acum 14 ani

Ruptura de disc intervertebral la câini

Şira spinării este formată din mai multe oase mici numite vertebre, poziţionate de la baza craniului până la vârful cozii. Vertebrele sunt interconectate prin discuri flexibile, cartilaginoase: discurile intervertebrale. Acestea asigură izolarea oaselor şi permit gâtului, şirei spinării şi cozii să se unească, ajutând la modificarea poziţiei corpului şi la efectuarea mişcărilor.

La câinii de talie mare, cu spinări lungi, există o mai mare incidenţă a fracturilor în zona spatelui (de exemplu, la Teckel şi Basset

Pe deasupra acestor discuri şi prin vertebre trece măduva spinării, alcătuită din fibre nervoase care leagă creierul de fiecare parte a corpului.

Ce este ruptura de disc intervertebral?

Pe măsură ce discurile devin mai fragile în urma înaintării în vârstă sau a unor traumatisme, se pot rupe sau fractura, permiţând pătrunderea unor fragmente sau bucăţi în sus, unde exercită o presiune asupra măduvei spinării. Efectele vor depinde atât de dimensiunea fragmentelor de disc, cât şi de presiunea transmisă şi pot include durere, slăbiciune sau paralizie. Locul unde s-a produs fractura poate avea efecte proprii: în zona gâtului poate afecta întregul corp, în timp ce o ruptură la mijlocul spatelui poate să influenţeze doar picioarele posterioare şi organele interne abdominale.

La câinii de talie mare, cu spinări lungi, există, în mod evident, o mai mare incidenţă a fracturilor în zona spatelui (de exemplu, la Teckel şi Basset), aceasta fiind în acelaşi timp regiunea cel mai des afectată în general, indiferent de rasă. Aparent, zona existentă la contactul dintre piept şi abdomen este cea mai solicitată prin mişcări şi astfel este mai predispusă la rănire.

În majoritatea cazurilor, nu se ştie ce anume a declanşat boala. În mod surprinzător, nu este neapărat asociată traumatismelor (câini loviţi de maşină sau care au căzut de la înălţimi mari). La câinii mici, mulţi asociază ruptura de disc săriturilor (de exemplu, de pe mobilă).

Care sunt simptomele?

În momentul în care un disc se rupe, cauzează o durere intensă. Când are loc la mijlocul spatelui, câinele îşi arcuieşte spatele; când se produce în zona gâtului, nu va voi să-şi schimbe poziţia capului, uneori nici să se aplece pentru a bea sau mânca. Unii câini tremura din cauza durerii şi păşesc foarte încet şi cu grijă. În cazurile severe, picioarele posterioare sunt parţial sau total paralizate (temporar sau permanent). Nervii care deservesc vezica şi colonul pot fi şi ei afectaţi, caz în care câinelui îi va fi dificil să urineze sau să elimine fecalele. Aceste probleme sunt extrem de serioase şi este necesară consultarea urgentă a unui veterinar.

Care este tratamentul?

Tratamentul include aproape de fiecare dată cortizol (un steroid), care ajută la micşorarea discului fracturat şi a ţesutului umflat, reducând totodată şi potenţialele inflamaţii care s-au produs pe măduva spinării. Pot fi incluse şi analgezice, dar numai în urma sugestiei veterinarului. Mai mult de 90% din cazurile de ruptură de disc intervertebral din regiunea spatelui pot fi rezolvate doar cu ajutorul terapiei medicale.
Uneori este necesară intervenţia chirurgicală pentru a elimina o bucată de ţesut sau de os. Însă pentru a fi eficientă, operaţia trebuie realizată în prima zi de la instalarea afecţiunii. Oricare ar fi modul de rezolvare, sunt adesea necesare câteva săptămâni până când rezultatul final se va cunoaşte, iar vindecarea completă poate dura câteva luni.

Pentru a preveni reapariţia bolii, este foarte important ca animalele afectate să nu sară! Este foarte eficientă şi administrarea suplimentelor de glucozamină şi chondroitină deoarece grăbesc vindecarea şi întăresc discurile afectate.