28 Noi 2009

Solutii pentru problema ciinilor comunitari din Iasi

Ciinii fara stapin continua sa fie o problema. Medicii ieseni spun ca anual se confrunta cu sute de cazuri de pacienti care sint atacati de ciini vagabonzi. Recent, o pensionara care a fost muscata de un maidanez a cistigat in instanta 3.350 lei ca despagubiri din partea Primariei din Tirgu Frumos. Autoritatile locale sustin ca legislatia actuala nu permite eutanasierea tuturor acestor animale si ca pina acum Salubris nu a fost chemata in judecata din cauza unui incident de acest gen. Pentru rezolvarea problemei ciinilor comunitari la Iasi, ce metoda credeti ca ar fi mai eficienta: eutanasierea sau ducerea animalelor la padoc?
Teodora Romaniuc, 62 ani, pensionara
Eficiente cred ca ar fi ambele metode, daca ar fi aplicate dupa lege. Insa, cum legislatia nu prevede eutanasierea, ramine in picioare – oare pina cind? – cealalta metoda. Ce persoana cu functie mare la judet sau Primarie ar trebui sa fie agresata de ciini, ca autoritatile locale sa ia o decizie ferma? Un padoc stiu ca exista, hrana pentru animale exista, dar se pare ca vointa nu prea exista. Si e pacat ca s-au cheltuit niste bani pentru o rezolvare la care nu s-a ajuns.

Mihai Padureanu, 54 ani, conducator auto
Cu eutanasierea nu sint de acord, oricit de agresivi ar fi ciinii, pentru ca nu avem dreptul sa ucidem niste animale. Capturarea de pe strazile orasului si inchiderea la un padoc este, teoretic, cea mai potrivita masura. Am spus teoretic, pentru ca, practic, nu s-a facut mai nimic in acest sens. Ar mai fi o metoda, mult mai eficienta decit cele amintite: toate persoanele care au fost muscate si au avut nevoie de tratament medical sa urmeze exemplul doamnei care a dat in judecata Primaria. Daca ar fi macar douazeci de persoane care ar cere Primariei despagubiri, sint sigur ca in cel mult un trimestru n-ai mai vedea picior de maidanez prin oras.

Rodica Timofte, 46 ani, vinzatoare
Eu zic ca doar maidanezii bolnavi si cei batrini sa fie eutanasiati, restul sa fie dusi la padocuri, unde sa li se asigure cit de cit conditii, pentru ca sint niste suflete si nu trebuie sa ne batem joc de ele. Ciinii devin un pericol in momentul in care situatia lor in strada este scapata de sub control si se pare ca in mai multe cartiere din Iasi cresterea numarului de ciini comunitari in preajma blocurilor a devenit suparatoare, oricit de iubitor de animale ai fi. Daca ar fi sterilizati la timp si daca Primaria si Salubrisul ar avea o evidenta a maidanezilor corecta, la zi, s-ar reduce numarul unor astfel de incidente. Mi-e groaza cind ma gindesc la copii sau la batrini muscati de ciinii vagabonzi.

Gabriel Stratan, 22 ani, masterand
Daca ar fi sa aleg intre eutanasiere si padocuri, as alege padocurile, cu o oarecare rezerva. Solutia cu padocurile este totusi una de compromis, fiindca, dupa ce ciinii sint dusi la padocuri, se reintorc „ca prin miracol” pe strazi, se inmultesc – daca nu sint sterilizati – si problema ramine constanta. Dar padocurile sint o solutie mai umana decit eutanasierea, mai ales tinind cont ca exista asociatii care militeaza pentru protectia animalelor si care condamna vehement eutanasierea. Parerea mea este ca padocurile sint doar o solutie de moment, pentru ca, la un moment dat, ajung sa fie neincapatoare. Concluzionind, sint pro-padocuri, dar in acelasi timp cred ca eutanasierea nu este o solutie de neglijat, ea fiind mai eficienta in conditiile in care sint foarte multi ciini vagabonzi, iar adaposturile destul de putine si limitate ca numar de locuri. Eutanasierea ar trebui aplicata doar in cazul ciinilor bolnavi – cu boli transmisibile si la om – sau al celor batrini.

Virginia Matei, 52 ani, confectionera
Cel mai bine ar fi sa-i eutanasieze din cauza ca de la padoc vin inapoi pe strada. Nici nu este asa de mult loc, cine stie daca au sa le dea de mincare, mai mult ii chinuie acolo. Ciinii sint slobozi pe strada, deci, daca nu au un stapin care sa-i ingrijeasca, mai bine sa-i eutanasieze. Plus ca multi dintre ei sint bolnavi, cu paraziti, schiopi, unii sint agresivi… Noi avem vreo patru ciini comunitari la bloc si fireste ca au purici pe care ii ducem in apartamente. Baiatul meu a fost muscat de un maidanez in urma cu citiva ani, insa am auzit si de cazuri recente. Cel mai bine ar fi ca maidanezii bolnavi si cei rai sa fie eutanasiati intr-un mod discret. De ce sa umble slobozi prin oras si sa puna in pericol sanatatea iesenilor?

Lenuta Pruteanu, 55 ani, operator Xerox
Nu sint de acord cu eutanasierea, eu cred ca doar pe oamenii rai sau pe cei care ii zgindara ii musca maidanezii. Nu ii iubesti, da-le pace, nu da cu piciorul sau cu batul in ei! In zona unde stau sint foare multi ciini si toti sar in jurul meu, cauta joaca si atentie. De douazeci de ani de cind locuiesc aici nu m-a muscat niciodata vreunul. Singura mea obiectie la adresa celor care se ocupa de ciinii comunitari este sa le dea mincare. Vin bani de la agentii economici din Iasi, am inteles ca si la impozitul pe casa este prevazuta o taxa pentru ingrijirea acestor ciini. Daca e cazul, in strada sa vina cu masina sa le aduca mincare! Probabil ca se va mai reduce numarul lor daca vor fi sterilizati la timp. De asemenea, ar putea asigura mai multe locuri la padoc, dar in nici un caz nu sint pentru eutanasierea lor.

Sorin Ciumau, 31 ani, inginer constructor
Eu cred ca, oameni fiind si avind umanitate, solutia optima ar fi suplimentarea locurilor de la padoc sau, daca este posibil, crearea altuia cu o capacitate mai mare. Ideea e ca – inca o data – ne vom lovi de acelasi impediment care ne urmareste peste tot: „criza”. Nu sint bani pentru mincarea ciinilor, amenajarea padocului, pentru salariile oamenilor care sa-i ingrijeasca… Si totusi surse ar fi, de exemplu, din amenzile date pentru parcarea ilegala a masinilor pe strada – angajati ai Primariei le ridica si apoi percep o suma pentru a le inapoia proprietarilor – s-ar putea, cu o atenta gestionare a acestora, crea si locuri de parcare suficiente pentru autoturisme, si locuri suplimentare la padoc. Din pacate, si aceasta activitate a devenit o afacere profitabila doar pentru anumite persoane si nicidecum pentru comunitate.

Sursa: Ziarul de Iasi


4 comentarii

NUMAI UN CRIMINAL AR PUTEA FI DE ACORD CU AUTANASIEREA BIETELOR ANIMALE. ASA CUM SUNT ANIMALE RELE SUNT SI OAMENI RAI CE FACEM II EUTANASIEM SI PE AIA CA SA FIM CORECTI PANA LA CAPAT. EUTANASIEM CAINII RAI CA MUSCA E NORMAL E ANIMAL SE POATE INTAMPLA DAR CU HOTII VIOLATORII SI MULTI ALTII CE FACEM… singura problema sunt cainii de pe strada orice pensionar si om fara treaba are o grija cainii comunitari . de asta tara merge prost din cauza lor . sa le fie rusine la cainii astia comunitari . NU SUNT DE ACORD CU EUTANASIEREA SUNT DE ACORD CA IN LOC SA AVEM CONCERTE IN IASI DE RAHAT CA SA ZIC ASA CU FORMATII DE 2 LEI UNDE SE DUC MILIARDE SA FACEM UN PADOC MAI AMRE MAI CURAT SI NOI OAMENII SA MAI FIM SI VOLUNTARI ACOLO …nu avem nevoie de concerte in fata palatului banii aia ar putea fi folositi altfel …caini bolnavi fara sansa da ar tb eutanasiati sa nu se chinuie atat restul este o cruzime . PANA SI HITLER care era un satanist iubea animalele.

Doamna Virginia Matei, 52 ani, confectionera

dupa cum spui ca trebuie eutanasiati cainii de ce sa nu eutanasiem si borfasii,criminalii,scandalagii,schiopii,cei fara casa si mai stiu eu ce categorie mai zici incluzand doar cainii????Adica animalul nu are dreptul la viata pentru ca nu poate vorbi si nu se poate apara??Ma intreb cat de bine te simti in prostie si nesimtire.Pacat ca ai ajuns la varsta asta

OUG 155/2001 privind masuri aplicabile cainilor fara stapan prevede eutanasierea animalelor nerevendicate sau care nu au fost adoptate in termen de 7 zile.
Legea 295/2004 priv protectia animalelor prevede in art 7 indice 1 ca eutanasierea animelelor e interzisa. Problema acestei legi e ca nu prevede sanctiuni pentru incalcarea acestor dispozitii… 😉 asadar o norma fara sanctiune este una lipsita de continut. De asemenea, OUG 155 cuprinde norme speciale fata de legea 295.
Ambele reglementari duc la posibilitatea eutanasierii animelelor. De fapt legiuitorul s-a spalat pe maini, a lasat portite deschise in ambele sensuri si a lasat la latitudinea autoritatilor locale sa isi ia laudele/suturile de rigoare in functi ede hotararile de consiliu local pe care le vor adopta!

URA!

black wolf , in ce univers era hitler satanist:| … se afla intrun razboi si a facut ce trebuia sa faca , el inca avea mila… daca era chiar asa cum il descrieti voi ar fi castigat razboiul.

PS: Daca hitler era satanist ceausescu ce era, stalin ce era ? nici macar nu lasau lumea sa mearga la biserica , omorau preoti si oameni doar pentru ca nu faceau „salutul patriotic” calumea, si in cazul lui stalin oamenii omorati erau practic stersi din tot si familia omorata. Sper ca te-am convins.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.