29 Apr 2010

Propunere legislativă de eutanasiere a câinilor. Eşti pro sau contra eutanasierii?

Cluj-Napoca. Propunerea legislativă formulată de prefectul capitalei, Mihai Atănăsoaei, prin care se doreşte eutanasierea câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile este una neconstituţională intrând în contradicţie cu legea 215/2004 privind protecţia animalelor, conform reprezentanţilor ONG-ul de profil clujene.

Propunerea de modificare a unei legislaţii existente deja este o consecinţă directă a unei îmbănări între tendinţa de populism a parlamentarilor şi mentalitatea existentă în rândul românilor. “Propunerea nu este o modificare a unui suport legislative existent, ci este mai curând o deviere, o manipulare a opiniei publice pentru a nu sesiza că în 20 de ani autorităţile nu şi-au făcut treaba în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de câini. Domnul prefect din Bucureşti ştie că dânsul este unul dintre cei care nu şi-au făcut datoria să aplice legea. În Bucureşti Primăria generală şi primăriile de sectoare au amenajat un număr mult prea mic de adăposturi pentru animale. Trebuie amintită şi perioada când Traian Băsescu extermina populaţiile de câini din capitală. La origine mergând, problema denotă inconştienţa unei părţi a populaţiei României, cetăţeni care s-au obişnuit ca orice câine bătrân sau bolnav să fie aruncat în stradă. Este vorba despre mentalitate, lipsa unei educaţii prin care să se poată stopa înmulţirea excesivă a acestor animale”, ne-a explicat Radu Ţărmure, directorul Asociaţiei Tom şi Jerry. Există o propunere legislativă a ONG-lor româneşti cu privire la sterilizarea şi castrarea câinilor care “zace” în Camera Deputaţilor de doi ani, după ce a trecut iniţial de Senat. Astfel, şansele ca actuala propunere de modificare a legii pentru protecţia animalelor să treacă de Camera Deputaţilor rămân destul de mici. “Propunerea este o ruşine pentru cei care au formulat-o, căci fac dovada clară că nu cunosc legislaţia în vigoare. Eutanasierea este interzisă prin legea în vigoare, care stipulează amenzi cuprinse între 1000-10.000 lei şi chiar închisoarea de la şase luni la trei ani”, a mai adăugat RaduŢărmure.

Sterilizarea şi castrarea au provocat reticenţă inclusiv în rândul parlamentarilor

O soluţie occidentală propusă de multe ONG-uri ar fi: sterilizarea şi castrarea pentru controlul înmulţirii animalelor. Aici însă există o problemă la nivelul mentalităţii românilor. “Oamenii sunt reticenţi la aşa ceva. Am avut şansa de a participa în Parlament la anumite comisii de profil şi am constatat că foarte mulţi parlamentari au acuzat propunerea castrăii animalelor drept maltratare a lor. “Eu nu îmi maltratez animalul”, mi-au răspuns mai mulţi parlamentari, nedându-şi seama de importanţa acestei intervenţii chirurgicale. Am să dau un exemplu foarte bun: în Occident oamenii şi-au dat seama cu ani de zile în urmă că eutanasierea nu este o soluţie, căci în doi ani populaţiile de câini se refăceau. Au ajuns la soluţia castrării, sterilizării şi ţinerii unei evidenţe cu animalele fertile încă existente”, ne-a spus Radu Ţărmure.

Sursa de animale de pe străzi se găseşte în curţile oamenilor

Alimentarea străzilor cu animale fără stăpân se face direct din curţile oamenilor. Aceasta este concluzia reprezentanţilor ONG-urilor pentru protecţia animalelor. “În curţile oamenilor se află sursa de animale, de acolo se alimentează străzile cu câini care sunt părăsăţi sau aruncaţi efectiv”, ne-a declarat Radu Ţărmure.

Câinii care muşcă sunt cei cu stăpân

11.400 de cazuri de bucureşteni muşcaţi de câini au fost sesizate anul trecut. Cu toate că s-ar crede altceva, câinii care produc cele mai multe situaţii problematice sunt cei cu stăpân. “Cei fără stăpân atacă dacă sunt provocaţi. Am avut personal multe experienţe cu câinii fără deţinător şi pot spune că statisticile sunt eronate”, ne-a menţionat Radu Ţărmure.

Municipiul Cluj-Napoca nu are probleme

Chiar şi în cazul absurd al acceptării propunerii prefectului Bucureştiului, municipiul Cluj-Napoca nu se va confrunta cu reale probleme. “În Cluj populaţia câinilor fără deţinător este mult redusă, sunt numai 400-500 de exmplare din cauza eforturilor mai multor ONG-uri. Iubitorii de animale deţin în grijă în curţile lor, la firme, pe oriunde au câte un teren mai multe animale decât deţine Primăria Cluj. Cu toate acestea, aici s-au făcut lucruri bune, unul dintre ele fiind chiar deschiderea centrului pentru câinii fără stăpân de săptămâna trecută. Trebuie spus că la Cluj totul este sub control”, a dat asigurări Radu Ţărmure.

Sursa: Adoptiicaini.ro


9 comentarii
sbarnaure melania 29 aprilie 2010 la 5:00 pm

sint contra eutanasierii.

Da, sunt pro. Din pacate este o crima dar intre sanatatea copilului meu muscat pe strada sau a bunicului mancat de viu pe un maidan de catre tovarasii caini. prefer siguranta persoanei.
Sunt niste fiinte nevinovate, dar daca cei care se bat cu pumnii in piept ca iubesc animalele , insa nu au fost in stare sa faca nimic in acest sens, de ce trebuie sa le suportam noi aceasta „iubire”?sunt atatea asociatii care ies primele in strada de ani de zile …militand pt ocrotirea cainilor, dar pt ocrotireacopiilor muscati saui a batranilor, nu militeaza nimeni?

MAI TERMINATI CU COPIII MUSCATI DE CAINI.AVETI FRIJA LOR(A COPIILOR,DREAQ!)
ANTI EUTANASIERE!!!
PRO STERILIZARE!

Uite ca nu vrem sa terminam si vreau sa afle si altii ceva ce stiau si pana acum dar se fac ca ploua si vor sa iubeasca animalele doar pe strada si nu sa-si asume vreo responsabilitate luandu-i la ei in case:Cainii sterilizati musca,fac caca si latra noaptea exact la fel ca si cei nesterilizati.
Morgana ia de fa mai intai un copil si dupa ce ti l-o tavali vreo haita de maidanezi sa vii sa mai vorbesti.Daca ai unul deja atunci sa nu-l lasi cu rolele sau bicicleta pe afara caci maidanezilor nu le place cat de repede alearga si se reped fara sa aleaga la picioarele lor.Si ai mare grija si la toxocaroza -o boala grava pe care toti o putem face de la aceste suflete nevinovate de altfel.Dar noi ce vina avem?Sa ne sacrificam noi ca sa se simta ei bine pe strazi?Pardon,dar nu e cazul!

PRO STERILIZARE. Pentru toti cainii si cu si fara stapan.

oameni muscati de caini..poi daca au fost muscati inseamna ca au fost provocati, asa se apara ei, si inclin sa cred ca au fost provocati pt ca oamenii sunt rai si ii lovesc dupa cum vedem adesea la televizor si chiar live! pt ca in principiu lor le e frica de noi…si au si de ce se pare…trist!ft superficial gandesc unii…sau poate nu au cunoscut iubirea fata de un animal de pot sa spuna cu atata usurintza „eutanasiere”.
informarea si apoi amendarea(daca este cazul)a persoanelor ce detin animale(caini/pisici/cai altele mai putin…)dar nu le pasa si le abandoneaza,si amenzi ar mai putea fi aplicate si pt altele, insa amenda la modul cel mai serios nu cum e acum…cati au luat amenda pt ca au lovit un animal? eu una n am auzit…cred ca li s ar parea si absurd…desi nu e deloc.
Si streilizarea ar fi o treaba buna insa daca dupa aceasta ei vor muri de foame…nu mi se mai pare asa buna dintr o data…insa nici eutanasierea…problema e mai complexa.Oricum suntem specia suprema, dominanta insa si animalele au drepturi…si mai ales dreptul de a trai

PRO STERILIZARE !!!! Este o solutie umana, eficienta si dovedita.Sper ca toti cei care cer cu atata ardoare crima sustinand in spatele unui monitor ca asa e cel mai bine sa plateasca.Si inca ceva si din rasa umana exista multeee specimene care fac caca si pisu si sunt oameni si fac nevoile prin scari de bloc,prin lifturi, printre masini,pe trotuare, asa ca avand o gandire superioara ca doar sunt oameni, propun eutanesierea acestora si de restul mai vorbim. Varsarea de sange fara nici un folos o veti plati dragilor, veti vedea. Nu va considerati vinovati ca nu va manjiti mainile personal cu sange , dar in fata lui D-zeu sunteti la fel de patati. Dar toate la timpul lor….

Eutanasiati.va voi, si copiii si familia voastra, astia care sinteti pentru asa ceva. …. Tampitilor !

Trebuie sa existe o solutie, alta decit a lua viata unui suflet care are dreptul sa traiasca ca si mine, ca si tine, si ca restul.

Hai sa eutanasiam si copiii handicapati/oligofreni din centrele lor, ca e un chin pentru societate si se cheltuie multi bani pentru niste copii care oricum stau o viata (in cartu, in pat)fara sa faca nimic, saracii, ca si cainii de altfel,
O POVARA ! NU ?

hai sa omoram tot ! ca sintem noi intregi si capabili !
Nu se poate asa ceva, eutanasiati.l pe …pe Basescu si “cateii” din juru lui, scofalcita aia de fisa si toata familia lui de dinozauri.

CONTRA EUTANASIERII! Pro sterilizare

 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.