acum 14 ani

Profilul glucozei din sânge în diagnosticarea şi tratarea diabetului la câini

Un profil de glucoză (sau curbă) este un grafic al nivelurilor de glucoză din sânge de-a lungul timpului. Acesta este cel mai eficient mod de a determina tipul, doza, precum şi frecvenţa de administrare a insulinei, fiind necesar pentru a menţine glicemia la un nivel acceptabil. Fiecare câine răspunde foarte diferit la insulină, şi astfel, terapia cea mai adecvată de administrare a insulinei trebuie să fie determinată pentru fiecare câine, individual. În plus, nevoia de insulină a unui câine se poate schimba dramatic în timp, astfel încât profiluri ale glucozei din sânge vor trebui efectuate periodic de-a lungul vieţii unui câine.

Profilul glucozei din sânge în diagnosticarea şi tratarea diabetului la câini

Graficul nivelurilor glicemiei sunt necesare, deoarece fiecare câine reactioneaza diferit la tipurile de insulină, la doze şi intervalele de timp la care insulina este administrată. Prin efectuarea acestui grafic putem determina dacă administrarea insulinei a fost eficientă, atunci când efectul maxim a avut loc (de exemplu, în cazul în care nivelul de glucoză a fost la punctul său cel mai jos), cât timp a durat efectul, şi gradul de fluctuaţie al nivelului glucozei. Modificările pot fi făcute apoi la tipul de insulină, la nivelul dozelor sau a intervalului de administrare pentru a menţine glicemia la un nivel optim pe parcursul unei perioade de 24 de ore. În unele cazuri, cinci sau chiar mai multe profiluri ale glucozei din sânge poate fi necesare înainte de stabilirea unui regim satisfăcător. Din cauza costurilor, profilele scurte (probe mai puţine) sunt folosite uneori. Pe lângă profilul glucozei din sânge, răspunsul cainelui este de remarcat: cantitatea de mâncare si apa pe care câinele o consumă, cantitatea de urină eliminata, nivel de activitate, precum şi greutatea, toate vor determina dacă tratamentul cu insulă este eficient.

Cum este efectuat un profil al glucozei?

Pentru a efectua un profil al glucozei, o probă de sânge este luată pentru a verifica nivelul de glucoză din sânge, câinele este hrănit şi insulina este administrată. Probele de sânge suplimentare sunt luate la intervale regulate pe tot parcursul zilei pentru a monitoriza nivelul de glucoză din sânge. Se recomandă ca animalului să i se administreze doza de insulină specifică timp de 4-7 zile înainte de realizarea profilul de glucoză pentru a i se da timp organismul să se echilibreze.

Dieta şi exerciţiile fizice afectează foarte mult necesitatea câinelui faţă insulină. În timpul procesului de împerechere, este important să i se dea câinelui aceleaşi cantităţi de mâncare la aceleaşi intervale de timp, când acesta va fi acasă. Nivelul de activitate al câinelui trebuie să reflecte, de asemenea, ceea ce acesta face la domiciliu. Momentul de administrare al insulinei ar trebui să fie în concordanţă cu momentele în care proprietarul va fi în măsură să administreze insulina la domiciliu.

Cum este măsurată de glucoză din sânge?

Nivelul glucozei din sânge este determinată prin teste de laborator. Acest lucru poate să se realizeze fie la cabinetul medicului veterinar, fie printr-o probă trimisă unui laborator. Deoarece sunt necesare multe probe de sânge, medicul veterinar poate utiliza un glucometru. Pentru a utiliza acest aparat, câteva picături de sânge sunt plasate pe o bandă de hârtie impregnată cu substanţe chimice specifice acestei testări. Are loc o reacţie chimică, care schimbă culoarea benzii, în funcţie de cantitatea de glucoză prezentă. Culoarea este citită prin plasarea acesteia în glucometru, această citire depinzând de lungimea culorii pe bandă.

De ce nu am putea măsura cantitatea de glucoză doar din urină?

Glucoza va apărea în urina câinelui dacă nivelul de glucoză din sânge mai mare de 180-220 mm/dL. O determinare a glucozei din sânge ne spune care este nivelul de glucoză din sânge într-un anumit moment. Un test al glucozei din urină nu ne spune ce se întâmplă în momentul în care proba de urină a fost obţinută, ci este o medie a nivelului de glucoză din urină care s-a format de la ultima urinare a câinelui – care poate fi de acum 8 sau mai multe ore. Dozele de insulină NU ar trebui schimbate bazându-se exclusiv pe nivelurile de glucoză din urină.