acum 13 ani

Prinderea cainilor si a pisicilor, concesionata la Busteni

Prinderea cainilor si a pisicilor, concesionata la Busteni

Prinderea cainilor si a pisicilor, concesionata la Busteni

Autoritatile locale din orasul Busteni vor organiza, in prima saptamana a lunii iulie, o licitatie deschisa pentru delegarea prin concesiune a serviciului de gestionare a animalelor fara stapan. Spre deosebire de alte localitati, in afara cainilor vagabonzi, la Busteni vor fi adunate de pe strazi si pisicile care haladuiesc prin apropierea tomberoanelor de gunoi sau prin alte zone ale orasului. Concesiunea acestui serviciu ar urma sa se deruleze pe o perioada de cinci ani, valoarea estimata a contractului ridicandu-se la 250.000 de lei.
Potrivit fisei de date a achizitiei, dupa incheierea contractului de concesiune, operatorul va trebui sa prinda animalele fara stapan (caini si pisici), sa le identifice prin crotaliere, sa le duca la un adapost special, acolo unde, dupa examinarea de catre veterinar, cele bolnave incurabil sau agresive sa fie eutanasiate imediat, iar cadavrele lor – incinerate.
Conform regulamentului local privind capturarea cainilor si a pisicilor fara stapan, perioada de cazare a animalelor prinse pe strazi nu poate fi mai mare de sapte zile, cu mici exceptii, timp in care acestea pot fi adoptate de catre iubitorii de animale, fara a fi platita vreo taxa in acest sens. Regulamentul precizeaza ca, dupa sterilizare, patrupedele vor fi “redate comunitatii” exact in locurile de unde au fost capturate, cainii fiind ridicati la rangul de “comunitari”.
Problema ingrijirii acestor animale “returnate” va reveni unui “protector de zona”– persoana fizica sau juridica responsabila cu asigurarea hranei si a apei, a posibilitatii de miscare, precum si a asistentei medicale pentru cainii redati comunitatii. Si, ca o nota hazlie, in normele privitoare la capturarea animalelor fara stapan, se mentioneaza foarte clar: “Se interzice transportul cainilor in acelasi autovehicul cu pisicile”…
Desi legea privind eutanasierea cainilor fara stapan nu a fost adoptata, cel putin momentan, autoritatile din Busteni au dedicat un capitol aparte din caietul de sarcini acestui subiect. Astfel, intr-una dintre anexele la documentatia de atribuire, se precizeaza modul in care se pot ucide animalele fara stapan: “eutanasierea se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai dupa pierderea cunostintei animalului indusa prin anestezie” si se efectueaza numai de catre un medic veterinar cu atestat de libera practica, eliberat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Un comentariu

Cainii trebuiesc castrati si returnati in teritoriu . Trebuiesc castrati in primul rand cainii din gospodariile oamenilor , de pe langa santiere , etc. De acolo pepiniera de pui , care nu va avea sfarsit niciodata , daca nu se vor castra macar catelele . Stiu ca nu se pate face totul imediat , dar in cativa ani , daca se respecta protocolul de castrare , nu vor mai fi caini comunitari pe strazi .