acum 14 ani

Sfaturi pentru evaluarea adaposturilor de animale

Ati mai vazut o privire asa timida?

Cand vine vremea pentru a adopta un animal de companie, potentialii stapani trebuie nu doar sa ia in considerare ce fel de pisica si caine este potrivit/a pentru caminul lor, ci si unde vor merge pentru a adopta. Pentru a usura procesul, Asociatia Americana Pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor(ASPCA) ofera sfaturi despre ceea ce trebuie sa cauti in adaposturile de animale.

“Prima indicatie pentru un bun adapost pentru animale este ca sterilizarea tuturor animalelor sa fie obligatorie. Niciun centru responsabil nu va adopta animale fara sa isi faca provizii pentru sterilizarea acestora” spune Edwin Sayres, presedinte si sef executive al ASPCA. “Asta include atat masculi sau female, precum si rase pure. Sindromul usilor turnante de a adopta un animal pentru a avea mai tarziu sase pui ai acestuia este bineinteles daunator. ”

Aditional, un bun adapost de animale va:

* Munci sarguincios pentru a plasa cat mai multe animale in camine iubitoare si responsabile.
* Distribui o varietate de materiale informative despre ingrijirea corecta a animalelor de companie, probleme comportamentale ale acestora si despre suprapopulare. Aceste referinte vor si impartasite nu doar acelor oameni ce adopta sau doneaza animale, ci si publicului larg prin educatie si programe comunitare.
* Fi intretinut correct si va avea un aspect vesel si luminos.
* Avea un orar accesibil cat mai multor persoane.
* Avea un program de sanatate multilateral, ce va include atat tratamentul animalelor bolnave cat si prevenirea bolilor prin medicamentatie si vaccinare.
* Asigura ca animalele din grija sa fie  curate, uscate si cat mai confortabile posibil.
* Tinti catre reducerea stresului animalelor aflate in grija sa prin intretinere si activitate fizica, imbogatirea comportamentala, separarea speciilor, si in general, ingrijire si  iubire.
* Avea personal prietenos, ademenitor care va fi dispus sa asiste publicul.

“Un adapost bun nu este nu este nici pe departe multumit numai cu a trata probleme animalelor, ci ar trebui sa tinteasca catre educarea oamenilor in privinta ingrijirii si stapanirii unui animal.” a adaugat Sayres. “Pe scurt, slujba unui adapost este aceea de a-i face pe oameni sa vada consecintele actiunilor lor, pentru ca suferintele animalelor sa fie prevenite, nu doar reduse. ”

Potentialii stapani ai animalelor de companie trebuie sa realizeze totusi ca este foarte usor sa interpreteze gresit un adapost la prima vedere. Urmatoarele sunt plangeri comune care au fost interpretate intr-un mod eronat:

FARA APA: multi caini rastoarna des castroanele cu apa, si daca acestea ar fi umplute constant, cainii ar ajunge sa fie complet uzi in permanenta. Prin urmare, unor animale li se da apa la un anumit interval de timp.

FARA MANCARE: Animalele ce se bazeaza pe o dieta libera, tind sa manance prea mult si astfel sufera constant de diaree. Animalele din adaposturi sunt in general hranite de doua ori pe zi (de mai multe ori animalele bolnave, tinere sau cele cu nevoi speciale) asa ca nu este neaparat necesar sa vezi mancare in castroanele lor.

EUTANASIA: Da, adaposturile trebuie sa eutanasieze animalele. Nu este posibil sa construiasca un adapost suficient de mare pentru a gazdui toate animalele in nevoie. Majoritatea au formulat principii pe care se bazeaza atunci cand iau decizii in privinta eutanasierii.

CUSTI MURDARE: Indiferent cat de des si cat de bine un adapost isi curate custile, la un moment dat vor exista si custi murdare. Custile arata de obicei mai urat dimineata, inainte ca personalul adapostului sa aiba ocazia sa le curete si sa le dezinfecteze complet pe toate.

ANIMALE BOLNAVE: Indiferent cat de cuprinzator este programul de sanatate al unui centru, intotdeauna vor exista si animale bolnave. Majoritatea animalelor sosesc aici nevaccinate si multe poarta boli contagioase. Un centru bun izoleaza si trateaza cat mai repede animalele bolnave.

REFUZUL ADOPTIEI: Niciun centru nu poate prevedea viitorul. Se va intampla sa refuze adoptia unui potential bun stapan, sau sa o ofere unuia care se dovedeste a fi mai putin satisfacator. Centrele bune incearca din rasputeri sa potriveasca animalutul cu persoana perfecta pentru acesta si dau stapanului sperante realiste despre noul lor tovaras.

Despre ASPCA

Infiintata in 1866, Societatea Americana Pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor(ASPCA) a fost prima organizatie umana stabilita in Emisfera Vestica si astazi are un million de suporteri. Misiunea ASPCA este de a oferi mijloace eficiente impotriva cruzimii asupra animalelor in Statele Unite ale Americii. ASPCA este liderul national in educatia privind actiunile miloase, afaceri guvernamentale si politica publica, suportul adaposturilor si controlul otravirii animalelor. Sediul Central din New York gazduieste un spital de animale cu servicii complete, centru pentru comportamentul animalelor, si centru de adoptii. Departamentul de constrangere a legilor in privinta actelor caritabile executa legile impotriva abuzului impotriva animalelor, actiunile lor fiind difuzate in cadrul emisiunii “Animal Precinct” de pe postul Animal Planet. Vizitati www.aspca.org pentru mai multe infromatii.

Un comentariu

Am dori si noi in Romania un ASPCA dupa modelul america- precum si Politia animalelor tot dupa modelul lor- nea-r trebui un statul, un indrumar priivind constituirea acestei organizatii, pregatirea membrilor( politisti cu pregatore veterinara sau ce?), judecator numai al organizatiei , etc.

Se pare ca la noi s-a infiintat IGPPA- un fel de politia animalelor tel 9667- dar nu stim cine plateste acest serviciu, de partea cui este, ca daca apara interesele autoritatilor locale( hinghierii), n-am facut nimic.