acum 14 ani

Shar-Pei

Shar-pei-ul trebuie periat periodic, iar blana nu necesita trimare

Shar-pei-ul trebuie periat periodic, iar blana nu necesita trimare

Shar-pei sau cainele cu blana de nisip. Desi expresia ne duce cu gandul la culoarea blanii, ea se refera la textura acesteia care este aspra asemeni nisipului. O alta trasatura distinctiva a rasei o constitue si pliurile pielii. Desi  sunt mai accentuate la pui, cutelele se pastreaza si la majoritatea cainilor adulti.

Shar-pei-ul este o rasa foarte veche existand de secole in provinciile sudice ale Chinei, respectiv in Kwan-Tung. Este foarte probabil ca rasa sa dateze inca din jurul perioadei Dinastiei Han (202 i.Hr. – 220 d.Hr). Ascendentii exacti ai Shar-pei-ului nu sunt pe deplin cunoscuti. Se crede ca ar fi urmarea unei incrucisari a chow-chow –ului cu mastifful.

Initial recunoscuta ca o rasa de lupta, Shar-pei-ul isi gasea, de asemenea, utilizarea si la vanatoare, la pastorirea vitelor si in aparare domeniului stapanului sau.

Dupa ce comunistii au preluat puterea in China, cainii au fost efectiv eliminati, fiind  considerati a fi o amintire a unei clase de elite care nu mai exista. Actiunea de a detine un caine in timpul regimului comunist atragea dupa sine pedepse severe.

Datorita, in primul rand, eforturilor omului de afaceri Matgo Law din Hong Kong (care la momentul respectiv era o colonie a Marii Britanii), cativa Shar-pei au fost importati in Hong Kong si Taiwan. De acolo, inmultirea a continuat, iar rasa s-a perfectionat. Din 1968, Shar-pei-ul era recunoscut de catre Hong Kong Kennel Club.

Rasa si-a facut aparitia pentru prima data in Statele Unite in 1966 si a fost in cele din urma acceptata de catre American Kennel Club in 1988 ca membra a grupei raselor de agrement. Cele mai cunoscute varietati de culoare sunt cafeniu, negru, crem, roscat, ciocolatiu si argintiu.

In afara cutele caracteristice, Shar-pei-ul este una dintre rasele rare a carui limba este albastru inchis-violet. Capul este lat, cu un bot plat si cu buze groase amintind de un hipopotam. Urechile sunt mici, cazute, purtate pe langa cap. Coada este tinuta in sus si rasucita pe spate formand o bucla mai stramta sau mai larga.

La Shar-pei-ul adult inaltimea la nivelul greabanului este de 46-51 cm, iar greutatea corporala poate ajunge pana la 18-25 kg.

Shar-pei-ul este cunoscut ca avand o personalitatea puternica si un temperament dominant, avand nevoie de un proprietar ferm si consecvent care sa-l supuna. Este foarte probabil ca el sa refuze efectuarea anumitor comenzi primite de la anumiti membri ai familiei care n-au reusit sa se impuna in fata lui. Ei tind sa fie foarte activi necesitand un antrenament corespunzator. Shar-pei-ul isi creeaza legaturi puternice cu membrii familiei sale, dar sunt rezervati cu strainii. Shar-pei-ul uraste apa si va face orice ii sta in putinta sa evite apropierea de ea.

Shar-pei-ul este un caine independent si usor distant, rece, dar este si un membru al familiei protector si foarte devotat. Este una dintre rasele cele mai usor de dresat la domiciliu. Datorita naturii sale independente, Shar-pei-ul prefera sa fie singurul caine al familiei. In ciuda faptului ca este nostim si dragalas cand este pui, rasa nu este recomandata familiilor cu copii mici.

Shar-pei-ul se poate adapta usor traiului intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient timp pentru a face miscare. Datorita capului lor plat, Shar-peii sunt foarte sensibili la canicule, motiv pentru care in zilele caniculare trebuie sa li se asigure umbra si apa.

Shar-pei-ul trebuie periat periodic. Blana lor nu trebuie niciodata trimata. Aceasta rasa prezinta o blana simpla, fara puf profund si protector. Shar-pei-ul naparleste sezonier sau putin cate putin pe tot parcursul anului. Imbaierea o data pe saptamana si perierea zilnica sunt absolut necesare.

Shar-pei-ul este predispus in principal urmatoarelor afectiuni :

– entropionul,  o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora.

– glaucomul, o afectiune dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare si  poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.

–  infectii cutanate profunde.

– atopia, o boala a pielii de natura alergica.

-hipotiroidismul.

-febra la aceasta rasa este un sindrom frecvant. Shar-peii afectati prezinta febra intermitenta si marirea in volum a genunchilor (umflati).

De asemenea, Shar-pei-ul este predispus la demodecie (demodicoza), displazie de cot, amiloidoza si prolapsul pleoapei a III-a.

Durata de viata la cainii din rasa shar-pei este de 10-12 ani.

Shar-pei-ul este un caine independent si usor distant, rece

Shar-pei-ul este un caine independent si usor distant, rece

Poze cu caini rasa Shar-Pei

3 comentarii

vreau sa adopt pui de shar-pei de ambele sexe, iar în ceea ce privește culoarea, prefer sa fie de culoare deschisa, dar daca aveți numai culori închise la blana, oricum vreau sa îi adopt.

vreau sa adopt pui de shar-pei de ambele sexe, iar în ceea ce privește culoarea, prefer sa fie de culoare deschisa, dar daca aveți numai culori închise la blana, oricum vreau sa îi adopt. P/u donatorii de pui shar-pei las acest nr. unde pot fi contactata: +37368342521, +37323033901. Va mulțumesc anticipat.

Vreau sa adopt si eu un pui de shar-pei imi doresc mult de tot un catel ptr la curte are spatiu de joaca si e tare dragalas cineva imi poate spune de unde pot adopta ??