acum 15 ani

Slatina: Maidanezii, vânaţi de o firmă privată

Slătinenii se tem de sutele de câini care umblă liberi pe străzi.

Slătinenii se tem de sutele de câini care umblă liberi pe străzi.

Ne există ghenă de gunoi unde să nu găseşti 4, 5 maidanezi care caută printre resturile aruncate de oameni. Unii stau prin parcări, pe sub maşini, alţii stau în scările de bloc, cu toţii sunt 1.500, după aproximările autorităţilor locale, dar mult mai mulţi, după aprecierile slătinenilor. „Sunt mii de câini în tot oraşul. Am ajuns să merg cu grijă dimineaţa când îmi duc copilul la grădiniţă ca să nu se repeadă vreunul la noi. Trebuie să găsească o soluţie pentru că se înmulţesc alarmant”, a spus Iulia Luca, de 36 de ani, contabilă.

Licitaţie pentru prinderea maidanezilor

Pentru a nu se mai lupta cu morile de vânt autorităţile loacale încearcă să externalizeze serviciul de ecarisaj şi să scape de răspunderea câinilor de pe străzi. „Lucrăm la caietul de sarcini pentru externalizarea serviciului, iar la începutul anului viitor sperăm să demarăm procedurile de licitaţie. Obligaţia de prindere a maidanezilor va fi a firmei respective. Banii care ne erau alocaţi nouă vor merge la firma care va câştiga şi care va avea stipulat în contract un anumit număr de câini care trebuie capturaţi pe lună probabil mai mare decât cel pe care îl avem noi, undeva la 250 de câini”, a explicat Florin Ciocan, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina

Adăpostul de câini este aproape plin

Singura soluţie pe care autorităţile o au la îndemână acum este capturarea lor şi ducerea în adăpostul de câini care a fost de curând extins. Acesta este acum aproape plin, iar numărul de câini din Slatina nu a scăzut. „Ne trezim cu zeci de pui pe străzi, deşi sterilizăm mereu femelele. Sunt aduşi de oamenii din comune care nu vor să îi arunce pe câmp, ci îi lasă la tomberoanele din Slatina ca să trăiască şi ei”, a explicat Florin Ciocan.

O doză cu care este tranchilizat câinele costă 20 de lei, iar recipientul costă 70 de lei, de cele mai multe ori fiind folosit o singură dată pentru că animalele îl rup sau îl sparg. Nici sterilizarea lor nu este mai ieftină, între 50 şi 80 de lei, iar hrana lor costă pe an aprozimativ 40.000 de lei. „În ultimele 2 săptămâni am prins 125 de câini, iar oamenii au normă de 50-60 de câini pe săptămână, dar facem faţă cu greu numărului mare de animale, pentru că în curând o să rămânem fără locuri de cazare în adăpost”, a spus Ciocan.