acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Probleme comportamentale la caine

Am vazut pe aici aceasta rubrica si ma gandeam ca ar fi cazul sa apelez si eu la dumneavoastra pentru ca am o problema foarte-foarte mare. Am 2 caini: unul mare (peste 8 ani) si unul mai mic (la vreun an si jumatate) , nu sunt vreo rasa speciala (cel mic s-a putea sa aiba trasaturile unui caine de vanatoare dar nu pot sa confirm lucrul acesta pentru ca l-am primit de la cineva si nu stiu detaliile acestea) . Problema cea mai mare sta in comportamentul “celui mic”. Spre exemplu: de fiecare data cand cineva din sanul familiei se apropie de cel mare (sau invers) , acesta (cel mic) devine agresiv si sare la bataie! Am remarcat insa ca lucrul acesta se intampla doar in prezenta noastra iar aceasta stare de gelozie devine pe urma incontrolabila, deoarece cum spuneam sare la bataie/ cel mare devine si el nervos iar pe urma se ajunge la o bataie GENERALA (in ideea ca ai nevoie de minim 3 persoane pentru a-i desparti pentru ca nici unul nu cedeaza, ba din contra se intarata mai rau – si de fiecare data “e cu sange”) . Mai e de notat totusi ca nu au absolut nici o treaba cand sunt singuri (din cate am observat se joaca foarte frumos) si nimic nu da semn ca ar “fi ceva intre ei”. Totul tine de gelozia celui mic, care “ne vrea doar pentru el”! Va rog din suflet sa va lasati parerea si sa-mi dati practic un sfat ca sa rezolv problema, pentru ca nu mai stiu ce sa fac si asa nu mai pot sa-i tin..

2 raspunsuri

Cainele gelos se teme intotdeauna ca locul din inima voastra i-ar putea fi luat de altcineva. Lui ii place sa i se acorde multa atentie si afectiune, asa ca nu il privati de aceste dorinte. Cand devine apatic sau cand va latra atunci cand acordati atentie altor animale, nu ii spuneti “daca mai latri, te dau si, il tin pe Azorel!”. Va crede ca vreti sa il abandonati pe el, care v-a fost alaturi atata timp si, sa il “adoptati” pe un altul in locul sau. Cel mai bine ar fi sa evitati sa va indreptati atentia catre alt animalut in momentul sunteti insotiti de el sau sa le acordati egala atentie.
Pentru a evita manifestarile de gelozie, asigurati-l de toata dragostea voastra si faceti-l sa se simta iubit prin grija pe care i-o acordati!

Marius Munteanu 24 iulie 2010 la 3:52 am

Mai intai, “cel mic” trebuie pus la respect in modul cel mai clar cu putinta (fara a i se aplica insa corectii fizice). Trebuie sa inteleaga totala dezaprobare fata de comportamentul lui, sa priceapa ca nu are voie sa fie gelos si sa sara la bataie atunci cand celui mare i se acorda atentie. Intr-un fel, ei doi sunt prieteni: nu se evita, se joaca etc, dar apare aceasta problema a geloziei care trebuie corectata.
Prin urmare, daca cel mare accepta ca prietenul lui mai tanar sa fie mangaiat si doar cel mic provoaca scandalul, cel mic trebuie invatat sa stea culcat, ceva mai departe, si sa accepte calm atentia care i se acorda celui mare. Daca ramane calm, va primi si el atentie si afectiune, in acest mod fiind incurajat sa nu se mai comporte bezmetic. Orice incercare de a-l domina pe cel mare trebuie reprimata: nu incerca sa il calmezi cand este surescitat. Junele va fi trimis la loc sau i se va da comanda culcat la cel mai mic semn de nervozitate. Recompensarea starii de calm prin mangaiere, afectiune etc, il va incuraja sa nu isi manifeste agresivitatea. Cu rabdare si tact, va accepta acest statut si in cele din urma, vei putea sa ii mangai pe amandoi deodata, fara sa te temi ca se va lasa cu “scandal”.