29 Apr 2010

Propunere legislativă de eutanasiere a câinilor. Eşti pro sau contra eutanasierii?

Cluj-Napoca. Propunerea legislativă formulată de prefectul capitalei, Mihai Atănăsoaei, prin care se doreşte eutanasierea câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile este una neconstituţională intrând în contradicţie cu legea 215/2004 privind protecţia animalelor, conform reprezentanţilor ONG-ul de profil clujene.

Propunerea de modificare a unei legislaţii existente deja este o consecinţă directă a unei îmbănări între tendinţa de populism a parlamentarilor şi mentalitatea existentă în rândul românilor. “Propunerea nu este o modificare a unui suport legislative existent, ci este mai curând o deviere, o manipulare a opiniei publice pentru a nu sesiza că în 20 de ani autorităţile nu şi-au făcut treaba în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de câini. Domnul prefect din Bucureşti ştie că dânsul este unul dintre cei care nu şi-au făcut datoria să aplice legea. În Bucureşti Primăria generală şi primăriile de sectoare au amenajat un număr mult prea mic de adăposturi pentru animale. Trebuie amintită şi perioada când Traian Băsescu extermina populaţiile de câini din capitală. La origine mergând, problema denotă inconştienţa unei părţi a populaţiei României, cetăţeni care s-au obişnuit ca orice câine bătrân sau bolnav să fie aruncat în stradă. Este vorba despre mentalitate, lipsa unei educaţii prin care să se poată stopa înmulţirea excesivă a acestor animale”, ne-a explicat Radu Ţărmure, directorul Asociaţiei Tom şi Jerry. Există o propunere legislativă a ONG-lor româneşti cu privire la sterilizarea şi castrarea câinilor care “zace” în Camera Deputaţilor de doi ani, după ce a trecut iniţial de Senat. Astfel, şansele ca actuala propunere de modificare a legii pentru protecţia animalelor să treacă de Camera Deputaţilor rămân destul de mici. “Propunerea este o ruşine pentru cei care au formulat-o, căci fac dovada clară că nu cunosc legislaţia în vigoare. Eutanasierea este interzisă prin legea în vigoare, care stipulează amenzi cuprinse între 1000-10.000 lei şi chiar închisoarea de la şase luni la trei ani”, a mai adăugat RaduŢărmure.

Sterilizarea şi castrarea au provocat reticenţă inclusiv în rândul parlamentarilor

O soluţie occidentală propusă de multe ONG-uri ar fi: sterilizarea şi castrarea pentru controlul înmulţirii animalelor. Aici însă există o problemă la nivelul mentalităţii românilor. “Oamenii sunt reticenţi la aşa ceva. Am avut şansa de a participa în Parlament la anumite comisii de profil şi am constatat că foarte mulţi parlamentari au acuzat propunerea castrăii animalelor drept maltratare a lor. “Eu nu îmi maltratez animalul”, mi-au răspuns mai mulţi parlamentari, nedându-şi seama de importanţa acestei intervenţii chirurgicale. Am să dau un exemplu foarte bun: în Occident oamenii şi-au dat seama cu ani de zile în urmă că eutanasierea nu este o soluţie, căci în doi ani populaţiile de câini se refăceau. Au ajuns la soluţia castrării, sterilizării şi ţinerii unei evidenţe cu animalele fertile încă existente”, ne-a spus Radu Ţărmure.

Sursa de animale de pe străzi se găseşte în curţile oamenilor

Alimentarea străzilor cu animale fără stăpân se face direct din curţile oamenilor. Aceasta este concluzia reprezentanţilor ONG-urilor pentru protecţia animalelor. “În curţile oamenilor se află sursa de animale, de acolo se alimentează străzile cu câini care sunt părăsăţi sau aruncaţi efectiv”, ne-a declarat Radu Ţărmure.

Câinii care muşcă sunt cei cu stăpân

11.400 de cazuri de bucureşteni muşcaţi de câini au fost sesizate anul trecut. Cu toate că s-ar crede altceva, câinii care produc cele mai multe situaţii problematice sunt cei cu stăpân. “Cei fără stăpân atacă dacă sunt provocaţi. Am avut personal multe experienţe cu câinii fără deţinător şi pot spune că statisticile sunt eronate”, ne-a menţionat Radu Ţărmure.

Municipiul Cluj-Napoca nu are probleme

Chiar şi în cazul absurd al acceptării propunerii prefectului Bucureştiului, municipiul Cluj-Napoca nu se va confrunta cu reale probleme. “În Cluj populaţia câinilor fără deţinător este mult redusă, sunt numai 400-500 de exmplare din cauza eforturilor mai multor ONG-uri. Iubitorii de animale deţin în grijă în curţile lor, la firme, pe oriunde au câte un teren mai multe animale decât deţine Primăria Cluj. Cu toate acestea, aici s-au făcut lucruri bune, unul dintre ele fiind chiar deschiderea centrului pentru câinii fără stăpân de săptămâna trecută. Trebuie spus că la Cluj totul este sub control”, a dat asigurări Radu Ţărmure.

Sursa: Adoptiicaini.ro


9 comentarii
sbarnaure melania 29 aprilie 2010 la 5:00 pm

sint contra eutanasierii.

Da, sunt pro. Din pacate este o crima dar intre sanatatea copilului meu muscat pe strada sau a bunicului mancat de viu pe un maidan de catre tovarasii caini. prefer siguranta persoanei.
Sunt niste fiinte nevinovate, dar daca cei care se bat cu pumnii in piept ca iubesc animalele , insa nu au fost in stare sa faca nimic in acest sens, de ce trebuie sa le suportam noi aceasta „iubire”?sunt atatea asociatii care ies primele in strada de ani de zile …militand pt ocrotirea cainilor, dar pt ocrotireacopiilor muscati saui a batranilor, nu militeaza nimeni?

MAI TERMINATI CU COPIII MUSCATI DE CAINI.AVETI FRIJA LOR(A COPIILOR,DREAQ!)
ANTI EUTANASIERE!!!
PRO STERILIZARE!

Uite ca nu vrem sa terminam si vreau sa afle si altii ceva ce stiau si pana acum dar se fac ca ploua si vor sa iubeasca animalele doar pe strada si nu sa-si asume vreo responsabilitate luandu-i la ei in case:Cainii sterilizati musca,fac caca si latra noaptea exact la fel ca si cei nesterilizati.
Morgana ia de fa mai intai un copil si dupa ce ti l-o tavali vreo haita de maidanezi sa vii sa mai vorbesti.Daca ai unul deja atunci sa nu-l lasi cu rolele sau bicicleta pe afara caci maidanezilor nu le place cat de repede alearga si se reped fara sa aleaga la picioarele lor.Si ai mare grija si la toxocaroza -o boala grava pe care toti o putem face de la aceste suflete nevinovate de altfel.Dar noi ce vina avem?Sa ne sacrificam noi ca sa se simta ei bine pe strazi?Pardon,dar nu e cazul!

PRO STERILIZARE. Pentru toti cainii si cu si fara stapan.

oameni muscati de caini..poi daca au fost muscati inseamna ca au fost provocati, asa se apara ei, si inclin sa cred ca au fost provocati pt ca oamenii sunt rai si ii lovesc dupa cum vedem adesea la televizor si chiar live! pt ca in principiu lor le e frica de noi…si au si de ce se pare…trist!ft superficial gandesc unii…sau poate nu au cunoscut iubirea fata de un animal de pot sa spuna cu atata usurintza „eutanasiere”.
informarea si apoi amendarea(daca este cazul)a persoanelor ce detin animale(caini/pisici/cai altele mai putin…)dar nu le pasa si le abandoneaza,si amenzi ar mai putea fi aplicate si pt altele, insa amenda la modul cel mai serios nu cum e acum…cati au luat amenda pt ca au lovit un animal? eu una n am auzit…cred ca li s ar parea si absurd…desi nu e deloc.
Si streilizarea ar fi o treaba buna insa daca dupa aceasta ei vor muri de foame…nu mi se mai pare asa buna dintr o data…insa nici eutanasierea…problema e mai complexa.Oricum suntem specia suprema, dominanta insa si animalele au drepturi…si mai ales dreptul de a trai

PRO STERILIZARE !!!! Este o solutie umana, eficienta si dovedita.Sper ca toti cei care cer cu atata ardoare crima sustinand in spatele unui monitor ca asa e cel mai bine sa plateasca.Si inca ceva si din rasa umana exista multeee specimene care fac caca si pisu si sunt oameni si fac nevoile prin scari de bloc,prin lifturi, printre masini,pe trotuare, asa ca avand o gandire superioara ca doar sunt oameni, propun eutanesierea acestora si de restul mai vorbim. Varsarea de sange fara nici un folos o veti plati dragilor, veti vedea. Nu va considerati vinovati ca nu va manjiti mainile personal cu sange , dar in fata lui D-zeu sunteti la fel de patati. Dar toate la timpul lor….

Eutanasiati.va voi, si copiii si familia voastra, astia care sinteti pentru asa ceva. …. Tampitilor !

Trebuie sa existe o solutie, alta decit a lua viata unui suflet care are dreptul sa traiasca ca si mine, ca si tine, si ca restul.

Hai sa eutanasiam si copiii handicapati/oligofreni din centrele lor, ca e un chin pentru societate si se cheltuie multi bani pentru niste copii care oricum stau o viata (in cartu, in pat)fara sa faca nimic, saracii, ca si cainii de altfel,
O POVARA ! NU ?

hai sa omoram tot ! ca sintem noi intregi si capabili !
Nu se poate asa ceva, eutanasiati.l pe …pe Basescu si “cateii” din juru lui, scofalcita aia de fisa si toata familia lui de dinozauri.

CONTRA EUTANASIERII! Pro sterilizare

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.