acum 14 ani

Programul Cainelui – Cetatean Model si Grupul International al Cainilor Terapeutici

Ursu si-ar dori un stapan care sa aprecieze faptul ca da din coada non stop si ca e sociabil cu alti catei

Programul Cainelui – cetatean model (CCM) a fost infiintat de Clubul American Kennel (CAK), destinat recompensarii cainilor ce sunt dresati bine si se comporta exemplar atat acasa, cat si in spatiile publice. Un caine ce a trecut prin lectiile de baza in dresaj sau a fost dresat acasa ar trebui sa treaca testul celor 10 sarcini.

Cainii nu trebuie sa fie inregistrati in CAK pentru a putea da testul. Deseori, proprietarii de bunuri imobiliare prefera sa ofere spre inchiriere unor persoane ce detin caini, daca acel caine a trecut un test CCM.

Testul CCM al celor 10 sarcini cuprinde :

1. Acceptarea unui strain prietenos : Acest test demonstreaza faptul ca animalul de companie va permite unei persoane straine, insa prietenoase, sa se apropie de el si sa comunice cu dresorul intr-o maniera relaxata, de zi cu zi. Evaluatorul si dresorul isi dau mainile si fac schimb de replici. Cainele trebuie sa dea dovada ca nu exista nicio urma de ostilitate sau timiditate si trebuie sa-si pastreze pozitia si sa nu incerce sa mearga la evaluator.

2. Sa stea cuminte cand este mangaiat : Acest test releva faptul ca animalul de companie va permite unei persoane straine prietenoase sa il mangaie in timp ce se plimba cu dresorul. Cainele ar trebui sa stea langa dresor in timp ce evaluatorul s-ar apropia si ar mangaia cainele pe cap si pe trunchi. Cainele nu trebuie sa dea dovada de ostilitate sau timiditate.

3. Aspect si ingrijire : acest test practic releva faptul ca animalul de companie accepta c bucurie sa fie ingrijit si examinat si va permite unui strain (de exemplu : un medic veterinar, ingrijitor sau prieten de-ai stapanului) sa indeplineasca aceasta sarcina. De asemenea, demonstreaza atat cat de dezvoltat este simtul responsabilitatii al stapanului, dar si daca este capabil sa aiba grija de animalul sau de companie si daca ii pasa. Evaluatorul va examina cainele, apoi ii va pieptana sau peria blana si ii va examina urechile si dintii frontali.

4. La plimbare (fara lesa) : Acest test releva faptul ca dresorul detine controlul. Cainele se poate afla fie in partea dreapta, fie in partea stanga a dresorului, dupa preferintele acestuia. Acestia trebuie sa parcurga un traseu, ce va contine o curba la stanga, una la dreapta, stanga-imprejur, cu cel putin o oprire pe parcurs si una la sfarsit. Cainele trebuie sa se mentina in permanenta langa dresor si sa nu se aseze atunci cand dresorul se opreste.

5. Mersul prin multime : Acest test releva capacitatea cainelui de a se deplasa intr-un mod politicos in traficul pietonal si daca este tinut sub control in spatiile publice. Cainele si dresorul se plimba si trec pe langa cateva persoane (cel putin trei). Este posibil sa arate interes fata de straini, fara, insa, a parea mult prea entuziasmat, timid sau ostil. Dresorul are voie sa il incurajeze pe parcursul testului sau chiar sa il laude. cainele nu ar trebui tinut in lesa.

6. « Sezi » si « culcat » la comanda : Cel de-al saselea test releva faptul ca animalul de companie a fost dresat, raspunzand la comenzile « Sezi » si « Culcat » ale dresorului, si va ramane in locul comandat (pozitia de sezut sau culcat, oricare o prefera dresorul). Dresorul va dispune de un timp rezonabil si va putea folosi mai multe comenzi pentru a face cainele sa respecte comenzile. La cererea evaluatorului, dresorul ii va spune cainelui sa stea, iar apoi se va indeparta cativa metri. Cainele trebuie sa ramana in acelasi loc, insa isi poate schimba pozitia.

7. Venirea atunci cand este chemat : Cel de-al saptelea test releva faptul ca animalul de companie vine la dresor atunci cand este chemat. Dresorul se va indeparta de caine cu cativa metri, se va intoarce cu fata la acesta si il va chema. Dresorul s epoate folosi de incurajari pentru a chema cainele. Dresorului ii este permis sa ii comande cainelui sa « stea » sau sa « astepte », sau se pot indeparta fara a da vreo intructiune cainelui, in timp ce evaluatorul ii distrage temporar atentia (de exemplu : mangaindu-l).

8. Reactionarea in preajma unui alt caine : Acest test scoate la iveala comportamentul cainelui in preajma unui alt caine. Acesta trebuie sad ea dovada de comportament politicos. Doi dresori, fiecare cu un caine, se apropie unul de celalalt de la o distanta de aproximativ 10 metri, se opresc, isi dau mainile si fac schimb de replici pe o distanta de 5 metri. Cainii nu vo trebui sa afisze decat un interes obisnuit.

9. Reactii la distrageri : Acest test releva faptul ca animalul de companie este increzator in situatii de distragere obisnuite, cum ar fi caderea unei carti mari sau a unei persoane care alearga in fata acesuia. Cainele ar putea da dovada de interes si curiozitate, chiar sa para usor uimit, insa nu va trebui sa afiseze panica, agresivitate, sa incerce sa fuga sau sa latre.

10. Separare sub supraveghere : Cel din urma test este menit pentru a demonstra faptul ca animalul de companie poate fi lasat in prajma unei pesoane de incredere si va da dovada de comportament politicos si manierat. Evaluatorii sunt incurajati sa spuna : « Ai vrea sa am eu grija de cainele tau ? » si apoi sa prinda lesa cainelui. Stapanul va iesi din raza vizuala pentru aproximativ trei minute. Cainele nu va trebui sa stea in aceeasi pozitie, nsa nu ar trebui sa latre in continuu, sa schelalaie sau sa se plimbe fara scop , sau sa afiseze ceva mai mult de o agitatie sau nervozitate usoare.

Grupul International al Cainilor Terapeutici (GICT)

GICT este o organizatie non-guvernamentala infiintata pentru a le oferi dresoruloi si cainilor lor terapeutici posibilitatea de a face vizite la aziluri, spitale sau alte locuri unde este nevoie de caini terapeutici. Scopul acestui grup este sa ofere consolare si o companie placuta prin aducerea acestor caini in spitale, case de copii sau alte institutii. Cainii nu trebuie sa fie inregistrati in CAK. Testul include, pe langa cele 10 sarcini ale testului CCM, inca 4 sarcini. Acestea sunt :

11. Reactii in preajma echipamentelor medicale : Cainele ar trebui testat in preajma unor echipamente de ordin medical (cum ar fi scaune cu rotile, carje, bastoane sau alte obiecte ce se gasesc in mod normal intr-o astfel de institutie) pentru a observa modul in care reactioneaza cainele in preajma unor astfel de obiecte.

12. « Las-o! »: Dresorul, avand cainele langa el fara lesa, trece pe langa mancare plasata pe podea, la o distanta de un metru si, la comanda, cainele va trebui sa ignore mancarea.

13. Adaptare la infirmitate : Acest test releva nivelul de obisnuinta al cainelui atunci cand este in preajma unor persoane cu dificultati in deplasare, cu dificultati in a respira, care tusesc, au respiratie suieratoare sau orice alte distrageri ce ar putea fi intalnite in aceste institutii.

14. Sa salute : Evaluatorul ITD va testa bunavointa fiecarui caine de a vizita fiecare persoana in parte si daca va sta la mangaiat (cainii de talie mica ar putea fi ridicati si pusi pe picioarele persoanei in cauza, cainii de talie medie si mare pot st ape un scaun sau in preajma persoanei in cauza pentru a facilita apropierea).

Un comentariu

Buna,

exista posibilitatea testarii si in Romania?