28 Mar 2010

Statistica sumbra: 20.519 animale omorate de vanatori, in opt ani, in Alba

Partidă de vânătoare organizată de AJVPS Alba

De sâmbătă, membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Alba au demarat campania de estimare a efectivelor de animale la speciile ocrotite de lege, urs, pisică sălbatică, râs şi lup.

Judeţul Alba are unul dintre cele mai bogate fonduri de vânătoare din ţară, care se întinde pe o suprafaţă de 342.581 hectare, fond care cuprinde o faună bogată şi variată. În păduri trăiesc cerbi, mistreţi, vulpi, lupi, urşi, râşi, pisici sălbatice dar şi păsări rare, fazan, cocoşi de munte şi potârnichi.

Primăvara se numără sălbăticiunile

Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Alba gestionează acest fond cinegetic şi în fiecare an face o estimare a efectivelor de animale care trăiesc în zonele de munte şi şes ale judeţului. În funcţie de aceste estimări se stabileşte şi numărul de animale, din fiecare specie, care pot fi împuşcate în următorul sezon de vânătoare. Estimarea se poate realiza prin diverse metode.

Animalele pot fi numărate prin vizualizare, prin numărarea cuiburilor sau a vizuinelor. O altă modalitate este cea a „benzilor de probă“. Pe o suprafaţă de 30-100 hectare se numără animalele dintr-o anumită specie şi ulterior se estimează totalul de pe întregul fond cinegetic. Până la acest moment a fost încheiată numărătoarea la cerb comun, cerb lopătar, căprior, mistreţ, iepure, vulpe fazan, potârniche şi cocoş de munte.

După evaluare, s-a constatat că, exceptând cerbul lopătar, cocoşul de munte şi vulpea, la toate celelalte specii numărate, s-a înregistrat o creştere a efectivelor, comparativ cu anul trecut. „În 2009 am adunat în partidele de vânătoare desfăşurate în sezon 631 de mistreţi, dar şi aşa numărul acestor animale a crescut cu 15 exemplare“, precizează directorul AJVPS Alba, Nicolae Oneţiu.

Specii ocrotite de lege

În pădurile din Alba trăiesc şi animale ocrotite de lege. Numărarea acestor specii care pot fi vânate numai cu un acord special se va face în perioada care urmează, de către membrii AJVPS Alba. În registrele asociaţiei din Alba anul trecut erau înregistraţi 72 de urşi, 146 lupi, 86 râşi şi 333 pisici sălbatice.

Vânătorii se aşteptă însă la o creştere a efectivelor acestor animale aşa cum s-a înregistrat din anul 2001, şi la celălalte specii care trăiesc pe fondul cinegetic din judeţul nostru. Din cauza restricţiilor impuse la vânarea acestor animale în ultimii opt ani, cel mai râvnit trofeu, ursul a a fost vânat în judeţul Alba doar de 10 ori.

În perioada 2001-2009 au fost împuşcate 20.519 de animale: 5.809 iepuri, 4.764 fazani, 4.612 vulpi, 2.659 mistreţi, 1.339 potârnici, 995 căpriori, 102 pisici sălbatice, 79 cerbi comuni, 62 lupi, 53 cocoşi de munte, 29 cerbi lopătari, 10 urşi şi 6 râşi.

Sursa: Adevarul


34 comentarii

Subscriu in totalitate la ce a spus Ovidiu 🙂

Ma intristeaza atat de tare lucrurile astea……dar din pacate asta este realitatea si nicunul dintre noi nu va putea opri toate astea. Nu se intampla numai la noi in tara, nu stiu daca ati urmarit stirile de acum cateva zile cand au relatat un reportaj facut in Bulgaria, unde un dezaxat mintal a taiat fara niciun pic de mila picioarele unui caine. El nu avea nimic cu cainele ci cu stapanul acestuia. Nici nu am fost in stare sa urmaresc tot reportajul, m-au podidit lacrimile si mi-am astupat urechile sa nu mai aud.

Pe mine m-ar fi interesat numarul vanatorilor activi, ca sa stiu cate cartuse tre sa-mi cumpar.

urat…nu am inteles niciodata asta cu omoratul animalelor, just for the fun of it 🙁

oribil!

asta sa insemne oare virf de lant trofic?…, ceva nu se leaga!

oribil, unfair, masacru numai pt ca au o arma in mana… sa-i vad face to face cu un urs…omul, animalul superior…bleah!

sa omori din placere un animal nevinovat…monstruos si foarte foarte trist 🙁

Monstruos, inuman! Mai sîntem oare oameni? Dumnezeu să ne aibă în paza lui şi să ne redea omenia!

daca altfel n-au cum sa-si arate barbatia!!???…foarte trist

Cum sa nua aiba?!?? Sa se alerge unul pe celalalt si sa se vaneze. Cel mai "barbatos" supravietuieste. As plati biletul la un asemenea spectacol.

si eu 😀

si eu…

dar asta se intampla siin padurile de langa buresti.am crescut cu mari sacrificii 6 caini din care 2 erau ceva de nedescris.erau docili si stateau printre copii mici si oameni care ieseau la un gratar,asteptan un colt de paine,insa iarna trecuta,i-am gasit impuscati in padure.nu va pot reda in cuvinte ce am putut sa simt…nici acum nu mi-a trecut.am pozele si ii mai privesc din cand in cand,cu mare dor si tristete.este incredibil cat de rai si de haini sunt unii oamenii si cum isi bat joc de niste suflete care le-au fost credicioase…mai trist este ca si banuiesc cine a facut-o…aveam destule conflicte…

ai dreptate, asa ceva nu se poate reda in cuvinte….barbari e prea putin zis…Anamaria, in sensul asta spuneam si eu, dar ar da dovada de prea mult curaj, ceea ce nu e cazul daca au asemenea placeri

oare de ce… ma tot intreb … si in acelasi timp ma rog, dci chiar ma rog sa le dea Dumnezeu sa simta si ei o data n viata macar ceea ce simt animalele pe care le omoara cand sunt impuscate! chiar din tot suflet ma rog pt chestia asta si fara regrete! pt k asta merita nenorocitii astia!si auzi k si vanatoarea mai e sport…

AICI E NEVOIE DE SCHIMBARE DE LEGE! aici e muult prea permitiva!a existat o initiativa in sensul schimbarii legislatiei dar nu a patruns ca si informatie catre toti si a picat fiindca nu a fost sprijinita. vanatorii au inteles ei cumva, ca au dreptul asa…cum il vor ei si cand le-am facut plangere la politie am primit "mesaje" de amor(reciproc de altfel)….

:(((

pe lingă toate să nu uitam de padurile ce se taie fără masură, lăsănd mai multe vietăți sa piară

MIE MI-AU OMORAT 4 CATEI PE CARE I-AM GASIT ABANDONATI IN PADURE…(DE FAPT AM GASIT MULT MAI MULTI-PUIUTI)SI I-AM CRESCUT SI I-AM INGRIJIT.ERAU MINUNATI SI CUMINTI.AU CRESCUT UNDEVA LANGA LACUL SNAGOV,INTR-O BAZA DE AGREMENT.UNDE S-A MAI GASIT O DOAMNA MINUNATA CARE A MAI AVUT GRIJA DE EI,CAND EU ERAM PLECATA.NU VA SPUN CE CUMINTI ERAU SI MAI ALES CAT DE INTELIGENTI,CUM STATEAU PRINTRE OAMENI SI COPII,ASTEPTAND UN COLT DE PAINE ATUNCI CAND VENEAU LA GRATAR.LE-AM GASIT SI STAPANI LA UNII,INSA NU TOTI AU AVUT NOROCUL ASTA.PT.CA IARNA TRECUTA AU FOST IMPUSCATI.MAI AM DOAR FOTOGRAFII LA CARE MA UIT ORI DE CATE ORI IMI ESTE DOR DE EI.NU VA POT REDA IN CUVINTE DUREREA SI TRSTETEA DIN SUFLET CAND MI S-A SPUS CUM AU SFARSIT…PT.MINE ESTE INCREDIBIL SA AI SATISFACTIE ATUNCI CAND IMPUSTI ORICE FIINTA DE PE PAMANT…

Trist…

pacat ca nu se poate face ceva impotriva lor

Eu zic sa-i vinam….. Pe vinatori

Cand incepe sezonul de vinatoare m-as duce cu Kalasnikovul in padure si as pierde vreao 10 exemplare de burtosi si moguli…..

Un vechi proverb spune bine: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" …ce i-as mai fugari si vana si eu pe "barbatii" astia "adevarati", sa vedem daca le place tot asa de mult..

Si mai periculosi decat vanatorii sant cei care taie padurea.. Din cauza asta o sa moara aproape toate animalele…

ar fi fost interesant sa auzim si parerea unui psihiatru, tind sa cred ca sunt ceva probleme psihice la mijloc..

de acord cu Marius

si eu sunt de acord cu amandoi

Nu inteleg d c atatea vulpi vanate? Din cate stiu eu carnea de vulpe nu se poate consuma…

ce placere poate avea un om sa vaneze, ce hobby e acela de a omori????

cum adica "de ce atatea vulpi vanate, carnea de vulpe nu se poate manca" Dar cocoanele din ce crezi ca-si fac mantouri si caciuli??? Ca sa citez un amic "mdea…"

cocoanele is fara constiinta, ma uitam intr o zi in tramvai ca bou la poarta noua cum o cocoana batrana se chinuia sa si lege fularu din blana de vulpe la gat si tot incerca sa inoade gherutzele vulpii sau ce a mai ramas din ea mai bine zis.Mi s a parut scarbos si inuman.

vanatorii ar trebui omorati…nu o sa scape ei usor..totul se plateste si omoratul animalelor este o crima oribila…Dumnezeu o sa-i pedepseasca!
i love dogs,cats,horses,etc

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.