acum 14 ani

Produsele antiinghet sunt periculoase pentru caini

Produsele anti-inghet contin, de obicei, trei ingrediente active:

* Etilen glicol
* Propilena glicol
* Metanol

Etilena glicol

Toxicitiate:

Etilena glicol este ingredientul gasit in marea majoritate a produselor anti-inghet, de obicei cu o concentratie de 95-97 %. Este o toxina extrem de periculoasa. Doza letala pentru caini este de 2-3 ml la ½ kg,iar pentru pisici este de 0,64 ml la ½ kg. Sunt 15 ml intr-o lingura, astfel doua linguri pot fi letale pentru un caine de 7,5 kg si mai putin de jumatate de lingura este letala pentru o pisica de 5 kg. Chiar si in cantitati mai mici un animal poate fi afectat. Antigelul  pe baza de etilen glicol are un gust dulce, un gust placut animalelor sau copiilor.

Etilena glicol este secretata de ficat. Secretiile produse dauneaza organelor, cei mai afectati fiind rinichii, putandu-se ajunge la necroza renala tubulara acuta. De asemenea, aceasta secretie modifica ph-ul sangelui, devenind mai acid. Multe brand-uri de antigel contin inhibitori de fosfor, care pot mari nivelul de fosfor din sange.

Semnele otravirii:

Exista 3 stadii in otravirea cu etilen glicol:

* Stadiul 1: 0-12 ore de la inghitire, sistemul nervos incepe sa se comporte anormal incluzand depresie, hiperexcitabilitate, rar coma si moarte. Aceste simptome sunt similare cu intoxicatia acuta de alcool si se aseamana cu starea de ebrietate. Alte simptome pot fi lipsa poftei de mancare, vomitatul, scaderea temperaturii si consumul excesiva de lichide.
* Stadiul 2: 12-24 ore de la inghitire, sistemul cardiovascular este afectat si ritmul inimii, dar si al respiratiei, creste.
* Stadiul 3: 12-72 ore de la inghitire, rinichii sunt afectati. Simptomele includ depresii severe, vomitat, diaree, deshidratare, oprirea functiilor rinichiilor si, in final, moartea.

Diagnostic:

Un kit de test pentru caini este disponibil pentru detectarea etilen glicolului. Este util in perioada cuprinsa intre 30 de minute si 12 ore de la inghitire. Inainte sau dupa acea perioada, un rezultat negativ al testului poate indica, fie ca etilen glicolul inca nu a intrat in sange, ori deja a afectat metabolismul. Nivele mari de etilen glicol apar in sange dupa 1-4 ore de la inghitire. Pentru a pune in aplicare testul, sunt adaugate o serie de chimicale unei mostre de sange si daca etilen glicolul este prezent in sange, apare o modificare. Acest test nu este destul de exact pentru pisici. Spitale pentru oameni sau spitale veterinare dezvoltate au destule teste care indica exact diagnosticul pentru pisici.

Un veterinar poate sustine mai multe teste pentru a verifica functionarea rinichilor, pH-ul sangelui si prezenta de cristale de oxalat in urina.

Tratament:

Daca este suspectata inghitirea de etilen glicol de catre un animal de casa, se induce vomitatul si se cauta interventia imediata a unui veterinar. Inducerea vomitatului se continua; se realizeaza spalaturi stomacale si se administreaza o pudra de carbune care absoarbe substantele otravitoare pana la 60%.

Se va face o hidratare corecta si se va regla balanta de acid-baza prin administrarea de lichide intravenoase si bicarbonat de sodiu. Oxigenul poate fi administrat, daca este cazul. Dializa peritoneala ajuta la eliminarea etilen glicolului din organism, daca este aplicata devreme.

Fomepizole este unul dintre tratamentele disponibile pentru otravirea cu etilen glicol la caini. Este administrat intravenos timp de 36 de ore si opreste etilen glicolul din distrugerea metabolismul. Etanolul este administrat pisicilor pana la 64 de ore. Este esential ca tratamentul cu Fomepizole sau Ethanol sa fie administrat din timp, inainte ca rinichii sa fie afectati (in primele 8 ore ale inghitirii). Tratamentul ar putea fi necesar pana la cateva saptamani. Unii veterinari pot trimite animalele catre centre veterinare specializate pentru tratament.

Propilena glicol

Propilena glicol este mai putin periculos decat etilen glicolul. Produsele antigel care contin propilena glicol, de obicei in concentratie de 50% sau mai putin, sunt mai putin periculoase si cu un gust mai putin placut. Aceste produse nu se vor transforma in oxalati, dar pot afecta sistemul nervos.

Metanolul

Metanolul pentru animale este cel mai putin periculos, dar este foarte toxic pentru oameni. Metanolul poate fi gasit si in fluide pentru stergerea parbrizelor. Doza toxica pentru caini este de 3,6 gr la ½ kg; doza toxica pentru pisici inca nu a fost determinata. Daca este inghita doar o cantitate mica, doar stomacul este putin afectat. In orice situatie, contactati veterinarul imediat. Cantitati mai mari pot afectata aciditatea metabolica cea ce necesita interventia urgenta a veterinarului.

Metode de prevenire a otravirii cu produse antigel:

* Curatati imediat eventuale scurgeri de antigel si aruncati toate carpele de hartie contaminate in containere sigilate.
* In mod regulat trebuie sa verificati daca masina are scurgeri de antigel.
* Depozitati produsele antigel in containere sigilate si marcate, care nu sunt la indemana copiilor.
* Nu permiteti accesul animalelor in zone in care au fost scurgeri de fluide din masini.
* Utilizati produse care nu contin etilen glicol.
* Nu lasati animalele sa bea apa de afara pentru ca pot contine fluide de la alte masini. Spalati animalele pe labe dupa plimbare.
* Nu lasati animalele nesupravegheate.
* Daca credeti ca animalul dumneavoastra a inghiti o cantitate de antigel, cautati imediat interventia unui veterinar.

2 comentarii

Buna ziua! Stie cineva unde se gaseste medicamentul asta?
Ma confrunt cu un caz de otravire cu antigel si este FOARTE IMPORTANT sa-l gasesc! Mentionez ca am sunat la o gramada de cabinete, clinici, farmacii veterinare si umane. Nimeni nu stie de medicamentul asta. Va multumesc anticipat pentru ajutor!

pentru Bucuresti*