acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Protejarea biodiversitatii: creste miza!

Timpul preseaza. Potrivit estimarilor ONU, in prezent ritmul de disparitie a speciilor a crescut de 100 pana la 1.000 de ori fata de ritmul normal. O treime din cele aproximativ 1,75 de milioane de specii de animale si plante cunoscute sunt in pericol.

Conform Uniunii internationale pentru conservarea naturii (IUCN), in 2008 au disparut 717 specii de animale. In prezent, balena alba, ursul koala si unele tipuri de corali dispar de pe planeta noastra cu o viteza inspaimantatoare, releva site-ul oficial al Comisiei Europene.Pentru a proteja animale precum rasul iberic, din care nu au mai ramas decat aproximativ 100 de exemplare, UE propune o noua strategie pentru perioada urmatoare, pana in 2050. Care sunt obiectivele acesteia?

Reducerea ratei de disparitie a speciilor? Stoparea totala a acestui fenomen? Resuscitarea unor ecosisteme disparute? Promovarea conservarii biodiversitatii pe plan international? Cat de ambitios va fi obiectivul vom vedea in urmatoarele saptamani. Un lucru este insa clar: trebuie sa fie un obiectiv realist.

De aceea, UE va prezenta pana la sfarsitul acestui an o strategie clara pentru conservarea biodiversitatii pana in 2020. Este o initiativa cu atat mai potrivita cu cat Natiunile Unite au declarat 2010 Anul international al biodiversitatii .

Este necesar sa se desfasoare, de urgenta, actiuni de cercetare mai ample, sa se asigure o mai buna punere in aplicare a reglementarilor europene in domeniu si sa se mobilizeze mai multe mijloace financiare. Au fost luate deja masuri promitatoare, printre care proiectul Natura 2000 – o retea de zone protejate care ocupa 17 % din suprafata UE.

Consolidarea acestui proiect ar putea, alaturi de alte noi proiecte, sa conduca la refacerea ecosistemului intregii planete. In ultimii 50 de ani, acesta a fost distrus de oameni in proportie de 60% prin supraexploatare si poluare.

In acelasi timp, aceste masuri ar putea sa contribuie la prevenirea catastrofelor naturale, a penuriei de apa si alimente, precum si a efectului de sera.