acum 14 ani

Rinita – una din cauzele secretiei nazale

In cazul rinitei severe cainele poate deveni apatic si isi poate pierde pofta de mancare

Rinita este un termen asociat unei infectii sau inflamatii a nasului. Daca sinusurile sunt implicate, se transforma in sinuzita.

Exista multe bacterii, ciuperci si virusi raspunzatori de infectiile nazale ale cainilor. Aceste infectii se comporta asemanator racelilor obisnuite ale oamenilor.

Bacterii ca stafilococii si streptococii, precum si virusii care provoaca paragripa, boala Carre, herpesul, precum si adenovirusul reprezinta intrusi obisnuiti in cavitatea nazala si cauzeaza simptome ale racelii.

Care sunt simptomele rinitei?

Simptomele depind in mare parte de tipul de infectie care cauzeaza dezechilibrul. In general, unele pot da probleme  nazale exagerate, ocazional rezultand un mucus gros de culoare galbena.

Cainele poate stranuta frecvent, incercand sa-si curete caile nazale de mucus. In stadii avansate, mucusul poate fi amestecat cu sange. Mirosul si gustul cainelui ii poate afecta pofta de mancare.

Contrar opiniilor comune, temperatura nasului nu este un bun indicator in sanatatea cainelui. Cainii normali pot avea nasul fierbinte, rece, ud sau uscat. Temperatura copului este totusi un indicator important. Un caine care sufera de rinita severa poate avea temperatura corpului ridicata. Daca se intampla asta, cainele devine apatic si isi pierde pofta de mancare.

Care sunt riscurile?

Si in cazul acesta, riscurile depind de cat de puternic este organismul. Cele mai multe cazuri au implicatii doar la nivelul nasului si a sinusurilor. In aceste cazuri riscurile sunt minime.

Daca totusi infectia se raspandeste catre parti mai sensibile ale sistemului respirator precum traheea, bronhiile, sau plamanii, atunci cainele va fi afectat mai sever. In plus, daca problema nazala apare ca simptom asemanator celor din boala Carre si hepatita, afectiunea este extrem de serioasa.

Care este solutia?

Orice caine care sufera de infectii nazale trebuie sa se odihneasca. In plus, cainele ar trebui izolat de alte animale, pentru a se reduce raspandirea bolii. Daca simptomele persista, cainele are febra, sau rinita este insotita de alte simptome, mergeti cu cainele la veterinar.

In cazurile cronice care necesita tratament, veterinarul va prelua o proba din mucusul nazal. Aceasta ajuta la identificarea microorganismului responsabil de producerea infectiei. Din acest moment se va identifica tratamentul corespunzator.

Antihistaminicele ca Benadril sunt des folosite pentru a ajuta caile respiratorii sa ramana deschise si uscate. Antibiotice ca Amoxicilina, Triblisen si Keflex sunt folosite adesea impotriva infectiilor cu bacterii.

Pulverizante ca cele folosite pentru oameni sunt, de asemenea, benefice. Pune catelul intr-un spatiu protejat din baie si vaporizeaza aerul. Aerul umed il ajuta sa respire mai usor, la fel ca in cazul oamenilor.