15 Sep 2010

S-a lansat oficial Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor-ASPA

S-a lansat oficial Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor-ASPA, pe scurt, „POLITIA VETERINARA” din BUCURESTI.

Aula „Aurel Popoviciu” a Facultatii de Medicina Veterinara a reunit reprezentantii Primariei, pe domnul Primar General Sorin Oprescu, reprezentantii ASPA, reprezentantii facultatii FMV, reprezentantii ONG-urilor, iubitori de animale si presa.

Ziua de 10 septembrie 2010 marcheaza si lansarea parteneriatului public al Primariei Municipiului Bucuresti cu Facultatea de Medicina Veterinara in cadrul campaniei „Orice viata merita o sansa!”. Conducerea FMV si Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat actele reprezentand parteneriatul public. Din partea facultatii a vorbit si domnul Adrian Vasile, reprezentantul facultatii in raport cu ASPA si ONG-uri.

PRINCIPALELE OBIECTIVE ASPA:

-STERILIZARE IN MASA

-SCOATEREA CAINILOR AGRESIVI DIN STRADA

-INCURAJAREA ADOPTIILOR

In prezentare, Directorul General al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor-ASPA a afirmat ca institutia are menirea de a veghea la bunastarea vietii animalelor, dar va avea permanent in vedere siguranta si confortul vietii oamenilor.

Facultatea va acorda ASPA asistenta din punct de vedere stiintific, astfel incat in Municipiul Bucuresti sa nu mai existe sub nici o forma posibilitatea de proliferare a unor boli cu transmitere de la animale la om.

De asemenea, implicarea cetatenilor in acest proiect este foarte importanta. ASPA face apel la bucuresteni sa duca un catel la sterilizat la una din bazele ASPA (adica Pallady sau Mihailesti) sau la oricare dintre cabinetele veterinare participante in programul de sterilizare gratuita.

Pentru a asigura o transparenta maxima actiunii, ASPA a pus la dispozitie jumatate din baza Pallady pentru ONG-urile care au capacitate de a steriliza, deparazita si vaccina cainii cu si fara stapan. Echipa fundatiei Vier Pfoten (Fundatia „Patru labute”) a incheiat deja un protocol de colaborare cu ASPA, propunandu-si sa sterilizeze in medie 70 de caini pe zi. Solicitarile cetatenilor catre Vier Pfoten se primesc la tel. 021/311.25.98 si catre ASPA la 021/312.95.55. Pentru detalii puteti apela www.aspa.ro .
Cererile pot fi depuse si la sediul ASPA de pe strada Selari nr. 2-5 (Lipscani), sector 3.

Domnul Director General Robert Lorentz a mentionat ca se va realiza un recensamant al cainilor si se vor realiza si campanii de adoptie, in special pentru puii cu varste mici, (2-6 luni). A mai adaugat ca fenomenul abandonului puilor cainilor cu stapan este ingrijorator, el manifestandu-se mai ales in piete, in parcuri, la unitatile militare, etc. Cu aceasta ocazie ONG-urile au mentionat ca abandonul puilor din curti si chiar de la bloc este atat de mare in Bucuresti incat „ne-ar trebui un adapost din Mogosoaia pana in Brasov daca ar fi sa-i cazam pe toti” (afirmatie facuta de Ioana Casetti, presedinta Comitetului National pentru Protectia Animalelor-CNPA). Doamna Marilena Cristian, presedinta Asoc. „Robi”, a fost foarte vehementa in ceea priveste necesitatea unei hotarari de Consiliu General care sa oblige pe toti detinatorii de caini din Bucuresti sa si-i sterilizeze, data fiind gravitatea abandonului de pui din curti, ca principala sursa de caini de pe strada. „Traim intr-o mare de pui”, a mai adaugat.
Actrita Monica Davidescu a intrebat daca „pot fi adusi la facultate caini loviti de masina si tratati in mod absolut gratuit. Raspunsul a fost ca „da, acest lucru este posibil din data de luni, 13 septembrie 2010”.
Asociatia „Cutu, cutu” a multumit Primarului General pentru toate realizarile in domeniul protectiei animalelor din actualul mandat, realizari care nu au mai existat sub mandatul nici unui alt primar de pana acum. Este vorba de cele patru acte legislative emise din 2008 si pana acum, respectiv Dispozitia de primar nr. 1101/14.07.2008 privind sterilizarea si inregistrarea cainilor fara stapan, Hotararea de Consiliu nr. 243/30.06.2009 privind sterilizarea si reteritorializarea cainilor fara stapan, Hotararea de Consiliu nr 16/27.01.2010 privind contractul PMB cu 16 cabinete veterinare pentru sterilizarea gratuita a cainilor cu si fara stapan de rasa comuna si aceasta ultima hotarare, ASPA fiind constituita in baza HCGMB 117/30.06.2010. Nu in ultimul rand, Asociatia „Cutu, cutu” a multumit primarului pentru conducerea aleasa pentru ASPA, conducere care a organizat deja, pana la lansarea ei oficiala, trei sedinte cu ONG-urile.

Sursa: Adoptiicaini.ro


10 comentarii

Succes ASPA in lupta pentru VIATA !

Mult succes!!

trebuie sa se implice si in abuzurile asupra animalelor,cu punerea in practica a legilor !acesta este un lucru f important,in tara noastra!daca nu se face asta ,se vor lupta cu morile de vint!

In sfarsit!

Claudia Iovanovici 16 septembrie 2010 la 1:14 am

Aveti idee cand se va face asa ceva si in Timisoara?

FELICITĂRI DOMNULUI SORIN OPRESCU,SI MII DE MULȚUMIRI!
Sperăm ca acesta sa fie inceputul sfârșitului măcelului.
Si sperăm că așa cum s-a urmat exemplul,in rău,al primarului general din 2oo1(parcă),să se urmeze și acum,când Stimabilul Primar General al Capitalei,Sorin Oprescu,a pornit pe calea cea bună,de altfel singura cale in rezolvarea problemei câinilor comunitari,STERILIZAREA IN MASĂ!
Si vă readuc cu tristețe in memorie subiectul Ploiești,acum cazul președintei colegiului medicilor veterineri Prahova,Emilia Herescu,caz cutremurător(articol recent)
http://www.observatorulph.ro/observatorulph/exclusiv/exclusiv-povesti-horror-de-la-adapostul-de-caini-din-boldesti-medicul-elena-herescu-acuzat-ca-ucide-ilegal-cainii-oamenilor-video

Felicitari pentru primul pas,speram sa nu fie si ultimul ca sunt multe de facut in acest domeniu.De ce totusi numai in Bucuresti si in alte orase nu?

locuiesc in Pantelimon,langa gradinita 23,care ca sa ajungi,trebuie mai intai sa treci de 10-15 caini;asa ca daca iubiti cainii maidanezi luati-i voi pe toti acasa sa stam si noi linistiti

Cum poate fi D. Sorin Oprescu prezent la un astfel de eveniment cand a mentionat ca „oamenii care iau apararea cainilor sunt niste cretini”? AAA, un cerc de interese?Am inteles.

Sa ingelegem ca asociatia va strange intr-un adapost cainii fara stapan retinandu-i pana la adoptie in acel adapost? Apropo forasul matura si pungile oferite gratuit nu sunt solicitate . Oare de ce?

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.