acum 14 ani

Probleme reproductive si de gestatie la caini

Infertilitatea

Una din cele mai comune cauze pentu care o catea nu ramane gestanta il reprezinta momentul imperecherii. Daca imperecherea are loc cand ea nu este fertila, nu va ramane gestanta. Durata ciclului de imperechere variaza de la catea la catea; de aceea este important ca imperecherea sa se faca in functie de ciclul catelei si nu dupa un program bine stabilit.

Daca pentru imperechere se foloseste un mascul cu experienta,ideal este sa i se permita sa se impercheze in orice zi atata timp cat cateaua il accepta. Pentru determinrea momentului optim de imperechere se poate efectua o citologie vaginala si determina nivelul de progesteron in special daca se urmareste o inseminare artificiala.

Cainii de asemenea pot sa prezinte probleme de infertilitate, cele mai commune fiind diminuarea cantitatii de sperma,forma anormala sau motilitatea scazuta a spermatozoizilor. Colectarea si analizarea unei probe de sperma de la caine repre4zinta un prim pas penru identificarea si rezolvarea problemei. Infectiile precum bruceloza sunt de asemenea capabile sa produca infertilitate.

Avortul

Avortul poate fi determinat de cauze precum unor mutatii genetice fetale incompatibile cu viata, leziuni la nivelul uterului,mentinerea nivelului de progesteron la un nivel ridicat,infectiilor, traumelor, exercitiilor obositoare sau Daca avortul se produce se observa o scurgere vaginala,contractii si expulzarea fetusului. Unele din catele pot avorta o parte din fetusi iar fetusi ramasi sunt dusi la termen;atentie- fetusii viabili pot fi prezenti dupa avortul partial.Pentru depistarea lor se utilizeaza un aparat cu ultrasunete pentru a depista bataile inimii.

Distocia se defineste ca dificultatea in realizarea travaliului. Desi majoritatea catelelor fata fara probleme,totusi pot aparea si complicatii. Acestea includ cause diverse : pelvislui, pozitia necorespunzatoare pentru nastere a fetusului, inertia uterului sau rasei.

Eclampsia este o boala acuta cauzata de o scadere a concentratiei de calciu in sange. Apare in general la cainii de talie mica si medie in alaptarea timpurie sau mai rar in cazurile de gestatie prelungita. Se datoreaza pierderii de calciu . Simptomele includ modificari comportamentale, neliniste, agitatie, nervozitate, diminuarea instinctului maternal si tetanie.( Simptomele asociate tetaniei includ iritabilitate, rigiditate in mers, pierderea coordanarii si dureri in timpul mersului.)

Eclampsia poate dura de la cateva minute la ore de : spasme musculare, incapacitatea de a sta in picioare si febra. Moartea poate surveni datorita hipertermiei(cresterea temperaturii corpului). Diagnosticul se pune pe baza simptomelor si a determinarii nivelului de calciu in sange. Tratamnetul trebuie inceput imediat si consta in administrarea intravenoasa de calciu in timp ce se monitorizeaza activitatea cardiaca.

Mastita– infectia glandei mamare Mastita reprezinta inflamatia/infectia glandelor mamare. In majoritatea cazurilor, se considera ca bacteriile se propaga prin intermediul canalelor mamare in glande. Daca este localizata la nivelul unei singure glande mamare, catelusa poate sa nu prezinte simptome. Daca infectia se raspandeste si la celelalte glande mamare atunci simptomele sunt evidente. Glandele mamare trebuiesc verificate zilnic daca sunt dureroase,daca au consistenta dura si daca temperatura corpului in acea zona este mai ridicata. Laptele provenit de la fiecare mamela trebuie verificat zilnic in ceea ce priveste culoarea si consistenta.

Laptele provenit de la glandele cu mastita poate fi incolor si are un aspect precipitat. Catelusa poate avea febra si poate refuza sa alapteze catelusii. Diagnosticul se pune in urma unui control medical. Tratamentul depinde de severitatea bolii si include administrarea de antibiotice si mulgerea laptelui de la nivelul glandelor afectate. Catelusii se pot hrani incontinuare de la glandele mamare afectate daca culoarea si consistenta laptelui este normala.

Metrita este o inflamatie care apare la nivelul uterului .Acest termen este utilizat cel mai frecvent atunci cand inflamatia uterina apare dupa o gestatie. De regula, ea se dezvolta datorita unei infectii bacteriene care se propaga de la nivel vaginal si reuseste sa patrunda in uter printr-un cervix deschis. Simptomele apar in general la 3-7 zile dupa nastere si includ: febra, secretie vaginala urat mirositoare, lipsa poftei de mancare, apatie, lipsa instinctului maternal si diminuarea lactatiei. Diagnosticul este confirmat prin analize de sange si raze-x. (razele-x se fac pentru a fi siguri ca nu a mai ramas nici un fetus). Tratamentul consta in administrarea de antibiotice . Ovariohisterectomia este curativa daca cainele este capabil sa suporte operatia.

Piometrita (piometrul) reprezinta o infectie a uterului caracterizata prin umplerea uterului cu puroi. Glandele endometriale si endometrul uterului (mucoasa uterina) se maresc in volum si predispun uterul la dezvoltarea diverselor infectii. Bacteriile pot intra in uter prin cervix si incep sa se dezvolte. Uterul se mareste progresiv in dimensiune, umplandu-se cu un material purulent. Piometrul apare adesea in primele 8 saptamani de la ultimul ciclu de calduri datorita unor nivele crescute ale hormonului progesteron. Toate catelele necastrate sunt susceptibile. Simptomele includ voma, stare de apatie si o puternica senztie de sete. Daca cervixul este deschis se poate observa o secretie vaginala(puroiul). Daca cervixul este inchis, nu se va sesiza nici o scurgere. Diagnosticul se pune in urma unui control medical, a analizelor de sange si a razelor-X. Cel mai bun tratament pentru aceasta boala este ovario- histerectoctomia. Daca catelusa trebuie tinuta pentru imperechere, se poate incerca un tratament cu antibiotice dar nu este foarte eficient.

Prolaps uterin Prolapsul uterin reprezinta prolabarea uterului prin cervix in vagin. Portiuni din uter pot fi vizualizate la nivelul vulvei. Trebuie sa mentionam ca este o afectiune rar intalnita la caini. El apare, de regula, in timpul sau imediat dupa fatare, cel mai frecvent dupa expulzarea ultimului nou-nascut, dar, de asemenea, poate fi intalnit si dupa avortul spontan.

2 comentarii

domnilor, nimeni nu a raspuns la intr. referitoare la perioada de gestatie la cateluse. ( 1.6 ani )

Buna seara!
Am o catelusa gestanta (cred) , am dat-o la monta in fata de 10 respectiv 12.10.21 si acum 24.10.21 , de 2 zile am vazut pe canapea si pe podea o secretie incolora usor gelatinoasa, catelusa a inceput sa isi spele vaginul 2/3 ori pe zi, intrebarea ar fii :
Trebuie sa imi fac griji ?
E ceva normal?
Ce ar trebui sa fac?
Catelusa este la prima sarcina si are cartea 3 ani si 6 luni