionului, daca este posibil, si ducerea animalul afectat la veterinar. Scorpionul va fi identificat, se va indeparta acul si se va curata rana. Suplimentar, se vor administra calmante (altele decat narcoticele). Animalul va fi monitorizat si tratat pentru simptomele sale.

Tratamentul vizeaza tratarea anomaliilor in ritmul batailor inimii, spasme musculare si hipertensiune. Se administreaza fluide IV pentru a se mentine nivelul de hidratare si productie a urinei, iar pacientul este monitorizat pentru edem pulmonar.
Antidoturile pentru venin sunt rareori folosite la animale, intepaturile nefiind in mod normal fatale.