acum 14 ani

Pudel

Rasele pudel sunt rase placute pentru viata de apartament. Nu au dimensiuni mari si sunt adorabili

Rasele pudel sunt rase placute pentru viata de apartament. Nu au dimensiuni mari si sunt adorabili

Pudelul este una din rasele fruntase in ceea ce priveste inteligenta, un catel puternic si longeviv. Este o rasa amabila, foarte eleganta. In functie de conditiile de viata, de sanatate, de pedigree, media de viata a pudelului este de 10-18 ani. Sunt si cazuri in care s-a atins varsta de 21 ani.

Rasele pudel sunt rase placute pentru viata de apartament. Nu au dimensiuni mari si sunt adorabili. Dar, ca orice forma de viata, necesita timp, energie, grija.
Daca vrei sa faci din pudelul tau un bun companion, atunci dedica-i timp cel putin o ora pe zi. Plimba-te cu el, ingrijeste-l, joaca-te cu el, dreseaza-l sau, pur si simplu, stai linistit la televizor mangaindu-i blanita.

Pudelul este una din rasele inteligente fruntase, nu uita asta.  Ei nu gandesc la fel ca noi. Un caine inteligent nu inseamna ca invata singur sau ca stie el ce trebuie sa faca. Un caine inteligent inseamna, de exemplu, ca este capabil sa invete o comanda noua in mai putin de cinci repetari. Inteligenta lui are nevoie de rabdare, timp, energie din partea ta. Organizeaza-i un program ordonat, nu ii planifica un program haotic, caci astfel va deveni nelinistit, rece.
Dresajul pudelului:

Unii oameni ezita sa isi dreseze companionul pentru ca ei considera asta o jignire la adresa cainelui. Nimic nu e mai departe de adevar. Cainii din rasa pudel sunt mandri si adora sa invete noi smecherii. In plus, ai si un avantaj din start: sunt destepti si invata foarte repede. Cand incerci sa il inveti cateva comenzi de baza, iata cateva reguli pe care ar fi bine sa le ai in vedere:

– rasa pudel poate parea draguta si sofisticata, dar le curge sange de lup prin vene. Sunt animale cu caracteristici de haita. In salbaticie, o haita este condusa de un “alpha”, de obicei un mascul, care stabileste regulile pentru celelalte animale. Acum insa, familia adoptiva si animalele din familie devin haita pudelului si e important ca el sa stie ca tu esti alpha, ca tie trebuie sa ti se supuna. Asta nu presupune brutalitate din partea ta, ci, dimpotriva, o atitudine calma, dar ferma, corectia imediata a greselilor si rasplata faptelor bune.

– fii consecvent, corecteaza-l de fiecare data cand greseste si lauda-l cand face bine. Devine confuz daca ai reactii diferite, razi cand greseste o data, tipi cand se intampla a doua oara, iar a treia oara ignori caci nu mai ai rabdare.

– incearca sa stabilesti un program fix pentru dresaj, aproximativ aceeasi ora zi de zi. Acesta trebuie sa fie diferit de programul de joaca, de rasfat.

-ia lucrurile incet. Nu incerca sa il inveti mai multe deodata. Devine confuz. Lucreaza la o comanda pana o invata, apoi treci la urmatoarea comanda.

– rasplateste-l cand face ceva corect. Multi dresori folosesc ca metoda de rasplata cea a unei mici tratatii, o mica gustare. Dar e posibil sa nu ai mereu “ceva bun” cu tine asa incat sa ii dai un mic premiu pentru reusita. De aceea, e important sa nu uiti ca el tanjeste dupa afectiunea ta.

– e o conditie de bun simt, dar o spunem totusi: nu folosi agresivitatea in a-ti pedepsi cainele. Violenta fizica nu le induce decat teama si ura. E nevoie de un NU hotarat atunci cand cainele tau greseste. Pudelul va recunoaste dezaprobarea din tonul vocii.

Temperament:

Cainii din rasa pudel au nevoie de atentie si se ataseaza repede de membrii familiei lor. Nu fac  parte din categoria celor care simt nevoia de a petrece timp singuri. Le place sa invete lucruri noi si sa arate ceea ce au invatat. Isi doresc stabilitate si rutina.
Pudelii sunt buni paznici. Se simt bine in familie si reactioneaza la straini, latra la oamenii necunoscuti.
Intretinere:

Blanita lor este carliontata, deasa si necesita o ingrijire atenta. Trebuie periati zilnic si spalati regulat. Nu naparlesc, de aceea trebuie tunsi. Tunsoarea se face la cabinete veterinare de catre un specialist. In principiu, se pastreaza blanita pe urechi, pe cap si pe picioare. Sunt diferite tipuri de tunsori. Pentru cei de expozitie ingrijirea este mai costisitoare.
O nutritie sanatoasa este foarte importanta pentru ingrijirea pudelului deoarece o masa echilibrata cu multe nutrienti va ajuta un pudel sa isi mentina blana frumoasa.

Pudelul standard:

Cainii din rasa standard ating maturitatea la aproximativ 18-24 luni. Au o inaltime de peste 38 cm si cantaresc intre 18-32 kg.
Atrofia progresiva a retinei este o afectiune a ochiului, care consta in slabirea si moartea celulelor nervoase de la nivelul retinei datorita insuficientei alimentari cu sange. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta. Progreseaza treptat, poate duce la orbire si nu are vindecare. De la declansarea bolii, cainele mai traieste in medie 5-6 ani.

Boli:

Epilepsia este o afectiune neurologica cu atacuri, accese, tulburari repetitive care au loc ocazional, determinate de descarcari anormale ale impulsurilor electrice din anumiti centri nervosi. Ca si la oameni, este controlata cu tratamentul potrivit, grija si afectiune din partea stapanului.

Displazia de sold. Articulatia soldului este compusa din extremitatea superioara a femurului (cap femural) si cavitatea corespunzatoare situata in osul bazinului, numita cavitatea acetabulara. Displazia de sold apare atunci cand capul femural nu este bine fixat in cavitatea acetabulara. Efectele acestei boli sunt durerea, mersul schiopatat si artrita.

Boala Von Willebrand este o boala de sange cauzata de o deficienta a factorului von Willebrand, o proteina gasita in sange si cu rol in coagularea sangelui. Aceasta boala se manifesta prin tendinta de a sangera des.

Boala Addison este o afectiune endocrina cauzata de o deficienta a hormonului cortizol (produs de glandele suprarenale). Din aceste motive boala este uneori numita insuficienta suprarenala cronica. Ea apare mai mult la cainii tineri sau de varsta medie. Simptomele sunt ameteala, voma, diaree, anorexie si deteriorare fizica generala.

Adenita sebacee este o boala cronica a pielii care consta in malformatii ale glandelor sebacee, inflamarea acestora si, in unele cazuri, in totala lipsa a acestora. Simptomele includ pierderea parului, formatiuni de coji argintii – cenusii, infectii ale pielii cu un miros neplacut. Aceasta boala este specifica rasei pudelului.
Se estimeaza ca aproximativ 40% din decesele acestei rase se datoreaza cancerului.

Rasa pudel poate parea draguta si sofisticata, dar le curge sange de lup prin vene

Rasa pudel poate parea draguta si sofisticata, dar le curge sange de lup prin vene

Poze cu caini rasa Pudel