23 Feb 2011

Reportaj: Hinghereala ASPA I – Maidanezii în bătaia puştilor

Din martie, Constantin Boaţă şi ceilalţi patru colegi ai lui vor ieşi să anestezieze peste 2.000 de câini

În Bucureşti există doar cinci hingheri (doi șoferi și trei prinzători) angajaţi de primărie să ridice 50.000 de maidanezi. Marea lor problemă: se plâng că îi urăşte lumea.

Duba circulă încet. Se scurge fără zgomot, prin parcul Crângaşi, cu geamul deschis, ca la filajele din filme. Pasagerii par uşor îngrijoraţi. Caută un câine măricel, negru. Bărbatul de 53 de ani care conduce întreabă, în timp ce potriveşte o puşcă cu aer comprimat între schimbătorul de viteză şi picior: “Nu e ăla de acolo, care “dansează”?”. Patrupedul s-a făcut nevăzut imediat după ce omul ăsta, Constantin Boaţă – şoferul şi hingherul Constantin Boaţă de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a Primăriei Capitalei – l-a nimerit cu o săgeată înmuiată în ceva “suc” de adoarme maidanezii.

Asta e procedura standard care l-a împins acum pe Boaţă şi colegul său mai tânăr Marian să caute, tot frecându-şi nedumeriţi capetele prin fesurile negre, locul unde a leşinat câinele. Investigaţia pare că o să mai dureze. Aşa că Boaţă ocheşte alţi doi câini din parc, trage şi-i înţeapă şi pe ei.

Marian îi ridică pe rând, după ce îi vezi că “dansează”, împleticindu-se în picioare ameţiţi, şi apoi cad laţi, cu limbile scoase în colţul botului. Îi urcă, adunaţi când de sub labele din faţă, când de ceafă, când de urechi, lângă ceilalţi câini deja închişi în cuştile din spatele dubei, vreo opt la număr. Unii chelălăie, de îţi stârnesc fiori, se zbat buimaci, din dubă începe să curgă urină.

A trecut un sfert de ceas la “vânătoare” de maidanezi şi câinele negru încă le mai joacă feste hingherilor. Constantin Boaţă blestemă, printre dinţi, “unde naiba e ăla?”. Îl găsesc într-un final, printre alţi maidanezi uşor agitaţi. Ar fi ultima captură pe ziua de azi – oricum în duba ASPA nu încap mai mult de zece câini. Aşa spune legea.

Așadar zece din cei peste 50.000 de maidanezi câţi se pare că are Bucureştiul vor fi “la răcoare”, cel puţin o vreme, undeva la adăpostul de la Mihăileşti. În ritmul ăsta, lucrând sâmbăta, duminica, de Crăciun, de Paşti, de Revelion şi, dacă dă Dumnezeu, se hotărăsc şi câinii să nu mai lase urmaşi pe planetă, Marian, Boaţă şi ceilalţi hingheri care formează “armata” de trei prinzători şi doi şoferi a ASPA vor goli oraşul în aproximativ 10-15 ani.

Un brăneştean ajunge hingher

Constantin Boaţă înmoaie săgeţile în substanța care anesteziază animalele. E atent când o face, are motive. Odată, un alt hingher, de prin Ploieşti, s-a împuşcat singur în picior, povesteşte bărbatul. A stat în comă patru ore. “Dacă nimereşti pe vreunul cu probleme cardiace, atunci chiar ai dat de belea”, zice Boaţă. El nu a păţit vreo nenorocire ca asta niciodată.

Povestea complicată a lui Constantin Boaţă cu maidanezii începe de prin anul 2000. “La început, când am venit, trebuia să fiu doar şofer, că eu asta am fost înainte. Nu mi-am imaginat că o să fac aşa ceva. Dar directorul mi-a zis că e nevoie de tranchilizare şi am zis că asta e. Ceva trebuie să faci ca să trăieşti!”, spune bărbatul. Face zilnic naveta, de pe la 8 dimineaţa, de la Brăneşti. Acolo sunt casa, curtea lui, câţiva câini pe care îi are în stăpânire şi echipa de fotbal care încă îi mai aprinde pasiunea –de parbriz atârnă însemnele clubului Victoria Brăneşti.

S-au schimbat multe în zece ani. Azi se folosesc tranchilizante, dar când Boaţă a intrat în breaslă încă se mai folosea laţul la prinderea câinilor. Turba animalul de frică şi aduna tot cartierul cu plânsetele, cortegii formate de obicei din doamne extrem de nervoase. Şi acum mai scheaună câinii din spatele dubei, de-ţi rup sufletul. Mai ales când se trezesc speriaţi din anestezie, ca dintr-un coşmar. Aşa că Boaţă şi Marian al lui merg prin Bucureşti zilnic cu scâncete după dubă, atrâgând priviri pe la semafor. “E greu “, se plânge Boaţă. Acum zece ani însă erau vremuri cu adevărat sălbatice.

“Cu cartofi, cu iaurturi, cu sticle de apă”

Acum o săptămână, oficialităţile din Bishkek, capitala Kirghistanului au anunţat că vor împuşca 10.000 de câini anul acesta. N-au bani de altă soluţie. Despre asta, Constantin Boaţă şi colegul Marian ar avea câte ceva de spus, ca o opinie personală. Dar când vine vorba de eutanasie, hingherii sunt practic monosilabici. Lasă privirea în jos, ca de un păcat mult prea tocit prin dezbateri şi zic scurt: “A fost scandal”. Sau “a fost cea mai a dracului perioadă”.

De pe urma faptelor din epoca eutanasiei ordonată de Băsescu au rămas cu legende macabre atârnate ca tinichelele de dubă. ONG-urile iubitorilor de animale au ieşit atunci public, acuzând autorităţile că au chinuit şi ucis cu cruzime mii de animale. O etichetă aproape imposibil de scuturat.

“Când am început eu să lucrez, am găsit numai scandal în oraş”, spune Boață. „Ieşeai pe teren și aruncau iubitorii de animale în noi cu beţe, cu ciomege, cu ce apucau de la etaj. Cu cartofi, cu iaurturi, cu sticle de apă de zece kile care cădeau pe capota maşinii de au făcut-o praf! Dacă îi cădea în cap unuia îl omora! Cu orice aruncau, cu ouă, cu roşii. Nu ne iubea lumea. Sub nicio formă”, înșiră Constantin lista de obiecte care i-au trecut de-a lungul timpului pe lângă urechi.

Acum patru-cinci ani nu era secție de poliţie unde să nu curgă cu reclamaţii, “cu scandaluri”, cum le zice Boaţă. Oricum, pare că mare lucru oamenii legii nu au făcut pentru ei, până la urmă. “Am fost pe teren şi cu poliţia de faţă şi tot ne-au dat iubitorii de animale câinele jos din maşină. Odată, cred că eram cu vreo 20 de jandarmi strânşi la un scandal, prin sectorul 6, unde sunt toţi fanaticii lui Steaua. Au venit, ne-au înconjurat cu maşinile, şi, cu toţi doctorii veterinari care erau după noi şi toată jandarmeria, tot au început să urle să le dăm câinele jos din maşină. Şi n-aveau acte pe el. Ce să faci? Le-am dat câinii! Cică jandarmeria era acolo ca să ne protejeze. Ne-a protejat de ne-a…”, se opreşte brusc hingherul Boaţă.

Rugăciuni în engleză pentru câini dispăruţi

Statistic vorbind, cu sau fără bătăi, în urmă cu mai mulţi ani erau ceva mai mulţi hingheri angajaţi. Erau vreo 12 maşini în lot, zice Constantin Boaţă. Azi, dacă ar putea, patrupedele s-ar tăvăli de râs la gândul că de luna următoare li se pregăteşte evacuarea din Capitală. La un calcul scurt, la momentul de faţă sunt cam 10.000 de câini pe cap de hingher în Bucureşti. Şi după cum arată lucrurile în parcul ăsta, pare că peste jumătate sunt prin Crângaşi.

Părerile sunt şi printre băncile şi aleile de aici – ca peste tot, de altfel – împărţite. “Parcul Crângaşi geme de potăi”, ar spune unii. “Ba de căţei”, ar spune alţii. Aşa e și cu meseria asta de prinzător la primărie: eşti când “un hingher nenorocit”, când vreun erou pupat pe frunte, asaltat cu mulţumiri că “ne-aţi scăpat că ne-au omorât, domle!”. Cât o doamnă acuză echipajul că ar fi lovit cu maşina câinele care de fapt adoarme de la tranchilizant, un alt locatar din zonă se apropie de maşina lui Boaţă şi, pe un ton conspirativ, îi dă ponturi pe unde mai găseşte alţi “clienţi”. Aşa că, la finalul zilei de lucru, nici nu mai înţelegi dacă faci un bine sau un rău.

“Sunt puţini care consideră că facem un lucru bun”, spune totuși Marian. “Mulţi ne consideră criminali. Despre mine au spus că mi-am dat stagiatura în crimă, că am omorât mii de câini. Se apucaseră unii să facă o rugăciune în limba engleză, să aprindă lumânări pentru câinii omorâţi de mine. Eu n-am omorât pe nimeni!”, ține să precizeze băiatul. 

“Iubitori de la bloc care ies cu pistoale, cu săbii”

În ciuda tuturor așteptărilor, cea mai urâtă amintire din cariera de hingher a lui Constantin Boaţă nu implică muşcături de animal. Ci gesturi făcute tot de om. În ziua aceea, acum câțiva ani, unul dintre colegi a fost împuşcat cu pistolul cu bile, de la etajul unui bloc. A fost spaima vieții lor. “Omul a intrat, a luat un câine şi, pur şi simplu, de undeva de la etaj, de la un apartament, s-a tras. Apoi individul şi-a arătat figura şi ne-am dus toţi, frumos, la circa de poliţie. Ăla de a tras era un mare iubitor, de aia a tras. Că îi plăcea să aibă câini în jurul blocului”, povesteşte, cu ciudă, Constantin.

Până la urmă, un hingher e destul de acrit de toată treaba asta cu scandalurile care apar când iese cu duba la muncă. De aia nu rezistă nimeni să stea mai mult de două zile cu munca asta. Mai în glumă, mai în serios, Marian rezumă, scurt, ce reprezintă de fapt activitatea lor: “Să ai 9 milioane salariu şi să ai de-a face cu toţi cretinii”.

De când au început să sterilizeze câini, să nu-i mai ducă la moarte sigură, e totuşi mai linişte. Dar se aşteaptă să iasă iar vâlvă după ce, din martie, vor începe să care câini cu duiumul la un adăpost din Fundulea. “Vor zice iar că nu are primăria bani să hrănească atâţia câini”, spune Marian.

Sursa: Evenimentul Zilei


34 comentarii

fireste ca primaria nu are atatia bani sa hraneasca atatia caini!vor sa-i inchida intr-un lagar de exterminare,nenorocitii!
iar hingheri se fac doar jegurile de cea maI JOASA SPETA!

dr.Harbuz impreuna cu gasca lui au furat banii pentru adaposturile ce trebuiau facute,bani folositi pentru birourile angajatilor , computere si policlinica particulara a acestui dr. policlinica Ilioara.
intr-o zi acum cativa ani, l-am intalnit intr-un magazin pe acest medic veterinar,era insotit de o femeie si-i cumpara o blana naturala f.scumpa.Oare din ce bani ?
Videanu a folosit banii pentru un adapost mare parca la Mihailesti, acest adapost nu a mai fost facut, oare unde sunt banii ?
Nu animalele sunt de vina ci oamenii daca pot sa-i numesc asa ca s-au folosit de banii alocati pentru aceste animale nevinovate

Am sa anunt iubitorii de animale din Crangasi de actiunea care a inceput cu strangerea cainilor maidanezi de catre hingheri si vor avea acesti hingheri niste surprize foarte mari neplacute

nu hingherii sunt de vina, nu are rost sa iti inderpti furia catre ei, de altfel gesturile „iubitorilor” de animale de a impusca hingheri mi se pare extreme si nu mai putin condamnabile.nu sunt de acord sa se omoare animale dar sa nu uitam ca sunt agresori mult mai periculosi versus animele chiar intre vecinii nostri sau colocatari.cainii trebuie stransi, nu pot sta pe strazi acolo unde au ajuns tot din cauza oamenilor!cred ca e mai de condamnat un stapan care isi abandoneaza animalul pe strada decat un hingher care pana la urma nu poti sa ii ceri mai mult decat ceea pt ce este platit sa faca, nu vad in ei neaparat niste oameni care urasc animalele (sunt sigura ca sunt si din acestia printre ei) unii ajung la slujba asta pt ca nu au alta optiune.Atata timp cat avem alternative nu cred ca se rezolva ceva agresand hingheri sau caini deopotriva. perosanele care inghesuie in propria locuinta zeci de animale „pt ca le iubeste” si le tin in conditii josnice nu mi se par mai „de calitate” dacat hingherii.cred ca vinovatii sunt cei care au putere de decizie si manipuleaza banii care ar trebui sa ajute animalele nu sa le condamne.

SA FII BLESTEMAT CRIMINALULE CE PORTI NUMELE DE Constantin Boata, te cunosc, ai omorat multi caini si tu o stii bine.

Jegosule sper sa crapi in chinuri cumplite !

9 mil sa savarsesti crime, sa impusti cu tranchilizant animale inofensive,sa le iei libertatea si dreptul la viata,sa-i chinui si apoi sa te infrupti cu familia din acesti bani.
Vai de capul tau esti INTERMEDIARUL MORTII IN CHINURI,dar vei plati barbar nenorocit.
Sper ca sangele copiilor tai sa fie varsat in acelasi chinuri, numai asa se va face dreptate.

Sa fie blestemati toti hingherii (sunt indivizi fara scoala,cultura si educatie) care fac numai rau.

HINGHER = CRIMINAL JOSNIC SI INARMAT CE SE „LUPTA” CU UN SUFLET INFERIOR LUI,INCAPABIL DE A VORBI SI A SE APARA !!!!!!!

Jegosilor daca ati fi oameni nu a-ti actiona asa, barbarilor voi ii impuscati si ii ridicati lovindu-i, brutalizandu-i si chinuindu-i…deh sunt „anesteziati” si atunci va puteti arata adevarata barbatie… SCARBELOR !!!!!!!!!!!!!!!!

Ii ridica si ii arunca in duba,ii lovesc si ii maltrateaza ca in final sa-i duca in „adapost” adica in lagare de exterminare,unde vor indura foamea,vor fi batuti crunt pentru ca in final sa ii omoare.
Hingherul este puntea dintre viata si moarte,este ajutorul de calau pentru exterminarea unuor animale ce nu au gresit cu nimic si pe care oamenii ii arunca in strada.

ROMANIA TARA CRIMELOR MARSAVE,A ATEILOR CARE SI-AU PIERDUT CREDINTA IN D-ZEU SI CARE SUNT INCAPABILI DE A FACE DIFERENTA DINTRE UN SUIFLET SI UN OBIECT,SUNTEM UN POPOR DE INCULTI SI TARANI BARBARI SI NE MERITAM SOARTA.
TERMINAM CU CAINII SI INCEPEM MACELUL ASUPRA CELOR SLABI,BOLNAVI,NEPUTINCIOSI CARE NE „FAC DE RAS” SOCIETATEA,II EXTERMINAM PENTRU O RATA MAI SANATOASA SI PROSPERA.

HALAL TARA, MAJORITATEA CELOR CE O POPULEAZA SUNT REBUTURI UMANE DEZUMANIZATE CONDUSE DE INTERESE MESCHINE SI URA DIABOLICA!
RUSINE !

bine spus…….gabriela
ceva trebuie facut cu caini de pe strazi
dar la noi nu se face cum trebuie
si din cauza asta exista discuti, nu se stie unde ajung acesti caini nici ce se intampla cu ei dupa ce sunt prinsi, acesti caini sunt chinuiti si daca stau pe strazi si daca sunt luoati de pe strazi, daca se vroia sa se faca ceva ptr ei se facea, dar nu cred ca se face ceva concret, ptr acesti caini, ei sunt tot pe strazi, si din cauza asta vor fi discuti, uni de aici chiar nu inteleg ca nu toti oameni iubesc caini, chiar daca sunt sau nu de rasa,asta ar trebui sa intelegeti, caini s au inmultit si au devenit o problema, iar pe uni i deranjeaza.

deci persoanele de mai anjos folosesc halucinogene oameni care habar nu au despre caini dar asi dau cu parerea. de ce nui duceti acasa daca va intereseaza asa tare soarta lor. ie usor sa nu faci nimic dar sai acuzi pe alti ca nu au rezolvat problema ie ceva tipic romanesc. sa batem si copii si oamenii care sant atacati de caini ca poate iau trezit din somn an timp ce merg la scoala sau la cumparaturi. as de parere ca se cheltuie prea mult cu acesti caini fara stapan ar trebui data o lege ca la americani daca ie violent si nu poate fi adoptat pa daca an termen de en zile nu ie adoptat sau recuperat de stapan lafel pa.oameni trebuie sa fie constienti ca acesti caini trebuie vaccinati anual deparazitati .de ce sa umble un om la injectii an burta ca a fost muscat sau la operatii estetice sasi acopere urmele de dinti lasate de acesti caini .mai vinovati ca primaria santeti voi asa zisi iubitori de tomberonezi voi formati haitele de caini hranindui an jurul blocului fara sa coontientizati faptul ca acesti caini sant teritoriali si ataca ori ce ie strain . daca ati si gandi anainte sa vorbiti sau sa scrieti ar fii superb . o zi buna

razvan,

Daca ai invata sa scrii corect,daca ai stapani putin gramatica limbii romane poate ai fi putut dovedi ceva.
Dar asa nu te-ai dovedit a fi decat de un taran inapoiat,putin alienat mintal si foarte uracios.
Dar ca sa fiu in termenii tai iti zic asa” Ia sa-i ie dracu pe copii tai sa mai scape lumea de niste nenorociti”!
Hai sictir in limba ta ca imi provoci sila,inapoiatule!

@mihai:
Ca de obicei, lumea nu de leaga de problema in sine, ci de alte detalii mai putin semnificative (gen gramatica).

Lasand la o parte asta, ce spuneti voi, „iubitorii” de animale, daca acei caini (de altfel, foarte agresivi) din fata blocului ajung sa terorizeze pe toata lumea care trece pe acolo ? (atat locatari, cat si simpli trecatori). Si nu ma refer la situatia in care treci direct prin fata cainelui, ci la cazuri mai grave, cand cainele se „chinuie” sa apara de la 30-40 de metri ca sa te latre, si eventual sa te si capseze.
O simt pe pielea mea (daca nu zilnic, cel mult la 2 zile), fara sa ma leg cu absolut nimic de ei. Se pare ca au faze cand fie se iau de oameni, fie de masini, asa, „just for fun”.

Cu animalele in sine nu am absoult nimic. Insa cu situatia de a-ti fi teama sa mai circuli pe trotuar, sau sa ajungi din parcare in casa, chiar si ziua, am o mare problema.

Treaba mai trista e ca persoanele care le tin isonul la acesti caini, nici nu intervin cu un „stai cutzu, nu mai latra”, in favoarea celor care au nesansa sa treaca prin zona, si care sunt pur si simplu haituiti. Zic asta pentru ca am fost atacat de multe ori in fata blocului, si nimeni din cei prezenti nu a intervenit (cainele fiind lasat sa triumfe dupa ce l-a mai speriat pe unul cu modul in care isi apara el teritoriul).

In concluzie, ca sa fie inteleasa aversiunea unora fata de acesti caini: ea provine tocmai din „tratamentul” pe care acesti caini, foarte agresivi, il aplica in mod regulat oamenilor. Nimeni din cei care i-ar „evapora” pe caini nu are nimic cu cei care sunt pasnici si nu le fac nimic pe strada.

Acesta e un mic fragment dintr-un articol, care e de-a dreptul horror. O sa spuneti ca nu toti cainii sunt asa; de acord. Dar durerea pentru e vedea cine e si cine nu e, este traita de oameni precum acesta biata mama.
Iar in momentul in care aplici „prezumtia” de nevinovatie pentru TOTI cainii, implicit o aplici pe cea de „comdamnat” pentru cei care sfarsesc asa:

„Sunt o mama din Romania, mai precis am fost, pentru ca fetita mea Florentina, in varsta de sase ani, a fost ucisa de o haita de caini vagabonzi. Au sfartecat-o de vie si au tarat-o cativa metri. A murit, probabil in chinuri, din cauza hemoragiei. Cand mi-a cerut voie sa plece la joaca era vesela si sanatoasa, cand am gasit-o nu mai avea fata.”

Acesta e articolul complet:
http://www.ziare.com/nationala-romaniei/stiri-nationala-romaniei/cainii-vagabonzi-o-problema-de-securitate-nationala-288913 ,

cristi

desi ai incercat sa nu folosesti un limbaj agresiv si ai citat un articol dintr-un ziar, nu vei reusi sa convingi mii si mii de oameni ca aceste animale trebuie masacrate ca asa vrei tu.

Sunt criminali in libertate, care fura,violeaza,molesteaza talharesc si ucid zi de zi, cum ar fi sa ucidem toata rasa umana pentru greselile unora, ca deh si te citez ” durerea pentru a vedea cine e si cine nu e, este traita de oameni zilnic”.

Sunt mii de persoane care circula prin acest oras si totusi ei nu sunt muscati.
Problema este la tine si la cei de teapa ta care folosindu-va de puterea graiului si a manipularii incercati sa faceti rau,sa ucideti mai pe romaneste, ca a „evapora” poate fi cu succes folosit,dar in cu totul alte contexte.

Cainii sunt pe strazi din cauza oamenilor care ii abandoneaza si daca vrei cu adevarat sa dispara de pe strazi fa presiuni sa se adopte legea prin care sa fie sterilizati toti cainii fara drept de monta (cu sau fara stapan!!!), este singura solutie.
Prin eutanasiere nu facem decat sa ne manjim de sange incontinuu cum facem de 20 de ani si sa nu rezolvam nimic, in conditiile in care se abandoneaza caini cu nemiluita.

De ce nu optezi si lupti pentru aceasta lege?Ce te impiedica sau tu vrei din suflet un macel?

La final stai si gandeste-te (daca reusesti de ura care te macina), de ce cei de la putere nu vor sa adopte aceasta lege (problema cainilor maidanezi este in responsabilitatea tuturor, numai ca nu se vrea rezolvarea ei pentru ca la mijloc sunt multe interese meschine si multi bani „furati”).

Prin adapostul care il va face, primarii vor folosi banii in interes propriu,vor ucide cainii prin metode barbare si romanasul nostru va abandona in continuare zeci de caini, problema nu va fi rezolvata si tot tu si eu vom fi afectati, tu ca nu ii suporti, eu ca imi este mila de soarta lor.

Vreau un raspuns din partea ta sa ma luminezi si pe mine de ce nu se adopta legea sterilizarii obligatorii a cainilor fara drept de monta, cu si fara stapan, a amendarii abandonului si a inaspririi amenzilor ???

imi e mai frica de unul ca Andrei decat un hingher sau un caine vagabond.ce sunt aceste manifestari si expresii?! e nevoie si de luciditate, atitudinea ta nu vine din partea unui om sanatos psihic sau destul de matur afectiv. inca odata, nu cred ca trebuie chinuiti cainii, dar nici fetita care s-a dus la joaca nu trebuia sa sfarseasca asa…..oamneni, nu mai abandonati cainii pe strada! daca adoptati un caine in fata blocului nu e destul, e o responsabilitate mai mare de atat.

Cristi,

daca tot esti asa de pornit impotriva unor suflete ce nu au nici o vina atunci hai sa facem dreptate.
Dar intai incepem sa eliminam pericolele mari, ucigasii care umbla liberi pe strazi, violatorii, trafincantii, cu hotii si criminalii care ucid cel mai mult si sunt cei mai periculosi, pentru ei nimicim rasa umana, ii exterminam pe toti si ca sa te citez ” O sa spui ca nu toti oamenii sunt asa; de acord. Dar durerea pentru e vedea cine e si cine nu e, este traita de oameni”.
Deci pentru cei ce sunt criminale, ucidem toata rasa, asa gandesti tu rebutule uman?
Daca cei ca tine nu ar exista lumea ar fi mai buna!

Pentru M Alexiana.
In primul rand eu nu am jignit pe nimeni. Asta e tactica celor care nu au argumnente.

In al doilea rand, CITESTE CU AMANDOI OCHII ce am scris:
„Cu animalele in sine nu am absoult nimic. Insa cu situatia de a-ti fi teama sa mai circuli pe trotuar, sau sa ajungi din parcare in casa, chiar si ziua, am o mare problema.”
+ „Nimeni din cei care i-ar “evapora” pe caini nu are nimic cu cei care sunt pasnici si nu le fac nimic pe strada.”

Cred ca e destul de clar ca nu am nimic cu TOTI cainii, ci doar cu aia care sunt foarte agresivi. (am vreo 10 caini la bloc, dintre care numai 2 latra la tot ce misca; cu ceilalti nu am nici cea mai mica problema).

Revenind la discutie, din fericire, nu am „violatori” la scara, care sa se ia de mine de fiecare data cand ies din bloc.
Din nefericire, am acei 2 caini care fac asta. Regulat, zi de zi.
Daca lumea ii iubeste asa de mult, de ce nu ii ia in casa, si sa-i creasca acolo ? De ce trebuie sa fiu EU tot timpul cu ochii in 4 ca nu cumva sa ma capseze de la spate ?

Iar legat de fantasmagorisme d-astea cu „sa scapam de toti…” si dupa aia de „maruntisuri” gen nu stiu ce caini.. ma abtin de la comentarii privind simplismul cu care pui tu problema.
E la fel cu a spune: „de ce sa acoperim gropile din strada asta mai mica, avand in vedere ca bulevardul este praf ? sa se refaca toate bulevardele, si pe urma vedem ce facem si cu strada aia mica). In felul asta nu o sa se faca nimic niciodata.

Enjoy

cristi,

alexiana s-a injosit la modul cel mai mare pentru ca a raspuns unui nemernic ca tine,ea nu isi da seama ca tu nu poti intelege ce inseamna viata si dragostea pentru animale, ea nu realizeaza ce redus sufleteste poti fi.
Eu insa da,asa ca iti transmit sa te duci dracului si sa „simti” pe pielea ta moartea provocata de un seaman de-al nostru,altfel nu te vei potoli nemernicule.

toate injuriile si justificarile puerile sunt, in fapt, apanajul oamenilor care nu depasesc argumentele de natura emotionala.

situatiile-problema, asa cum este cea cu cainii vagabonzi, se rezolva gandind, adica prin solutii cognitive, nu emotional-patologice.

Oamenii sunt o specie mimetica. de ce nu putem lua in acest caz exemplul unor societati in care se poate vorbi intr-adevar de protctia sociala a persoanei: SUA, Canada, Tarile Nordice, Europa de Vest.

Pentru ei e foarte simla situatia: cainii sunt dusi in adaposturi, asteapta 3-4 saptamani (timp in care ONG-urile le cauta stapani) si apoi, daca nu ii revendica nimeni, sunt eutanasiati.

Poate e o metoda barbara, dar toate societatile enumerate sunt model si nu ar mai ravni toti sa locuiasca acolo daca ar fi caini pe strada. e un minim confort pe care statul il asigura cetatenilor (siguranta lor).

Statul roman e depasit de aceasta problema si nu are solutii. A iubi animalele nu inseamna non-interventie. sa le iubesti si atat e degeaba si pentru noi, si pentru caini.

Asa ca agresivitatea verbala nu e deloc diferita de cea a cainilor pe care doar ii iubim.

Am crescut la bloc, aveam apartamentul la etajul 4. La parter statea o familie de tigani care avea o potaie neagra, de marime medie, caine extrem de rau si vicios. In fiecare dimineata cand ma duceam la scoala trebuia sa trec pe langa acest apartament. De cele mai multe ori, cainele era in casa, insa cand ma intorceam dupa amiaza, cainele era langa usa, pe pres. Nu stiu din ce motiv, insa cainele asta ura copiii si era foarte agresiv si teritorial, poate din cauza ca se simtea superior copiilor.

Pentru toti asa-zisii iubitori de animale: voi sunteti animalele. Voi ii hraniti cu cate o coaja de paine la fiecare doua zile, pretinzand ca „ii iubiti”. De ce sunteti de partea cainilor si nu a oamenilor ca si doamna care si-a pierdut copilul? Fratele meu a fost muscat de o asemenea potaie care nu a fost vaccinata. Voi, asa zisii „iubitori” de caini maidanezi ati fi exemplul clar ca oamenii provin din maimute, desi personal sunt adeptul creationismului.

pentru danut, Andrei, in special Iluly, mihai si altii: voi sunteti taranii inapoiati care nu intelegeti ca de la bun inceput Dumnezeu a lasat omul sa stapaneasca peste animale.

Nu intelegeti gresit, nu sunt deacord cu maltratarea si chinuirea cainilor. Eu am doi caini, unul maidanez si unul de rasa, si planuiesc in cateva luni sa mai am unul. Iubesc cainii, insa nu sunt deacord cu aceia viciosi care musca si terorizeaza oamenii si copiii care merg la scoala. Toti cainii acestia ar trebui stransi, dati spre adoptie daca se poate, iar daca nu, atunci eutanasiati. Clar si simplu.

Si pentru Illuly, ceea ce ai scris tu in comentariul tau arata ca tu esti potaia. Cum poti sa spui asa ceva despre copiii cuiva? Nu gandesti mai mult decat o potaie blestemata care musca pe oricine vede, jigodie ce esti. Sper sa iti revii la cap, ca daca nu, tot ceea ce faci este sa murdaresi pamantul asta.

Ceva trebuie facut.Mai ales cu cei violenti.Ieri un caine era sa il muste pe copilul meu de doi ani, care era de manuta cu mine si vorbeam.Nimeni nu a bagat in seama cainele ca sa zica cineva ca a fost provocat.Asa ca din partea mea sa ii adune pe toti si sa le faca ce vor numa sa nu ii mai vad pe strada,boschetari,si murdari si flamanzi.Ca doar de acee ataca oameni, nu ca le este bine,cum spuneti voi ca sunt liberi.Eu cred ca ar fi mai bucurosi intr-o cusca curata cu mancare si apa.Voi ce spuneti?

Observ ca majoritatea de aici are o problema cu gramatica, insa intensitatea cu care isi doreste extirparea cainilor este pe masura prostiei.Oameni buni, 1 la mana, invatati sa va adresati, mai ales cand mesajul este public.2 la mana, nu va intelegem iar voi nu ne intelegeti este absolut ceva normal(si aici ma refer la cele doua tabere), este vesnica confruntare intre bine/rau, alb/negru, razboi/pace etc.3 la mana, rog pe cei care au informatii cu privire la cainii din Crangasi, si ma refer la cei de pe bvd Constructorilor de pe scoarul dintre cele doua sensuri, sa ma anunte in cazul in care sunt ridicati si nu sunt in zona.Ies in fiecare zi la ei, dar nu stiu cand vin cretinii aia in filaj.Voi intra regulat pe site pentru ulterioare informatii.Multumesc!

Inca ceva, pentru doamna/domnul intitulat/a „Cainilor”, va rog urgent sa va adresati unei scoli primare si nu de corectie.Lasand la o parte problema dvs cu animalele de pe strada, injuriile dvs au depasit limita bunului simt, si sunteti demn/a de toata mila si compasiunea mea.Aveti o problema grava de comportament si emotii, iar eu spun cu mana pe inima ca mi-e rusine ca fac parte din rasa din care faceti si dvs parte, insa partea buna e ca dupa ce v-am „cunoscut”, iubirea mea fata de animale s-a intensificat.Va multumesc, cu respect.Iar in incheiere, incercati sa faceti cat mai traiti ceva productiv, nu sunteti decat un simplu consumator, care nu cred ca a adus niciun beneficiu acestei planete pentru faptul ca va gazduieste.Da stiu, sunteti om si totul vi se cuvine.Va asteptam la centrele de colectare caini cu ustensile normale pentru eutanasiat, pentru ca in prezent ustensilele inseamna forta bruta, pereti, si bate.

Mai terminati cu penibilitati de genul „luati i acasa daca va e mila de ei”!V-a luat mult sa va ganditi la asta?I-as lua cu cea mai mare placere daca as avea unde sa-i tin pe TOTI!O casa si o curte destul de mare si as lua toti cainii din cartier,nu un apartament amarat.Dar casele si curtile mari sunt LA DEPUTATII NOSTRI DRAGI, facute din banii de pe urma bugetelor alocate catre fiintele astea inchise.

Ce s-a rezolvat daca domn’ Basescu a exterminat zeci de mii de caini? Nimic!! ba, mai mult numarul celor omorati de el s-a dublat pe strazile capitalei, cel putin. Ceea ce trebuia sa extermine domn’ Basescu era iresponsabilitatea romanului care-l caracterizeaza cel mai bine acum, prin legi aspre de sa-l usture pana si pe intestin daca le-ar incalca prin abandonarea cainilor pe strada, prin lasarea cainelui din dotare sa incalece o maidaneza pt ca e prea preocupat cu serviciul lui solicitant sa ii caute partenera de monta, pt ca am vazut astfel de situatii fooooarte des, din pacate, sau este ingrijorat ca daca si-ar castra cainele s-ar ingrasa saracul si n-ar mai fi asa de frumos. E vina noastra a tuturor, sa nu ne mintim ca nu e asa, noi am creat situatia asta si noi o sa platim. Pt cei care nu cauta o solutie civilizata si demna de o gandire crestina, cu adevarat crestina,in loc sa omoare cu bestialitate niste fiinte care, culmea, omenirea s-a spetit acum de 20 de mii de ani sa le domesticeasca, spre propriul ajutor, o sa plateasca cum nu mai ei vor afla, pt ca desi nu vedem dreptatea divina, ea exista, numai sa ne uitam bine in jur. Uite unde suntem, uite unde ne-a dus un conducator care a luat astfel de decizii radicale, ne-a adus unde am meritat pt ca am acceptat astfel de solutii si atunci sa nu ne mai plangem, popor crestin doar cu numele.

Sunteti niste tampiti incuiati
Din cauza voastra e o mizerie de nedescris in romania
Iubitori de animale …mda…
nu prea am multe cuvinte si nu vreau sa le risipesc aiurea pe toti prosti care sunt iubitori de animale aici
eu as ucide toti cainii din ro , in final am avea curatenie.
nu toate javrele oriunde mergi sa sara la tine, sa te alerge.
Omoram unu , primesc alti 10 viata.
Jos cu caini ,sa moara toti sa fim in final linistiti.

foarte bine ca a tras…;) asa merita eu iti trageam cu o piatra in cap;)…cum si voi omorati animale dc noi sa nu va omoram pe voi? nu? asa e corect;)

Ma traiasca familia voastra de „protectorii animalelor” care sunteti voi, „protectori” pe persoana fizica… De ce ma „manca-va-ar” cainii nu-i luati ma la voi in curte, in casa, in apartament sau in garsoniera in care locuiti. Ce dracu’ mai oamenilor, sunteti inconstienti ? Voi n-aveti copii ? Nu vedeti ca la tot pasul sunt caini fara stapan ? Ganditi-va la puricii, capusele si toate rahaturile de boli pe care acesti caini infecti vi le pot transmite voua si copiilor vostrii + ca in fiecare zi exista cate o victima „compostata” de javre. Sunt mai importanti cainii decat familia, prietenii, colegii vostrii ….. mai importanti decat OAMENII ??? S-a ajuns prea departe. Stiu ca n-o sa ma creada nimeni, dar am 3 catei in curte ATENTIE !!! (adoptati de pe strada) dar totusi……..Avem atatea probleme: salarii de rahat, gunoaie, invatamantul, sanatatea, pensiile. Multi dintre cei care au postat aici traiesc de la o zi la alta si totusi…..Ne mancam intre noi ca si cainii in apararea cainilor care ne MANANCA !!! Eu unul vreau sa scap de ei !!!! Nu-i mai vreau liberi pe strazi. Sai adopte FRANTA, GERMANIA, SPANIA, sau ceilalti cretinii care-i apara, observ ca sunt suficient de multi.

As vrea sa intreb pe madam Florentina careia i-a murit copilul sfasiat de caini cica..ea.unde era in timpul asta?avand in vedere ca fata avea 6 ani, vi se pare normal sa ceara voie >>sa plece>> la joaca???SINGURA???La 6 ani??? Si dvs unde erati doamna?? La 6 ani au mancat-o cainii singura, desigur putea alege altceva,sa o calce masina,sau sa o violeze vreun taranoi beat din preajma..de data asta au fost niste caini, hai sa dam vina pe maidanezi.Hai sa dam vina pe cei care isi lasa copiii nesupravegheati la 6 ani. In alte tari civilizate nu sunt maidanezi ,dar in acele tari daca iti lasi copilul la 10 m de tine singur ,in masina de ex si te departezi avandu-l in raza vizuala,vine politia si TI_L IA!! Si bine face! La noi cheia de gat de cand umbla in picioare ,dar stim sa judecam maidanezii…la asa popor…asa viata.

Auziti ma,astia de huliti cainii maidanezi ,cu luatul acasa/ voua va plac copiii?? O sa ziceti toti daaa,sigur!! Sunt orfelinatele pline,voi de ce nu-i luati acasa??

ma mari iubitori de animale dc nu le loati voi in casa sa nu mai muste lumea pe strada lasa sa ai omoare constantin boata cu arma cu tranchilizant pe toti hingheri nu va lasati pe toti caini din bucuresti eutanasiati sa scapam de ei

ma mari iubitori de animale dc nu le loati voi in casa sa nu mai muste lumea pe strada lasa sa ai omoare constantin boata cu arma cu tranchilizant pe toti hingheri nu va lasati pe toti caini din bucuresti eutanasiati sa scapam de ei

Tutea: „Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi!”

Doamne Dumnezeule! In veci nu am mai pomenit oameni atat de turbati!

Au ajuns oamenii civilizati in Romania sa fie injurati.
Si ce limbaj!! Iar acesti birjari se pretind in timpul liber „inimi nobile”, se numesc probabil ‘domni’ sau ‘doamne’.

Sunt de acord: animalele sa nu fie ucise in chinuri. Pentru ca tot la eutanasiere se va ajunge pentru o mare parte din aceste animale fara stapan. Este inevitabil acest lucru, din punctul meu de vedere. Salvam cate putem. Restul?…

Iar sterilizarea si eliberarea din nou in oras mi se pare o solutie de nemaintalnit!! De parca am proteja cainii si nu cetateanul platitor de taxe. Este un stat pentru caini deja!
Nu am nimic cu animalele astea, dar asemenea solutii contrazic orice bun simt si respect elementar fata de om. Fata de cei muscati de caini. Fata de femei, de copii, de batrani. De cei care inca se mai lupta pentru un strop de civilizatie.

Sunt sigur ca pe multi nu va intereaza, dar si eu gandesc ca multi de aici? Nu fumez, nu injur, sunt civilizat cu toti oamenii, ma duc la lucru, sunt cinstit, imi vad de treaba mea, nu arunc mizerii pe jos, nu beau, nu-mi deranjez vecinii cu manele, si nu am facut rau nici unui animal in viata mea. Dar cum am terminat scoala am plecat! Ajunsu-mi-a de Romania! Nu pot fi nationalist intr-o tara, intr-un stat in care legea e facuta impotriva cetateanului, si in care, cand cel atat cat raspunde la atacul cainelui cu piatra, vecinii sar la omul atacat.

Sar pentru dreptul cainilor cu o asemenea voracitate! Pe timpul comunismului ati facut la fel pentru cei batuti in puscarie umiliti in ultimul hal?

Nu va mai raciti gura degeaba, confratii mei in suferinta! Oamenii astia nu raspund la argumente! Dumnezeu le-a dat cap, dar nu-l folosesc. Sa plecam in masa din Romania. O tara dupa chipul si asemanarea lor sa fie! Dupa interesul lor ingust sa le fie. Si daca Dumnezeu e sus el vede.

PS De sapte ani ma latra 14 caini la bloc. Sa-l otravesc? Mi-e mila, ca-i si el vietate. Sun hingherii – oamenii ii ascund si sar la bataie. Sa vorbesc cu vecinii? Ma trezesc iar cu masina zgariata.
Tara de necetateni este Romania. Imi crapa obrazul de rusine!

Cu respect,
pentru putinii cetateni de aici care ma respecta , T.

Oameni buni… La ce este bun un caine pe strada? V-ati pus vreodata intrebarea asta? Probabil ca unii vor spune ca sunt „sanitarii” orasului…Oare avem nevoie de ei sa parem civilizati? Acasa inteleg, protectie, amuzament, terapie si probabil si alte „intrebuintari”. Pe cel de acasa il iubim, il hranim si ne este loial. Dar ce se intampla cu ei pe strada unde nu toata lumea le da de mancare pentru a se imprieteni, nu toata lumea ii place, unii chiar ii maltrateaza? Devin agresivi multi dintre ei…Cainii la fel ca multe alte animale (pana si cele din specia Homo Sapiens) isi stabilesc un teritoriu pe care il marcheaza si il apara… Si acum ganditi-va ce se intampla cu un om ca mine de exemplu si probabil ca multi altii care le „incalca” teritoriul si care nu isi permite sa le dea de mancare doar ca sa le fie prieten. „Trebuie sa stii sa le vorbesti” vor spune unii… Ce faci atunci cand nu ai chef nici de carnea dupa tine? Oare mai esti capabil ca in momentul in care vin 2-3 caini cu coltii la vedere gata sa rupa o bucatica din tine sa stii sa nu actionezi din impuls? (sa nu fugi sa nu faci miscari rapide si altele) Dar oare cati dintre noi stim sa ne „pazim pielea”?
„Tre’ sa ai sange in tine si sa te dai la ei ca fug da-i in ^$&*&@(*” Sunt animale oameni buni… Urmatorul mai slab va fi victima… Locul lor nu e pe strada. Cei ce au o slabiciune pentru catei si au posibilitatea, adoptati-i, iar cei ce nu … va rog, fiti putin mai rationali si incercati sa nu mai judecati lumea dupa propria perceptie!

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.