acum 14 ani

Sterilizarea câinilor fără adăpost din Capitală începe în 19 iulie

Sterilizarea câinilor fără adăpost din Capitală începe în 19 iulie, municipalitatea încheind un protocol cu Asociaţia Vier Pfoten, care va steriliza zilnic 70 de câini, iar proiectul privind Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor va fi repus pe ordinea de zi a CGMB din 30 iunie.

Sterilizarea câinilor fără adăpost din Capitală începe în 19 iulie

Proiectul privind înfiinţarea Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti (ASPA) va fi repus din nou pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 30 iunie, după ce anterior a fost respins de două ori, a anunţat, miercuri, primarul general Sorin Oprescu, în timpul întâlnirii cu reprezentanţi ai mai multor ONG-uri care au ca obiect de activitate protecţia animalelor.

Primarul general a reafirmat că are nevoie de sprijinul acestora “în lupta cu consilierii locali pentru a putea finaliza toate actiunile legate de câinii comunitari” demarate, subliniind că este prioritară punerea în aplicare a unui proiect gândit împreună cu Monica Davidescu, potrivit unui comunicat remis de municipalitate.

Conform acestui proiect, toţi câinii bolnavi şi agresivi vor fi duşi într-un adăpost care va fi construit pe Valea Doftanei, în judeţul Prahova, pe un teren pus la dispoziţia Primăriei de actriţa Monica Davidescu. În ceea ce priveşte restul câinilor, cei care pot fi reîntorşi în comunitate, Oprescu a semnat un contract de colaborare cu Asociaţia Vier Pfoten, care se obligă să sterilizeze gratuit 70 de câini pe zi.

Sterilizările vor începe în 19 iulie, în Bucureşti, în adăpostul municipailităţii din Theodor Pallady, unde Primăria Bucureşti ne va pune la dispoziţie jumătate din baza deja existentă, inclusiv sala de operaţii, până atunci fiind în desfăşurare un proiect cu autorităţile municipale din Ploieşti. Noi vom veni cu tot ce înseamnă medicamente, materiale, aparate şi forţă de muncă, inclusiv cu oamenii care vor aduna câinii de pe străzile din Capitală”, a declarat Kuki Bărbuceanu, preşedintele asociaţiei.

La intalnirea de miercuri de la Primăria Capitalei au participat reprezentanţi ai Vier Pfoten, ai “Gia”, ai “Cuţu-cuţu”, ai “Caleidoscop”, dar şi actriţa Monica Davidescu şi decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, instituţie cu care municipalitatea va semna un protocol de parteneriat, colaborare şi asistenţă după ce va fi aprobată hotărârea de consiliu privind înfiinţarea ASPA.

Sterilizarea câinilor din Capitală a fost începută de mai multe cabinete veterinare în baza unei hotărâri de CGMB, numărul câinilor sterilizaţi în fiecare zi fiind de zece.

La sfârşitul lunii aprilie, Primarul Capitalei, Sorin Oprescu declara că nu poate fi de acord cu eutanasierea câinilor, “prin natura meseriei sale de bază”, însă este dator să respecte legea, apreciind că această problemă trebuie “tranşată de societate”.

Edilul şef mai spunea că în Capitală abia a început sterilizarea câinilor fără stăpân şi preciza că, indiferent cât va vrea să accelereze acest proces, într-o lună nu pot fi sterilizate mai mult de 4.000 de animale.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, anunţa, în 27 aprilie, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la sfârşitul lunii ianuarie, proiectul privind sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi din Capitală şi a celor de rasă comună în vârsta de peste şase luni aflaţi în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept public şi neînregistraţi în cadrul Asociaţiei Chinologice.

Un comentariu
Marcelina Tufan 26 iunie 2010 la 6:44 pm

Probabil ca nu spun ceva deosebit,dar o voi spune si eu.Sunt foarte importante campaniile de sterilizare,dar daca vrem sa ajungem vreodata sa avem sub control situatia cainilor de pe strada,trebuie neaparat facut un recensamant al detinatorilor de caini si obligarea acestora sa-i sterilizeze(la fel ar trebui sa se puna problema si pentru pisici care,doar pentru ca n-au “muscat” pe nimeni,nu sunt considerate o problema).Altfel n-o sa se termine niciodata aceasta situatie.
Multi dintre noi, cei pe care ne intereseaza soarta animalelor de pe strada,am ajuns pur si simplu la disperare,mai ales in conditiile de criza de acum,cand facem mari eforturi sa supravietuim crizei si sa nu abandonam bietele animale care aveau parte de grija noastra.
Stiu ca sunt probleme mai grave de rezolvat,dar daca existenta animalelor de pe strada constituie o problema pentru toata lumea,si pentru cei care nu-i accepta si pentru cei care vor sa-i ocroteasca,ar trebui sa se faca un efort pentru realizarea acestui recensamant.
Va multumim pentru ceea ce faceti.