21 Aug 2010

Satu Mare: Primaria si Asociatia “Free Life” vor incepe sterilizarea cainilor

Cei comunitari vor fi apoi tratati, deparazitati, dotati cu crotale si eliberati
Ieri, de la ora 11, in Sala de consiliu a Primariei Satu Mare a avut loc o conferinta de presa pe tema cainilor si a pisicilor. In fapt, a fost prezentat un proiect al “Programului de capturare-sterilizare-returnare-adoptie (CSRA) a cainilor fara stapan in municipiul Satu Mare” dar si a cainilor si pisicilor din gospodariile satmarenilor.
Asociatia pentru protectia animamelor, “Free Llife”, a fost reprezentata la intalnirea cu mass media locala de Lucretia Simu si Carmen Fratila, Directia Sanitara Veterinara si de Sanatatea Alimentelor (DSVSA) de medicul veterinar Remus Fechete, iar primaria de edilul sef, Ilyes Iuliu.
Sterilizarea este cea mai buna solutie in cazul cainilor si pisicilor comuntari
Lucretia Simu a prezentat obiectivele programului, a spus ca sterilizarea este cea mai buna solutie de rezolvare a problemei cainilor comunitari dar ca, in paralel, este nevoie de o campanie sustinuta de popularizare, menita a schimba mentalitatea oamenilor vizavi de aceasta categorie de animale si, in general, de toate animalele.
“Oamenii trebuie sa inteleaga ca este nevoie de sterilizarea lor pentru a rezolva aceasta problema, este nevoie de gasirea unui loc pentru un cabinet de sterilizarea cainilor comunitari”, dupa cum s-a exprimat dansa.
Pana la gasirea acestui loc special de sterilizare si cazare pentru perioada de vindecare, vorbitoarea a spus ca, pentru cainii satmarenilor, care este recomandat sa fie si acestia sterilizati, medicii veterinari isi pun la dispozitie cele 14 cabinete private. Sterilizarea unei catele costa in jur de 70 lei, iar a unui mascul cu mult mai putin, a precizat dansa.
Medicul Remus Fechete, in interventia sa, a vorbit si despre adapostul infiintat si intretinut de primarie in care sunt cazati caini comunitari. “Acest adapost realizat de primarie corespunde din punct de vedere sanitar-veterinar. Cainii si pisicile de pe strazi reprezinta un real pericol pentru sanatatea populatiei, ei nefiind vaccinati si deparazitati. Institutia noastra va sprijini acest program”, a spus medicul veterinar.
Fosta Cazarma de langa Parcul industrial va deveni Centru de sterilizare si cazare
Primarul municipiului resedinta de judet a vorbit si dansul despre capturarea cainilor comunitari si tinerea acestora in adaposturi, “dar nu acestea sunt solutiile optime, mai ales ca procentul de adoptiune este foarte mic. Solutia care s-a dovedit de succes in alte orase si in tarile civilizate este capturarea lor, apoi sterilizarea si eliberarea in locul de unde au fost ridicati. Normal, nu se reduce astfel numarul lor, dar acestia nu se vor mai inmulti, iar numarul lor va scadea in mod natural. Desigur, cei foarte bolnavi va trebui eutanasiati, dar cei ce vor iesi din nou pe strada vor fi deja vaccinati, deparazitati, iar inainte de eliberare, li se vor aplica crotale pentru a putea fi identificati”, a subliniat dansul.
In paralel, a mai spus vorbitorul, trebuie constientizati printr-o campanie sustinuta, pe care asociatia a demarat-o deja si detinatorii, de caini sa-i sterilizeze si pe ai lor. ~n proiectul de program exista o componenta de propaganda a adoptarii acestor animale, a completat dansul.
De asemenea, dansul a spus ca unul din motivele pentru care este absolut necesara ingradirea conteinerelor de gunoi este tocmai acesta, de a impiedeca accesul cainilor si a boschetarilor la ele.
Carmen Fratila a completat spusele edilului sef prin afirmatia< “La cainii sterilizati, 90% din agresivitate dispare”.
In fine, primarul Ilyes a anuntat ca va declansa demersurile legale pentru a obtine cladirea fostei Cazarme de langa Parcul industrial unde sa se amenajeze un centru de sterilizare, deparazitare si de pastrare timp de cateva zile – pana la insanatosire – a acestora. Vorbitorul a mai spus ca e nevoie de o hotarare de guvern in acest sens, apoi de una a Consiliului local, plus niste sume de bani, fapt pentru care a concluzionat ca centrul ar fi viabil abia dupa parcurgerea tuturor acestor etape.
Programul insa a carui proiect a fost prezentat ieri, ar putea demara din partea primariei in una-doua luni. Din partea Primariei Satu Mare deoarece asociatia “Free Life” l-a demarat deja prin actiuni de popularizare a acestuia.
Una din acest actiuni are loc duminica, 22 august, in Gradina Romei, unde elevi-voluntari vor oferi spre adoptie caini comunitari.

Sursa: Informatia Zilei


 
Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU

Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU
Pomii fructiferi aduc abundenta in spatiul urban atunci cand ei sunt prezenti- ne imbogatesc aerul cu oxigen, ne ofera roade gustoase, infrumuseteaza peisajul si creeaza noi habitate. Gradinescu va invita sa va alaturati campaniei de plantare: Livezile Gradinescu. Cu mic, cu mare plantam impreuna in perioada 11-19 noiembrie in gradinilie urbane de la Aparatorii Patriei […]

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare
CINE? CÂND? Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura. Peste 40 de […]

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:
2 zile de workshop pentru AGENTII DE SCHIMBARE, cei ce promoveaza schimbarea in organizatiile ce le conduc, comunitatile sau teritoriile in care locuiesc. Cum sustinem activ schimbarea in sisteme socio-ecologice, cu mai mult impact si mai putina suferinta. Vom aborda 3 zone: 1. PREGÄ‚TIREA DE LA AGENT DE SCHIMBARE LA AGENT DE TRANSFORMARE INTENTIONALÄ‚ o […]

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?
In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce […]

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.