acum 14 ani

Primul catel de trufe din rasa lagotto romagnolo a fost adus in Romania de un bihorean

Căţeii trufari găsesc doar trufele coapte, deoarece cele necoapte nu au miros

Căţeii trufari găsesc doar trufele coapte, deoarece cele necoapte nu au miros

Un aleşdan creşte şi instruieşte lagotto romagnolo, căţelul care ştie să găsească trufe. Nicolae a adus în România, oficial, primul căţel din rasa lagotto romagnolo. Aleşdanul creşte şi vinde pui de lagotto, în toată ţara.

Sunt loiali, inteligenţi şi făcuţi pentru muncă. Deşi sunt iubitori şi perfecţi ca animal de companie pentru familii, căţeii trufari sunt percepuţi la noi mai mult ca o mână de lucru, decât ca un companion. Primul căţel trufar din rasa lagotto romagnolo a fost adus în România de un aleşdan. „L-am adus din Italia, în 2005. Este o căţelusă”, a povestit Nicolae, proprietarul căţelului.

Preferă să-şi ascundă identitatea, la fel ca alţi trufari din România. Meseria de culegător de trufe este un fel de castă. Nimeni nu poveşteşte despre ce face şi cum, pentru că succesul în acest domeniu depinde de secretul meseriei. Şi nu neapărat din cauză că ar fi puţine locurile în care se găsesc trufe ci pentru că mulţi, din dorinţa de a se îmbogăţi nu respectă etica şi deontologia meseriei. „Vânătorul de trufe experimentat ştie cum să se comporte pentru a păstra în siguranţă mediul şi zonele cu trufe, prima regulă de bază fiind aceea de a nu epuiza dezvoltarea anuală a trufelor”, explică Nicolae.
Aleşdanul este căutător de trufe şi a auzit despre căţeii trufari la un seminar. S-a decis să-şi cumpere unul. Singur a învăţat să-i instruiască pentru a găsi unul dintre cele mai scumpe condimente. „Cineva mi-a tradus un ghid de dresaj din italiană”, povesteşte bărbatul. Cu timpul a început să crească căţei trufari, să-i instruiască şi să-i vândă. Deşi şi el este printre cei care-şi folosesc căţeii la căutatul trufelor, spune cu dezamăgire că cei care caută acum să-şi cumpere un lagotto o fac doar în speranţa că se vor îmbogăţi.
„După ce apare la televizor o emisiune despre trufe, a doua zi primesc sute de telefoane şi e-mailuri pentru căţei”, povesteşte aleşdanul. „Cei care doresc să facă asta trebuie să înţeleagă că este vorba în primul rând de un hobby, nu de o afacere”, conchide crescătorul de lagotto.

Un căţel din rasa lagotto poate costa începând cu 1.000-2.000 de euro. Însă cei care fac această meserie trebuie să ştie că nu totul depinde de priceperea căţelului. În Bihor există în jur de 20 de căutători de trufe şi judeţul este în top la recoltă.

5 comentarii

Sunt perfect de acord ca multi ar cam “strica” cuiburile de trufe si ar impiedica posibil (desi nu absolut necesar) aparitia si dezvoltarea trufelor. E si normal sa fie si un hobby “trufareala” pentru ca nu e foarte usor sa bati cu piciorul hectare de padure. In primul rand trebuie sa iubim natura si apoi s-o exploatam. Dar totusi…haideti sa NU fim ipocriti!!! In primul rand este vorba de o gramada de bani! Si nu foarte putini intr-un an bun…
Asta este si principalul motiv pentru care vorbim de o casta inchisa…cui ii place concurenta???
“Vânătorul de trufe experimentat ştie cum să se comporte pentru a păstra în siguranţă mediul şi zonele cu trufe…” PERFECT DE ACORD!!! Dar oricine poate sa invete domnilor cautatori de trufe…ca nici voi nu v-ati nascut invatati si chiar si voi experimentatii ati facut ravagii la inceput!
Sunteti mai rau ca notarii publici!
Mafie dom’le! Mafie!
Cine s-a “trezit” primul, inchide poarta dupa el! Sa nu cumva sa mai intre cineva…ca strica iarba pe unde-a trecut el cu putin timp in urma! Exact asta faceti!

Sunt interesat de a face din acest lucru un hobby dar eu am cautat sa aflu mai multe detali de circa 1 an si 6 luni si nu reusesc sa gasesc pe nimeni pentru a ma ajuta.sunt dispus si sa investesc in acest hobby din putinul pe care il am.astept propuneri pe adresa de e-mail

Avem de vanzare doi catei nascuti la sfarsitul lunii ianuarie 2010, rasa pura lagotto romagnolo, din parinti cautatori de trufe. Cateii au carnetel de sanatate, pasaport, vacinurile si deparazitarile la zi.
http://www.lagotto-romagnolo.ro

mai oameni buni care va ginditi sa va imbogatiti peste noapte din cautatul trufelor, trebuie sa stiti ca acest fenomen nu exista pentru ca pretul care se vehiculeaza despre aceste diamante negre, este o mare minciuna, NU EXISTA CA UN CULEGATOR SA IA PE KG-mul DE TRUFE 1000 DE EUROI, IN 2011 culegatorul de jos a dat kg si cu 30 de euroi. asta este realitatea si nu va lasati vehiculati de indivizii care va promit marea cu sarea ca totul se termina pina cind iai cumparat un ciine si apoi te trezesti ca o picatura de apa in ocean. daca tot vrei sa devii cautator, cauta sa te imprietenesti cu unu vechi in meserie poate ala i-ti da ceva din casa. DECI NU FITI CREDULI.

salut trufarilor va rog nu mai faceti asa multa reclama rasei lagotto momentan sint in italia zona piemonte renumita pentru trufele albe am mers cu un italian la trufe nu are nici un ciine lagotto si gaseste trufe albe la greu si a spus ca nu da doi bani pe aceasta rasa si cauta trufe de 30 ani.cei mai buni ciini sint din incrucisari iar tepari in rominia sint la greu.dati o caruta de bani pe ciini si nu vor gasi nimic.cel mai bine va dresati voi ciinele e mai dificil la inceput dar va merita efortul credetima nici un trufar nu va vinde un ciine bun ci numai cei care sint mai slabi care nu sint buni de nimic. aveti grija de lovelele voastre si cascati bine ochi numai de bine