acum 14 ani

Sterilizarea – ovariohisterectomie: beneficii pentru caini

Ziarele, radioul si televiziunea au de multe ori articole sau emisiuni legate de suprapopularea cu animale de companie. Ei pun accentul pe faptul ca sunt produsi prea multi catei si pisicute in fiecare an si ca, pur si simplu, nu exista destui potentiali proprietari sa-i adopte. Concluzia evidenta este ca ar trebui nascuti mai putini catei si pisici si mai putini pui, la o nastere. Cea mai buna metoda de a ne asigura ca aceste lucruri vor fi infaptuite este sterilizarea, pentru ca o portiune mai mare din populatia de caini si pisici sa nu fie capabile sa se reproduca.

Sterilizarea - ovariohisterectomie: beneficii pentru caini

Operatia de ovariohisterectomie este cea mai buna metoda de a scadea numarul de pisicute si catelusi nascuti. Se stie, de asemenea, ca sterilizarea/castrarea sunt bune si pentru sanatatea si bunastarea animalelor detinute de un proprietar obisnuit. Deci, prin castrare/sterilizare veti oferi si o solutie pentru o problema nationala sau chiar mondiala si cresterea sanselor unor vieti lungi si linistite animalelor dumneavoastra.

Sa ai o multime de catelusi pare un lucru amuzant. Unii chiar tind sa creada ca acest lucru, de a avea mai multi catelusi la o nastere, va ajuta intr-un fel femela sa se dezvolte complet sau sa devina un animal de companie mai bun. Niciuna din cele de mai sus nu este adevarata. Faptul ca femela este insarcinata si ca naste mai multi pui nu afecteaza in nici un fel nivelul de maturitate al cainelui, fizic sau mental.

In cele mai multe cazuri, oamenii descopera ca este greu sa gaseasca un camin bun pentru toti catelusii, indiferent de pretul de vanzare. In plus, nu toate nasterile decurg lejer si fara probleme. Travaliu dificil, moartea catelusilor si potentialele probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi infectiile uterine si ale glandelor mamare, pot lua toata satisfactia din aceasta experienta, de-a avea catelusi. Crescatorii profesionisti sunt echipati pentru intregul proces si ar trebui lasata in seama lor aceasta grija.

Tractul reproductiv al femelei

Sistemul reproducator al femelei incepe cu ovarele unde sunt produse ovulele. Cand o catelusa se naste, toate ovulele ce vor fi eliberate de catre ea pe tot parcursul vietii sunt deja prezente in ovare. Ele sunt intr-o forma imatura si este necesar sa se dezvolte in continuare pentru a atinge un prag unde vor putea fi fertilizate de catre sperma.

Cand incepe perioada caldurilor, hormonii stimuleaza maturizarea catorva dintre aceste ovule. Ovulele sunt apoi eliberate din ovar si trec in oviducte. Acestea sunt tuburi subtiri care fac legatura intre ovare si trompele uterului. In oviducte are loc fertilizarea. Trompele sunt sectiunile musculare ale uterului dintre oviducte si corpul uterului. Trompele uterine ale cainilor pot varia in lungime si in diametru.

La un caine de aproximativ 18 kilograme, dimensiunile vor fi de aproximativ 10 cm in lungime si cu un diametru asemanator cu cel al unui creion de lemn. Cand animalul este in calduri, grosimea se va dubla si se pot lungi putin. In timpul sarcinii, vor varia de la aproximativ 6 cm la 15 cm in diametru si pana la 50 de cm in lungime. Trompele sunt atasate de corpul uterului intr-o zona comuna, unde se intalnesc. Uterul se termina cu cervixul sau colul uterin. In timpul sarcinii, majoritatea cateilor se dezvolta in trompele uterine, dar se pot dezvolta si in interiorul uterului.

Anticonceptionale

Exista pastile anticonceptionale si medicamente produse special pentru a fi folosite pe caini. Majoritatea acestor produse orale pot avea efecte secundare nedorite, sunt scumpe si, de obicei, nu pot fi folosite pentru o perioada lunga de timp.

Sterilizarea chirurgicala

Din moment ce anticonceptionalele nu sunt o optiune viabila pentru sterilizarea permanenta, singura optiune este sterilizarea chirurgicala. La femele, acest lucru inseamna sterilizare (numita ovariohisterectomie), histerectomie (este indepartat doar uterul) sau legarea trompelor. Sunt operatiuni diferite, dar fiecare dintre ele va preveni viitoarele sarcini daca este efectuata corespunzator. Doar  ovariohisterectomia ar trebui considerata ca o solutie buna pentru sanatatea pe termen lung a animalului.

Ovariohisterectomia sau sterilizarea este procesul de indepartare completa a tractului reproductiv al femelei. Ovarele, oviductele, trompele uterine si uterul sunt indepartate. Aceasta procedura nu numai ca previne o sarcina nedorita, dar elimina si perioada bi-anuala de calduri. Operatia indeparteaza sursa ce produce hormoni precum estrogen si progesteron. Acesti hormoni sunt responsabili pentru stimularea si controlarea ciclurilor de calduri si joaca un rol important in timpul sarcinii. Dar au, de asemenea, si alte efecte asupra corpului iar unii dintre ei sunt potential nocivi.

Legarea trompelor si histerectomia: legarea trompelor, fie ca este in medicina veterinara sau umana, afecteaza numai oviductele. Aceste structuri sunt izolate in timpul operatiei si apoi taiate si astupate. Acest lucru previne ovulele sa intre in contact cu sperma sau sa ajunga in trompele uterine. In cadrul unei histerectomii, uterul este indepartat dar ovarele raman.

In ambele proceduri, hormonii ce sunt produsi in mod normal de catre ovare continua sa fie eliberati in restul corpului. Acest lucru este important la oameni. La caini, in schimb, reprezinta un dezavantaj.

Legarea trompelor si histerectomiile, cu toate ca sunt cerute de stapanii animalelor sau preferate de veterinari, n-au fost niciodata foarte populare in medicina canina. Unii proprietari vad histerectomiile si legarea trompelor ca un mod de a steriliza animalul cu posibilitatea ca acesta sa experimenteze ciclurile de calduri si sa participe la imperecheri. Deoarece ovarele raman in animal, dezavantajele acestor proceduri sunt similare cu cele vazute la animalele intacte (caini care nu au fost sterilizati chirurgical).

Dezavantajele legarii trompelor, histerectomiilor, sau absenta ovariohisterectomiei.

O ovariohisterectomie elimina majoritatea, daca nu toata, productia de hormoni ai femelei. Astfel, avantajele reale ale acestei proceduri sunt realizate. In cazul oamenilor, sunt facute eforturi mari pentru a mentine sau a reporni productia hormonilor in corp dar reciproca, in cazul cainilor, nu este adevarata decat in foarte putine cazuri. Acest hormoni joaca roluri cheie in reproducerea unui caine. Cu toate astea, pot avea si multe efecte secundare nedorite.

Menstruatie: in timpul perioadei de calduri, apar probleme de comportament si de igiena. Femelele in calduri vor cauta parteneri masculi si pot incerca sa evadeze din casa sau curte, plasandu-se in pericol din cauza traficului, a conflictului cu alte animale etc. De asemenea, uneori se poate inregistra un aflux de caini masculi in zona casei sau a curtii. Acesti caini lasa numeroase materii fecale si imprastie urina pe plante si copaci in incercarea de a-si marca nou-descoperitul teritoriu. Proprietarii trebuie sa se descurce si cu sangerarile ce pot dura 4-14 zile.

Cancerul mamar: estrogenul este unul din principalele cauze ale cancerului mamar la caini, care este cea mai comuna tumoare maligna in acest regn animal. Animalele ce sunt sterilizate inainte de varsta de un an vor avea foarte putine sanse sa dezvolte aceasta anomalie. Sterilizarea unei catele inainte de prima sa perioada de calduri este cea mai buna metoda de a reduce dramatic sansa ca animalul sa dezvolte cancer mamar.

Riscul tumorilor mamare maligne la catelele sterilizate inainte de prima lor perioada de calduri este de 0.05%, 8% pentru cele sterilizate dupa prima perioada de calduri si de 26% pentru cele sterilizate dupa cea de-a doua perioada.

Tumori ale tractului reproducator: tumorile pot aparea in uter sau la ovare. O ovariohisterectomie ar elimina, bineinteles, orice posibilitate de aparitie.

Infectii uterine: multe catele au probleme cu o boala uterina severa numita piometru imediat dupa perioada de calduri. In cadrul acestei afectiuni, un uter normal poate ajunge sa cantareasca pana aproape de o jumatate de kilogram si sa fie umplut exclusiv cu puroi. Nedetectata, afectiunea este intotdeauna fatala. Tratamentul consta fie in administrarea de hormoni si fluide intravenoase sau o ovariohisterectomie foarte dificila si foarte costisitoare. Tensiunea la care sunt supusi rinichii sau inima in unele din aceste cazuri poate fi fatala sau poate provoca probleme pe viata, chiar si dupa ce uterul infectat a fost indepartat.

Sarcini false: unele femele nu reusesc sa iasa din perioada de calduri, provocand o situatie numita “sarcina falsa”. In aceste cazuri, chiar daca animalul nu s-a imperecheat cu un partener, corpul ei crede ca este insarcinata din pricina unor stimulari hormonale incorecte. Cainele poate avea doar abdomenul sau glandele mamare umflate. Aceste animale nu sufera probleme pe termen lung, pe masura ce comportamentul revine la normal cand hormonii isi reintra in parametri. La altele, in schimb, putem observa mastita (infectie a glandelor mamare), metrita (infectie a uterului) sau, uneori, aceste cazuri se dezvolta in piometre grave. Se recomanda sterilizarea cainilor care au, constant, sarcini false.

Probleme cu blana: la caini, parul nu creste in continuu precum cel al oamenilor, ci are o faza de crestere [anagen] si una de stagnare [telogen]. Estrogenul inhiba sau intarzie faza de crestere asa ca mai multe fire de par sunt in faza de stagnare. Aceste fire de par sunt mai usor de indepartat deoarece nu sunt bine ancorate. Ca rezultat, haina de blana a animalului are de suferit datorita cresterilor rapide ale estrogenului ce au loc cand animalul este in calduri. Haina lor de blana va parea subtiata si vor aparea zone unde pielea va fi expusa vederii.

Dureaza intre 2 si 4 luni pentru ca parul sa-si revina la dimensiunile normale. In plus, exista un numar mic de femele ce nu-si mai recapata blana normala din cauza hormonilor. Haina lor de blana este constant subtire pe partile laterale ale corpului lor si aceste cazuri sunt uneori diagnosticate gresit ca hipotiroidie. Singurul tratament pentru aceste animale este ovariohisterectomia.

Sterilizarea timpurie

Majoritatea cainilor sunt sterilizati intre varstele de 5 si 8 luni. Multe asociatii si adaposturi incep sa-si sterilizeze femelele la o varsta mai frageda, chiar si la 2 luni, in unele cazuri. Aceste sterilizari timpurii nu afecteaza rata de crestere a animalului si nu exista diferente in dezvoltarea osoasa, fizica si comportamentala intre animalele sterilizate la o varsta frageda si cele sterilizate la o varsta traditionala. Trebuie tinut minte doar ca este posibil ca animalele mai tinere sa aiba nevoie de anestezici diferiti si sunt mai predispuse la hipotermie in timpul operatiei. Cat timp procedurile sunt adaptate pentru a face fata acestor diferente, sterilizarea timpurie este o operatiune foarte sigura. De fapt, multe animale sterilizate la o varsta mai frageda au perioade de recuperare mai mici decat cele sterilizate la o varsta mai inaintata.

Sumar

Cum s-a putut observa din discutie, o ovariohisterectomie elimina multe probleme medicale si comportamentale pe care o simpla legare a trompelor nu o poate rezolva. De fapt, la multe animale, o ovariohisterectomie probabil le adauga ani la durata maxima a vietii sau le pune la dispozitie, cel putin, posibilitatea unei vieti linistite si comfortabile.

Ovariohisterectomia isi joaca rolul in controlul populatiei de caini dar ar trebui sa aveti in vedere, ca proprietar de caine, ca este si o metoda de a creste durata si calitatea vietii animalului alaturi de dumneavoastra.