acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Smulgerea capuselor la caine

Am gasit o capusa catelului meu in zona gatului cam cat o boaba de strugure, am dat cu spirt dupa care am smuls-o. Nu stiu ce sa fac in continuare

Un raspuns

Pentru a indeparta o capusa este bine sa purtati manusi chirugicale. Folositi o penseta sau un instrument special pentru a indeparta capusa de pe pielea animalului. Trebuie sa apucati capusa cat mai aproape de punctul in care s-a atasat. Aveti grija sa nu stoarceti corpul capusei. Scoateti parazitul din piele incet si ferm (fara sa intoarceti penseta). Cainele se poate alege cu o rana mica pentru ca s-ar putea sa desprindeti si putin din piele, insa acest lucru este normal. Daca patrupedul sangereaza, apasati usor pe rana.

Daca o parte din capul capusei a ramas in piele, folositi penseta pentru a o scoate usor. In cazul in care nu reusiti sa indepartati de tot capul capusei, nu va alarmati pentru ca, de foarte multe ori, acesta cade singur dupa o vreme. Dupa ce a-ti luat parazitul de pe pielea cainelui, spalati zona in care a fost capusa cu apa si sapun.

Nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de capusa vor ajunge la “gazda” dupa cateva ore de la atasare, asa ca este foarte important ca parazitul sa fie indepartat cat mai repede. Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, schiopatatul, umflarea incheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care culmineaza cu paralizie. Aceasta situatie grava se remediaza treptat dupa ce parazitul este indepartat.

De luna viitoare o vom trata pe ALMA , caniche-ul nostru , cu Advantix, care am inteles ca o protejeaza si impotriva unei boli care se transmite prin tantari, la fel de periculoasa ca si BABESIOZA . Altfel spus , impotriva muscaturilor de capuse .
Capusele sunt periculoase si pentru oameni .
Cele mai recomandate astfel de medicament sunt:
– Antihistaminice – amelioreaza pruritul, eritemul si edemul. Nu sunt indicate copiilor (decat la stricta recomandare a medicului)
– Spray anestezic local pe baza de benzocaina cu efect analgezic (se recomanda sistarea utilizarii sale daca apar manifestari cutanate neplacute)
– Lotiuni calmante
– Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina)
– Acetaminofen (paracetamol).
Mai multe amanunte , daca ai timp gasesti si pe site-ul ALMEI :
http://caniche-poodles.blogspot.com/
NU STIU CAT DE MULT TI-AM FOST DE AJUTOR , INCA FII PRECAUT (A)…