acum 14 ani

Salvarea maidanezilor

400 de câini fără stăpân sunt îngrijiţi pe un câmp din Glina, de două femei. Însă viscolul din ultimele zile le-a transformat micul paradis într-un iad. După ce s-au luptat trei zile cu nameţii care acoperiseră cuştile şi omorâseră şapte câini, Ioana şi Cristina au primit ajutor de la 15 deţinuţi.Ioana Vochin

Ioana Diaconu (35 de ani) este preşedinta Asociaţiei „A doua şansă“ care are în grijă peste 400 de câini. Dragostea pentru animale o are încă de mică, dar atunci când a crescut a vrut să facă ceva pentru a le ajuta. La început a lucrat ca voluntară la diferite organizaţii, iar din 2009 a înfiinţat Asociaţia „A doua şansă“.

Adăpostul de la marginea Capitalei, în apropiere de comuna ilfoveană Glina, l-a preluat de la o altă asociaţie, i-a adus unele îmbunătăţiri şi a mai construit câteva ţarcuri. Chiar dacă femeia are o slujbă în Bucureşti, fiind juristă de profesie, Ioana îşi face mereu timp să treacă pe la adăpost să vadă căţeii, la care ţine ca şi cum ar fi proprii copii.

Ioana, duşmanul hingherilor
Patrupedele care ajung pe mâna ei sunt îngrijite cu atenţie, iar după ce trec pragul adăpostului sunt şi botezate. „Toate animalele au un nume, precum Suzeta sau Mattie. Preferatul meu este însă Tyson, pentru că este mic, negru şi rău “, a adăugat Ioana.

Mattie a fost cadoul pe care ea şi l-a făcut de Crăciun, acesta ajungând la adăpost după ce l-a salvat din mâna hingherilor. „L-am luat şi i-am făcut un tratament care m-a costat o avere“, a explicat jurista.

Lângă adăpostul de la marginea Bucureştiului, ea a improvizat şi un cimitir. „L-am făcut aproape, pentru că mereu ne doare când trebuie să îngropăm un animal“, a mai spus Ioana. Cea mai grea problemă cu care a fost însă nevoită să se confrunte de la înfiinţarea adăpostului a apărut zilele aceastea, când a văzut cum patrupedele dispăreau cu tot cu coteţe sub un munte de zăpadă. Voluntarii asociaţiei, majoritatea femei, s-au chinuit singuri cu nămeţii, dar cum rezultatele nu au fost pe măsură, a început o adevărată campanie pentru a elibera animalele din coteţ.

Puşcăriaşii, primii voluntari
Ieri, după ce vestea că animalele sunt captive în cuşcă s-a împrăştiat, aproximativ 50 de persoane au venit să dea la o parte omătul. Unii au rămas muţi de uimire că în unele coteţe acoperite în întregime de zăpadă au găsit maidanezii în viaţă. Printre cei care au venit să dea o mână de ajutor animelelor au fost chiar deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Jilava.

Cei 15 condamnaţi au venit voluntar să cureţe ţarcurile de zăpadă şi nu doar că au salvat câinii, ci chiar s-au bucurat de compania lor. „Aceasta este o acţiune de voluntariat. Niciunui deţinut nu i se taie vreo zi din pedeapsă. Cu toate acestea, ei au venit bucuroşi să ajute“, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Erving Micu.

După ce dădeau câteva lopeţi cu zăpadă afară din ţarc, deţinuţii se opreau să mângâie şi să se joace cu animalele. „Ne plac animalele. Cred că este un gest foarte frumos, am avut căţel şi acasă“, a spus Dănuţ Costel Cazacu, condamnat pentru viol.