5 Feb 2010

Sfaturi pentru evaluarea adaposturilor de animale

Ati mai vazut o privire asa timida?

Cand vine vremea pentru a adopta un animal de companie, potentialii stapani trebuie nu doar sa ia in considerare ce fel de pisica si caine este potrivit/a pentru caminul lor, ci si unde vor merge pentru a adopta. Pentru a usura procesul, Asociatia Americana Pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor(ASPCA) ofera sfaturi despre ceea ce trebuie sa cauti in adaposturile de animale.

“Prima indicatie pentru un bun adapost pentru animale este ca sterilizarea tuturor animalelor sa fie obligatorie. Niciun centru responsabil nu va adopta animale fara sa isi faca provizii pentru sterilizarea acestora” spune Edwin Sayres, presedinte si sef executive al ASPCA. “Asta include atat masculi sau female, precum si rase pure. Sindromul usilor turnante de a adopta un animal pentru a avea mai tarziu sase pui ai acestuia este bineinteles daunator. ”

Aditional, un bun adapost de animale va:

* Munci sarguincios pentru a plasa cat mai multe animale in camine iubitoare si responsabile.
* Distribui o varietate de materiale informative despre ingrijirea corecta a animalelor de companie, probleme comportamentale ale acestora si despre suprapopulare. Aceste referinte vor si impartasite nu doar acelor oameni ce adopta sau doneaza animale, ci si publicului larg prin educatie si programe comunitare.
* Fi intretinut correct si va avea un aspect vesel si luminos.
* Avea un orar accesibil cat mai multor persoane.
* Avea un program de sanatate multilateral, ce va include atat tratamentul animalelor bolnave cat si prevenirea bolilor prin medicamentatie si vaccinare.
* Asigura ca animalele din grija sa fie  curate, uscate si cat mai confortabile posibil.
* Tinti catre reducerea stresului animalelor aflate in grija sa prin intretinere si activitate fizica, imbogatirea comportamentala, separarea speciilor, si in general, ingrijire si  iubire.
* Avea personal prietenos, ademenitor care va fi dispus sa asiste publicul.

“Un adapost bun nu este nu este nici pe departe multumit numai cu a trata probleme animalelor, ci ar trebui sa tinteasca catre educarea oamenilor in privinta ingrijirii si stapanirii unui animal.” a adaugat Sayres. “Pe scurt, slujba unui adapost este aceea de a-i face pe oameni sa vada consecintele actiunilor lor, pentru ca suferintele animalelor sa fie prevenite, nu doar reduse. ”

Potentialii stapani ai animalelor de companie trebuie sa realizeze totusi ca este foarte usor sa interpreteze gresit un adapost la prima vedere. Urmatoarele sunt plangeri comune care au fost interpretate intr-un mod eronat:

FARA APA: multi caini rastoarna des castroanele cu apa, si daca acestea ar fi umplute constant, cainii ar ajunge sa fie complet uzi in permanenta. Prin urmare, unor animale li se da apa la un anumit interval de timp.

FARA MANCARE: Animalele ce se bazeaza pe o dieta libera, tind sa manance prea mult si astfel sufera constant de diaree. Animalele din adaposturi sunt in general hranite de doua ori pe zi (de mai multe ori animalele bolnave, tinere sau cele cu nevoi speciale) asa ca nu este neaparat necesar sa vezi mancare in castroanele lor.

EUTANASIA: Da, adaposturile trebuie sa eutanasieze animalele. Nu este posibil sa construiasca un adapost suficient de mare pentru a gazdui toate animalele in nevoie. Majoritatea au formulat principii pe care se bazeaza atunci cand iau decizii in privinta eutanasierii.

CUSTI MURDARE: Indiferent cat de des si cat de bine un adapost isi curate custile, la un moment dat vor exista si custi murdare. Custile arata de obicei mai urat dimineata, inainte ca personalul adapostului sa aiba ocazia sa le curete si sa le dezinfecteze complet pe toate.

ANIMALE BOLNAVE: Indiferent cat de cuprinzator este programul de sanatate al unui centru, intotdeauna vor exista si animale bolnave. Majoritatea animalelor sosesc aici nevaccinate si multe poarta boli contagioase. Un centru bun izoleaza si trateaza cat mai repede animalele bolnave.

REFUZUL ADOPTIEI: Niciun centru nu poate prevedea viitorul. Se va intampla sa refuze adoptia unui potential bun stapan, sau sa o ofere unuia care se dovedeste a fi mai putin satisfacator. Centrele bune incearca din rasputeri sa potriveasca animalutul cu persoana perfecta pentru acesta si dau stapanului sperante realiste despre noul lor tovaras.

Despre ASPCA

Infiintata in 1866, Societatea Americana Pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor(ASPCA) a fost prima organizatie umana stabilita in Emisfera Vestica si astazi are un million de suporteri. Misiunea ASPCA este de a oferi mijloace eficiente impotriva cruzimii asupra animalelor in Statele Unite ale Americii. ASPCA este liderul national in educatia privind actiunile miloase, afaceri guvernamentale si politica publica, suportul adaposturilor si controlul otravirii animalelor. Sediul Central din New York gazduieste un spital de animale cu servicii complete, centru pentru comportamentul animalelor, si centru de adoptii. Departamentul de constrangere a legilor in privinta actelor caritabile executa legile impotriva abuzului impotriva animalelor, actiunile lor fiind difuzate in cadrul emisiunii “Animal Precinct” de pe postul Animal Planet. Vizitati www.aspca.org pentru mai multe infromatii.Publicat de: Andreea Stancescu
Un comentariu

Am dori si noi in Romania un ASPCA dupa modelul america- precum si Politia animalelor tot dupa modelul lor- nea-r trebui un statul, un indrumar priivind constituirea acestei organizatii, pregatirea membrilor( politisti cu pregatore veterinara sau ce?), judecator numai al organizatiei , etc.

Se pare ca la noi s-a infiintat IGPPA- un fel de politia animalelor tel 9667- dar nu stim cine plateste acest serviciu, de partea cui este, ca daca apara interesele autoritatilor locale( hinghierii), n-am facut nimic.

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.