acum 14 ani

Stenoza lombosacrala (sindromul Cauda Equina) la caini

Stenoza lombosacrala a mai fost denumita instabilitate lombosacrala, malformatie lombosacrala, malarticulatii lombosacrale, stenoza lombara a coloanei, spondilolisteza lombosacrala, contractie lombosacrala a bazei nervilor sau sindromul cauda equina. Toti acesti termeni descriu artrita articulatiei ce se afla intre ultima vertebra lombara si sacrum, acesta fiind unul din oasele care formeaza pelvisul. Acest tip de artrita ingusteaza canalul prin care trec maduva spinarii si nervii. De asemenea, discul intervertebral dintre vertebra si sacrum este deseori anormal, ingustand ulterior canalul. Bolile de artrita si disc supun nervii ce provin din maduva spinarii la o anumita presiune. Simptomele stenozei lombosacrala sunt astfel consecintele unei leziuni a nervilor.

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Cel mai uzual semn al sindromului cauda equina este durerea. Durerea poate sa apara la nivelul spatelui, intr-unul sau in ambele picioare inferioare sau in coada. De obicei, cainele prezinta dificultati in a se ridica de pe jos, dar odata ce incepe sa mearga, el isi pierde din rigiditate. Poate aparea slabirea musculaturii intr-unul sau ambele membre inferioare. Cainele poate avea dificultati de urinare sau defecare din cauza durerii, poate cadea in incostienta sau poate deveni incapabil de a urina. Unii caini nu pot sa isi miste coada ori au dureri mari atunci cand coada este miscata. Adesea cainii vor avea un mers tarait si isi vor tara picioarele. Unii caini isi vor roade zona pelvisului, membrele inferioare, sau coada, uneori acest lucru provocand deteriorari considerabile in urma automutilarii.

Multe dintre simptomele aparute la stenoza lombosacrala le pot mima pe cele ale displasiei soldurilor iar cele doua boli nu trebuie confundate.

CARE SUNT ANIMALELE CE PREZINTA RISCURI IN FATA STENOZEI LOMBOSACRALA?

Stenoza lombosacrala apare cel mai des la cainii de talie mare. Ciobanestii germani se pare ca sunt predispusi la dezvoltarea acestei boli. Boala poate fi asimilata, cainele fiind la inceput normal, abia apoi aparand boala. In alte cazuri,  stenoza lombosacrala poate fi o boala congenitala, presupunand ca animalul s-a nascut cu ea. In ambele situatii, simptomele nu apar in general pana in momentul in care cainele a ajuns la varsta de 3-7 ani.

Stenoza lombosacrala apare foarte rar si la pisici.

CUM ESTE DIAGNOSTICATA STENOZA LOMBOSACRALA?

Veterinarul il va intreba pe stapan despre ordinea in care au aprut simptomele etc. Se va face un examen fiziologic. Membrele inferioare vor fi miscate in diferite moduri, pentru a determina care dintre pozitii este dureroasa. Veterinarul va initia de asemenea un examen neorologic, incluzant testarea reflexelor, pentru a determina posibilii nervi afectati.

Se fac radiografii (raze X) pentru a evalua coloana vertebrala si pelvisul. Rezultatele pot sugera stenoza lombosacrala, dar nu sunt suficiente pentru a determina diagnosticul. Pentru a obtine un diagnostic trebuiesc parcurse proceduri speciale prin injectare de ser in zona afectata si radiografie. In functie de unde este plasat serul, procedura este numita mielografie, epidurografie sau discografie. Aceste proceduri trebuiesc parcurse sub anestezie. Deplasarea serului cauzata de anormalitatea oaselor si in discului intervertebral confirma diagnosticul de stenoza lombosacrala.

CUM SE TRATEAZA STENOZA LOMBOSACRALA?

In functie de cat de grav este afectat animalul de boala, gradul de durere la care este supus acesta, restrictii financiare si alti factori, stenoza lombosacrala este tratata chirurgical sau nonchirurgical.

Tratament nonchirurgical: Daca boala este mai blanda, cainele poate fi tratat cu odihna stricta intre 6 si 8 saptamani. Se prescriu medicamente antiinflamatoare precum prednisolone. In multe cazuri, acest tratament amelioreaza starea animalului si simptomele bolii. Cu toate acestea, chiar daca patrupedul devine mai activ, simptomele pot reveni.

Tratament chirurgical: Exista doua tehnici chirurgicale diferite folosite pentru a trata stenoza lombosacrala. Prima presupune imbinarea oaselor intr-o pozitie pe cat se poate de normala. Aceasta previne functionarea anormala intre ele si reduce riscul dezvoltarii ulterioare a artritei. In cea de-a doua tehnica, se inlatura parti ale osului si ale discului intervertebral pentru a reduce presiunea asupra maduvei spinarii si asupra nervilor.

In oricare dintre cazuri, cainii trebuie tinuti in casa si supravegheati timp de 2-4 saptamani dupa operatie si le poate fi prescris tratament cu prednisolone. Pentru cainii ce au dificultati in a urina sau nu sunt capabili sa o faca, vezica urinara trebuie golita manual de mai multe ori pe zi.

CARE ESTE PROGNOSA PENTRU CAINII CU STENOZA LUMBOSACRALA?

Perspectiva pentru cainii cu stenoza lombosacrala depinde de gravitatea simptomelor inainte de tratament. Cainii ce sunt afectati mai bland de boala pot reveni la o functionare normala. Pentru animale in stare de inconstienta sau incapabile sa urineze inainte de tratament, prognoza este mai rezervata.