acum 14 ani

Sindromul Horner la caini

Ce este sindromul Horner ?

Sindromul Horner la caini

Sindromul Horner reprezinta un grup de simptoame (semne), care apar atunci cand nervii specifici, in special fibrele nervoase simpatice, intrerup coordonarea musculaturii fetei.

Cauze

Cauzele sunt reprezentate de anumite tipuri de leziuni sau traume ale filetelor nervoase. Leziunile pot aparea la nivelul encefalului, coloana vertebrala- portiunea cervicala, torace. La caine, cele mai frecvente cauze sunt:

– cauze idiopatice (necunoscute);

– accidente rutiere cu trauma la nivelul capului, gatului sau toracelui;

– afectiuni ale discului intervertebral cervical;

– infectia urechii mijlocii;

– afectiuni ale orbitei oculare;

– tumori la nivelul creierului sau toracelui;

– in urma toaletarii urechilor sau tratamentului medicamentos.

Din motive necunoscute, sindromul Horner apare in special la rasa Golden retriever. La aproximativ 40- 50% dintre cazurile diagnosticate cu acest sindrom sunt necunoscute.

Simptomatologie

Principalele simptoame ale sindromului Horner apar de aceeasi parte cu sediului leziunii. Acestea pot fi:

– mioza (micsorarea pupilei);

– protruzia (proeminarea) pleoapei a 3-a;

– ptoza (caderea) pleoapei superioare;

– enoftalmia ( infundarea globului ocular in orbita);

– dilatarea vaselor sangvine pe partea afectata a fetei, aceasta zona fiind mai calda la palpatie.

Diagnostic

Diagnosticarea se face pe baza simptoamelor notate mai sus. Se recurge la o completa examinare fizica si neurologica, examen  radiologic, RMN, tomografia computerizata (TC), analize complete ale sangelui.

Administrarea adrenalinei in picaturi oftalmice poate stabili locul leziunii, prin masurarea timpului dintre momentul administrarii si momentul dilatarii pupilei. Astfel, cand leziunea nu este localizata la nivelul encefalului si maduvei spinarii dilatarea pupilei are loc in 20 minute de la administrare. Cand leziunea se afla la acest nivel, dilatarea pupilei are loc dupa 30-40 minute de la administrarea picaturilor.

Tratament

Se poate aplica cu succes in functie de localizarea leziunii. In cazul sindromului Horner din cauze necunoscute, recuperarea are loc de regula dupa 6- 8 saptamani. In general, leziunile care nu sunt localizate la nivelul encefalului si maduvei spinarii au un prognostic mai bun.

Un comentariu

DUREROS,ANIMALE CU SUFLET ANGELIC TREC PRIN SUFREINTE NEMERITATE.