acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , ,

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor cer mutarea adăpostului de la Stupini

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor cer mutarea adăpostului de la Stupini şi sterilizarea câinilor. Ei mai spun că autorităţile sunt indiferente la problema patrupedelor din Braşov.

Totuşi, specialiştii de aici susţin ideea angajaţilor Serviciului de Gestionare a Animalelor de a cere ajutorul braşovenilor pentru hrănirea câinilor comunitari. Legile îngroapă posibilităţile de ajutorare a câinilor comuntari, şi aşa bătuţi de soartă. Autorităţile dau din colţ în colţ cerşind mâncare pentru animale de la braşoveni. Şi asta din cauza faptului că pur şi simplu sunt legate de mâini şi de picioare, din cauza legilor ambigue, care nu le permit, nici eutanasierea, nici abandonarea, dar nici hrănirea din bani publici mai mult de 7 zile.

Reduceri de cheltuieli.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor vin cu soluţii pentru reducerea cheltuielilor la serviciul pentru gospodărire a animalelor. „Asta înseamnă că adăpostul SPGA se va muta pe un teren pus la dispoziţie de asociaţia Milioane de Prieteni însemnând că acea locaţie nu va mai trebui plătită, înseamnă o reducere de 20.000 de euro pe an, ca să nu mai vorbim de resurse importante pentru sterilizare”, a declarat Claudiu Dumitriu, reprezentant FNPA.

Plin peste tot.

„În acest moment nu este problema majoră mutarea câinilor la azilul de la milioane de prieteni şi acel azil e plin şi nu avem unde să-i mutăm. Trebuie amenajate spaţii, identificat terenul şi dacă este proprietatea acestei asociaţii municipalitatea trebuie să plătească în continuare chirie”, ne-a spus Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Hrană puţină.

Specialiştii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor susţin că la adăpostul din Stupini sunt probleme cu hrana şi din cauza banilor alocaţi în consiliul local. „Anii trecuţi în 2008, 2009 CL a acordat o raţie de hrană de 8 chiar 10 ori mai mică în 2008 decât cea prevăzută de lege şi de 4-5 ori mai mică în 2009 decât cea prevăzută de lege”, ne-a spus Codruţ Feher, reprezentant FNPA. „Dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva cu siguranţă câinii ar fi trebuit să se fi mâncat între ei, să avem carnagiu în adăpost. Activitatea serviciului a fost controlată de zeci de ori de către organe abilitate şi asemenea cazuri nu au fost înregistrate”, a declarat Flavius Bărbulescu, şef SPGA Braşov. Reprezentanţii serviciului care se ocupă de animale spun că până acum hrana lor a fost asigurată şi de magazinele mari din Braşov, dar şi de asociaţia Milioane de Prieteni, însă criza economică a lovit peste tot. Iubitorii de animale sunt aşteptaţi să aducă hrană pentru câini la adăpostul din Stupini. (Laura Nilescu)

Jeepul de criză.

Feher şi Dumitriu spun că, în ciuda dificultăţilor SPGA şi-a permis să cumpere un jepp care a costat 20.000 de euro pe motiv că acesta e necesar la intervenţii în situaţii de urgenţă, deşi acestea au fost foarte puţine şi pentru ele s-ar fi putut găsi o altă soluţie, ca de pildă închirierea unei astfel de maşini.
Investiţia în jeep, mai spun cei doi, ar fi trebuit folosită pentru reînoirea parcului de Dacii papuc cu care se transportă maidanezii capturaţi, Dacii în care câinii nu pot respira şi sunt foarte îngehsuiţi, unii murind sufocaţi, în timpul transportului. Cu cât s-a cheltuit degeaba până acum, în cei 7-8 ani de la înfiinţarea SPGA, cu transportul şi uciderea câinilor, adică vreo 2 milioane de euro, s-ar fi putut face campanii de informare a populaţiei, acţiuni de sterilizare a câinilor şi modernizarea Azilului de la Stupini, care este sub orice critică, au mai adăugat cei doi reprezentanţi ai FNPA. Ei mai susţin că nimeni, din afară nu poate avea control pe banii SPGA şi că, în aceste condiţii poate plana suspiciunea de buget volatil. Cei doi au afirmat că probabil este un interes anume ca situaţia să se menţină aşa. (Maria Petraşcu)