acum 14 ani

Propunere legislativă: Eutanasierea câinilor va fi permisă. Eşti de acord?

Propunere legislativă: Eutanasierea câinilor va fi permisă. Eşti de acord? (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Propunere legislativă: Eutanasierea câinilor va fi permisă. Eşti de acord? (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

“Am trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legislaţiei pentru câinii fără stăpân în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii administraţiei locale şi a datelor statistice de la Institutul «Matei Balş» pe ultimii patru ani”, a spus Mihai Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, propunerile de lege respectă legislaţia europeană şi încearcă rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele ONG-urilor sau a celor aproximativ 100.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele administraţiei locale.

În anul 2009 în Capitală au fost muşcate de câini şi au beneficiat de servicii medicale, 11.436 de persoane din care 7.571 au fost muşcate de câini fără stăpân şi 3.865 de câini cu stăpân. În primul trimestru al anului 2010 au fost muşcate de câini 2.813 persoane, din care 2.175 de câini fără stăpân şi 768 de câini cu stăpân.

Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacienţilor muşcaţi de câini au fost în 2009 de aproximativ 400.000 de euro (1.658.040 lei). În perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro (5.537.333 de lei).

Din datele statistice transmise de Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân (ASCS) Bucureşti rezultă că pentru un câine întreţinut în adăposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei în fiecare lună.

“Presupunând că numărul total al câinilor comunitari din Bucureşti este cel estimat de ONG-uri, adică 40.000, atunci costurile de întreţinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 de milioane de lei, adică aproximativ 34 de milioane de euro”, a declarat prefectul Capitalei.

În privinţa propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a arătat că “este încurajată adopţia câinilor fără stăpân care va fi făcută cu responsabilitate şi spirit civic”.

În acest sens, cetăţeanul care va dori adoptarea a mai mult de doi câini va trebui să facă dovada resurselor materiale pentru întreţinerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociaţiei de proprietari în cazul în care locuieşte la bloc, a achitării taxelor de sterilizare, microcipare şi tratare de boli, dar şi a spaţiului prevăzut de legislaţia europeană pentru îngrijirea câinilor.

Şi eutanasierea animalelor va fi permisă, aceasta urmând a avea loc în două faze.

Într-o primă fază, câinii strânşi de pe domeniul public vor fi consultaţi şi examinaţi, vor fi recuperate exemplarele clinic sănătoase şi neagresive, iar câinii fără stăpân, care sunt grav bolnavi incurabili şi irecurabili, şi câinii agresivi vor fi eutanasiaţi cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

“În situaţia în care cei din adăposturile administraţiei publice locale rămaşi după examinarea medicului veterinar sănătoşi şi neagresivi nu sunt adoptaţi într-o perioadă de şapte zile este permisă eutanasierea şi a acestor animale”, a spus Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, reprezentanţii administraţiei publice a sectoarelor vor fi obligaţi să înfiinţeze adăposturi în 30 de zile dacă legea va fi adoptată, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla aceştia urmând să fie amendaţi de Prefectură.

“Deşi există legislaţie care îi obligă pe primari să înfiinţeze adăposturi pentru câinii fără stăpân, pentru că nu existau sancţiuni, doar o parte din primăriile de sector au înfiinţat aceste adăposturi”, a mai spus Atănăsoaei.

Noile modificări legislative vor aduce şi obligaţia tuturor deţinătorilor de câini de rasă comună de a-i steriliza şi microcipa.

“Pentru că din 2012 legislaţia europeană ne obligă să microcipăm toţi câinii de rasă comună, am urmărit un pas înainte şi încercăm să facem acest lucru mai devreme pentru că este în interesul cetăţeanului ca animalul să fie uşor identificat în cazul în care acesta se pierde sau este furat”, a mai spus Atănăsoaei.

Totodată, propunerea de lege are în vedere şi crearea unei baze de date cu trei registre de evidenţă pentru câinii fără stăpân, pentru cei cu stăpân şi pentru câinii cu regim special.

O altă noutate a propunerii legislative are în vedere existenţa amenzilor atât pentru cei care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă, cât şi pentru cei care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân, pentru cei care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă- comună.

Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei. Un exemplu în acest sens este amenda care va fi aplicată persoanelor care vor hrăni animalele în parcuri sau alte locuri publice care poate varia de la 2000 la 5000 lei. Aceeaşi amendă vor primi şi cei care, după ce adoptă un câine, îi dau drumul înapoi pe stradă.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligaţia autorităţile locale să sterilizeze toţi câinii comunitari şi a fost adoptat în unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, în prezent fiind la Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor.

Totodată, Marius Marinescu este iniţiatorul Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora.

Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infracţiune deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, maltratarea şi schingiuirea acestora, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi interventiiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Actul normativ prevede pedepse care pot merge pâna la amenzi penale de 2.000 lei sau închisoare de pâna la un an.

10 comentarii

NU NU NU!!!

sbarnaure melania 29 aprilie 2010 la 5:01 pm

contra eutanasierii.

da

mai bine s-ar eutanasia pe ei si asa a nenorocit tara asta,sunt niste oameni fara inima daca ii poti numi oameni,mai bine ar face ceva util pentru tara asta,sterilizarea ar rezolva problemele nu este nevoie sa recurga la o asemenea cruzime

NU NU NU CONTRA EUTANASIERII

Puneti si o poza cu un caine agresiv, un picior de om capsat de coltii unui maidanez, nu numai poza cu maidanezu asta sfrijit.

Pentru linistea si sanatatea copiilor mei care se joaca in spatele blocului, sunt de acord cu eutanasierea.

romania e o tzara cu oameni redusi, (adik: “ce imi pasa ca moare de foame/frig/durere/etc e doar un animal!”) Noi nu v om fi niciodata un popor civilizat!in alte tzari mentalitatea aceasta nu exista!…si asta pt ca e ceva normal sa nu existe! Insa la noi….le vedem ca pe orice altceva decat ceea ce sunt : SUFLETE.
daca un caine a muscat un copil inseamna ca acel copil i a facut ceva rau…de ce nu stie ca nu trebuie sa ii faca rau?de ce nu e educat in privintza asta? pt ca nici parinti nu sunt!…trist!
PT EI ESTE HOLOCAUST IN FIECARE ZI!
SUNT CONTRA EUTANASIERII !

Despre gradul de civilizare a Romaniei: Nu ma simt absolut deloc civilizata cand, dimineata, trebuie sa ma strecor ori cu grija, ori cu vreun bat, printre cei 22 de caini din parcare, apoi printre cei 12 din statia de plecare la serviciu, apoi printre cei 10 din curtea institutiei unde prestez pentru propasire. Cu atat mai putin cand septuagenara de la blocul de vizavi, care si noaptea mai da cate ceva de mancare haitei pe care o hraneste toata ziulica, imi striga mascari fiindca ies cu batul sa gonesc cainii de sub ferestrele mele, in speranta ca o sa dorm macar la noapte.
Una dintre regulile cetatii era ca nu faci ce-ti place, cand iti place si unde-ti place tie, ci numai ceea ce nu deranjeaza pe ceilalti.
Exemplu: Daca un vecin se plange de muzica pe care o ascult o data, pot sa-l ignor (depinde si de grosimea obrazului meu). Dar daca o scara (un bloc, o strada, un oras, zeci de orase) se plange de muzica pe care o ascult continuu, numai civilizata nu pot fi numita cand le strig celorlalti “invatati sa va placa si voua cum imi place mie”. (Aviz ONG-urilor si clantanitorilor periferici!)
P’orma, dupa mine, ar mai fi problema spinoasa a numarului. Un caine, imi place. Doi, imi plac. Trei, suport. Dar 10-20-30 nu inteleg. Ce iubire? Ce toleranta?
Cat despre ceva util pentru Maidanezia, pai, proiectul prefectului tocmai asta vrea, sa puna pe roate o lege care sa scape “tara” de caini haihui si de stapani de caini idioti, care-si abandoneaza prietenii. Cand spuneti “nu”, la ce va referiti? La metoda? E barbara si cruda? – E legea frantuzeasca tradusa in romaneste. E legea britanica tradusa in romaneste. Franta, Marea Britanie nu-s destul de civilizate? Vreti sterilizare si eliberare? Dar sterilizare si eliberare se tot intampla la noi de vreo 10 ani si rezultatul e ca s-a inzecit numarul de caini, iar rabdarea mea s-a deci-mat.
Ba da, taiem raul din radacina si ne ferim ca de… amenda usturatoare sa se mai repete. Chestia cu taiat doar putin cate putin si asteptat sa se rezolve de la sine… nu tine.
Da, sustin proiectul domnului prefect (si sper sa apuc si eu, in viata asta, cativa ani civilizati intr-o capitala civilizata – mira-m-as!).

Nu sint de acord cu eutanasierea ciinilor,din contra,trebuie sa se faca sterilizarea nu eutanasierea!Terminati odata pt totdeauna cu instinctul de ucigasi!

CLAR NUUU!!!! chiar azi dimineata am asitat la asa ceva … niste oameni de nimic!! nici macar oameni nu poti fi numiti!!!