acum 14 ani

Pumi

Alte culori acceptate la concursurile canine pentru cainii din rasa Pumi sunt negru, alb si maro

Alte culori acceptate la concursurile canine pentru cainii din rasa Pumi sunt negru, alb si maro

Pumi este o rasa de terrieri de talie mica-medie, un caine ciobanesc din Unagaria. Pumi a fost un caine comun de ferma, pastorind nu doar oi, dar si vaci si porci, si folosit la prins mici rozatoare daunatoare. El este originar din secolele XVII-XVIII, cand terrieri ciobanesti au fost adusi in Ungaria din Germania si Franta. Acest tip de terrieri s-au imperecheat cu cainii de tip Puli care traiau in Ungaria, rezultand acest tip de terrieri ciobanesti.

Ca si caine folosit la munca, a fost o rasa imperecheata liber din rase precum Puli sau Mudi, pana in anii 1970. Pana destul de recent a existat un registru-B special pentru Pumii imperecheati. Paternitatea acestor caini nu este cunoscuta, dar daca indeplinesc criteriile rasei ei pot primi  un “pedigree-B”

Rasa a fost recunoscuta oficial in 1966 si a ramas destul de necunoscuta in afara Ungariei pana in 1970. In 1973 primii caini Pumi au fost exportati in Finlanda, si in 1985 in Suedia. Ulterior, Pumi au fost exportati si in Germania, Olanda, Italia, si in 1990 in SUA.

Aspect:

Majoritatea cateilor Pumi sunt gri si orice nuanta de gri este acceptata la concursuri. Pumii gri se nasc negrii, dar catelusii incep de cele mai multe ori sa se transforme in cenusii de la varsta de 6 pana la 8 saptamani si nuanta se deschide treptat. Nuanta finala poate fi anticipata dupa culoarea parintilor. Alte culori acceptate la concursurile canine sunt negru, alb, si maszkos fakó, care este un maro galbui cu o masca mai inchisa la culoare. Aceasta culoare este cunoscuta ca si caracteristica comuna cu alte rase de caini precum Terveuren.

Procesul de transformare a nuantei in gri afecteaza de asemenea si culoarea maszkos fakó, iar la adulti aceasta este mai stearsa. Alte culori posibile, dar neacceptate la spectacole sunt negru cu maro, maro, albastru sau o culoare asemanatoare cu cea a lupilor, insa intalnita mai rar.

Blana este carliontata, groasa si de o lungime medie de aproximativ 7 cm; formata din doua straturi, o blana de suprafata care este mai aspra si un strat moale, spre piele. Blana este intretinuta printr-o pieptenare constanta la cateva saptamani si prin tundere la fiecare 2-4 luni. Blana creste constant si daca intretinerea nu este respectata, ea se poate indrepta.

Aceasta rasa naparleste foarte putin sau deloc.

Marca rasei Pumi o reprezinta urechile care sunt intotdeauna in pozitie de alerta si pline de viata. Urechile sunt pozitionate destul de sus si doar varful atarna in jos. Ele sunt acoperite cu blana de o lungime mai mare decat pe restul corpului.

Pumi este un caine usor, un pic patratos la fata, care pare putin mai mare decat este in realitate din cauza blanii. Are un cap lung, usor aplatizat, iar botul  este egal cu gatul si reprezinta 45% din lungimea capului.Acesta se termina aproape insesizabil si, privit dintr-o parte, craniul pare plat. Ochii sunt mici si negri, usor migdalati. Miscarile sunt pline de viata si energice, exact cum este si Pumi insusi.

Masculii Pumi au o inaltime de 41 pana la 47 cm la nivelul greabanului si cantaresc de la 10 la 15 kg; iar femelele masoara 38-44 cm si cantaresc 13 kg.

Temperament:

Cainii Pumi pot fi foarte protectori cu familia lor si in general foarte rezervati in ceea ce priveste strainii, astfel ca socializarea trebuie inceputa devreme. Pumi este o rasa activa, plina de viata, sunt inteligenti si latra usor. In general sunt usor de dresat si pot fi motivati cu usurinta cu ajutorul jucariilor sau mancarii.

Sanatate:

Pumi este o rasa de caini foarte sanatoasa, cu o speranta de viata de 12 pana la 14 ani, dar unii caini au trait chiar si peste 19 ani. Cele mai frecvente afectiuni medicale sunt luxatiile de patela (labuta) sau de sold.

Informatiile cele mai multe despre aceasta rasa provin din Finlanda si Suedia, si aproximativ 80% din cainii nascuti acolo au solduri perfect sanatoase.

Activitati:

Pumi au fost initial folositi ca niste caini ciobanesti, dar, in prezent, cei mai multi dintre ei sunt folositi in alte scopuri precum agilitatea , obedienta sau dansurile canine. Ei pot fi de asemenea antrenati pentru detectari, cautari sau operatiuni de salvare sau pentru cu totul alte scopuri. Cainii Pumi au fost folositi si pentru vanatoare mistretilor.

Diverse:

Pumi este o rasa destul de necunoscuta in afara Ungariei, dar in Suedia si Finlanda in jur de 100 de Pumi sunt inregistrati in fiecare an. In ambele tari Pumi este un caine foarte popular pentru agilitatea sa si ei sunt intalniti peste tot in campionate. In Scandinavia, Pumi este folosit  in competitiile de obedienta si de dans canin.

In 2004 a fost fondat Clubul Ungar de Pumi din America.

In general sunt usor de dresat si pot fi motivati cu usurinta cu ajutorul jucariilor sau mancarii

In general sunt usor de dresat si pot fi motivati cu usurinta cu ajutorul jucariilor sau mancarii

Poze cu caini rasa Pumi