acum 14 ani

Raia auriculara la caini

OTODECTES CYNOTIS LA CAINE

Râia auriculară este cauzată de nişte insecte paraziti microscopici cu opt picioare care se transmit de la un câine la altul prin contact direct, sau indirect. Deşi sunt întâlnite cel mai adesea in canalul auricular, aceste insecte mai pot fi întâlnite si pe alte părţi ale corpului câinelui şi sunt transmisibile si altor animale de casă.

Insectele Paraziţii se hrănesc pe cu resturi celulare de pe peretele canalului auricular, cauzând iritaţie si apariţia unor pete ceroase de culoare brun-neagriciosă. Aceasta ceară poate fi vazută cu ajutorul unei mici lumini de la otoscop reflectata in urechea infectată a câinelui. O altă indicaţie a râiei auriculare este scărpinarea urechilor, inflamarea acestora si scuturarea capului. Când veterinarul examineaza urechea câinelui cu un aparat special de investigare a urechii , insectele paraziţii apar ca nişte puncte mici albe mişcându-se de-a lungul petelor ceroase închise la culoare.

Dacă veterinarul depistează râie auriculară la câinele dumneavoastră, va prescrie un preparat sub forma lichida sub formă de soluţie cu aplicare locală, intraauriculară. În cele mai multe cazuri aceste preparate conţin şi un dizolvant de ceara cerumen, deoarece insectele paraziţii se pot ascunde sub aceste resturi.

Pentru a-i administra câinelui tratamentul, ţineti-i capul înclinat, cu ureche afectată în sus. Puneţi câteva picaturi in canalul urechii şi masati partea exterioara baza urechii pentru a uşura pătrunderea lichidului pe in canal. Ştergeţi cu o cârpă uscată restul de lichid. Repetaţi  tratamentul la cealaltă ureche.

Deoarece râia auriculară este extrem de contagioasă, este nevoie sa trataţi şi celelalte animale de din casă (câini sau pisici). Ar putea fi necesară tratarea intregului corp al câinelui cu ajutorul unei pudre sau spray deparazitant impotriva insectelor parasite. În cele mai multe cazuri, tratamentul durează cateva săptămâni.