acum 14 ani

Sfaturi de iarna pentru animalute fericite

Pentru ca iarna nu vrea sa mai plece, iata cateva sfaturi demne de urmat pentru ca prietenul dumneavoastra sa treaca sanatos de acest sezon. Dupa cum majoritatea proprietarilor de animale de companie stiu, iarna poate fi o adevarata provocare pentru animalutele noastre. Acest articol va expune cateva pericole frecvente la care sa fim atenti si ceea ce trebuie sa facem pentru a evita eventuale probleme.

Antigelul (Etilen Glicol)
Aceasta este de fapt o problema întalnita atat iarna cat si vara. Cainii si pisicile sunt atrase de mirosul si gustul dulce al antigelului si vor gusta din el daca e lasat la îndemana sau îl gasesc pe jos.

Antigelul este foarte toxic si este absorbit rapid (semnele intoxicației apar dupa aproximativ o ora de la ingerare), iar rata mortalitatii este mare. Alte surse ale acestui toxic le mai reprezinta si lichidul de frana si dietilen glicolul

folosit în procesarea filmelor foto color.
Cazurile acute (pana în 12 ore de la ingerare) se prezinta ca o intoxicatie cu alcool : vomismente, mers împiedicat, letargie. Rinichii sunt cel mai mult afectati si chiar daca animalul pare sa îsi revina initial datorita tratamentului, pot sa cedeze la scurt timp datorita unui blocaj renal. Rinichii îsi înceteaza functia si animalul este incapabil sa mai produca urina. Acest tip de blocaj renal are loc la 12-24 ore post-ingestie la pisici, si 36-72 de ore post-ingestie la caini. Succesul tratamentului depinde de rapiditatea efectuarii acestuia. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra a venit ingerat antigel, contactati medicul veterinar imediat.

Artrita si iarna

Vremea rece, geroasa, agraveaza artrita. Artrita poate sa apara si la animale tinere, dar este mai frecvent întalnita la animale în varsta. O fractura poate de asemenea sa predispuna osul la artrita dupa ce leziunea s-a vindecat. Animalele supraponderale sufera de artrita mai mult decȃt cele normoponderale.

Daca animalul dumneavoastra are probleme în a se ridica sau aseza, în a urca scarile, sau a început sa scanceasca atunci cand este ridicat, este necesara o vizita la medicul veterinar. Exsita tratamente atat alopate cat si homeopate.

NU tratati NICIODATA cainele cu medicamente de uz uman fara sa va consultati mai ȋntȃi cu medicul veterinar!!!

Animalele „de curte”

Daca animalul dumneavoastra traieste afara, asigurati-va ca are un adapost adecvat, care sa îl protejeze de vant, umezeala si frig. Aveti mare grija ca animalul dumneavoastra sa poata avea acces usor la adapost si ca acesta e comfortabil.

Anumite magazine pentru animale au la vanzare asternuturi termoizolante. Un asternut gros de paie poate fi o varianta alternativa.

Nu folositi resouri sau alte tipuri de încalzire pentru casa! Sunte periculoase si sursa multor incendii.

Animalele au nevoie de apa proaspata tot timpul—asigurati-va ca apa nu este înghetata în aceasta perioada a anului. Contrar a ceea ce unii pot crede, animalele nu stiu sa sparga gheata (bine, pot exista unele exemplare, dar reprezinta o minoritate).

Datorita faptului ca stau afara, animalele au nevoie de mai multa mancare (calorii în plus) pentru a sustine termoreglarea. Discutati cu veterinarul pentru a sti daca animalul dumneavoastra are nevoie de un aport caloric sporit.

Sportul

Ca întotdeauna, miscarea zilnica este importanta! Daca este zapada sau gheata pe jos, verificati labutele animalului pentru a depista eventuale rani sau bile de gheata. Curatati labele daca animalul a fost într-o zona în care s-au folosit substante antiderapante, deoarece unele sunt toxice odata ingerate (animalele au obiceiul sa îsi linga labutele). Daca animalul dumneavoastra nu poate face miscare datorita zapezii prea mari, a suprafetelor prea alunecoase sau din cauza vantului prea puternic, micsorati durata plimbarii si tineti-l sub observatie .

În zonele cu iarna aspra, animalele au nevoie de protectie suplimentara pe timpul lunilor geroase.