acum 14 ani

Strategia succesului in dresajul câinelui

De secole, omul şi câinele par a fi inseparabili. Relaţia unică dintre cele două fiinte a fost studiată îndelung, iar oamenii au căutat mereu să-şi dreseze mai bine câinii pentru a le fi parteneri de muncă şi tovarăşi de companie.

Există aproape tot atât de multe strategii de dresaj câţi stăpâni de câini. Aproape toată lumea abordează procesul de educare a propriului câine în mod diferit. Nu există o singură metodă care să funcţioneze perfect cu toţi câinii şi se pot adopta o multitudine de sisteme care să genereze rezultatele dorite de o singurå persoană.

Totuşi, se disting câteva trăsături comune care par să caracterizeze toate strategiile de dresaj care au success. Orice abordare care ignoră aceste aspecte comune are şanse mari să nu se ridice la nivelul aşteptărilor şi să nu producă rezultatele dorite. Atunci când te gândeşti la un plan pentru dresarea câinelui, asigură-te că sistemul pe care îl vei folosi ţine seama de aceste 4 aspecte de o importanţă cruciala, asociate programelor de success.

1. Dresajul trebuie să se bazeze pe motivare

Orice strategie de succes trebuie să se bazeze pe motivare pentru a avea rezultate optime. S-a demonstrat în mai multe rânduri că acest fel de condiţionare operaţională, realizată prin intermediul dresajului cu ajutorul clickerului sau prin orice alte mijloace, este mult mai eficientă decât dacă se utilizează tehnici bazate pe pedepse şi critici. Câinii se comportă mai bine atunci când acţiunile lor sunt lăudate şi recompensate. Unii câini evită un comportament neadecvat de frică, însă progresul obţinut prin utilizarea unor asemenea tehnici negative aduce cu sine o serie de alte probleme şi este deja cunoscut faptul că acestea sunt mult mai puţin eficiente decât utilizarea motivårii.

2. Exerciţiile sunt un element esential pentru succesul dresajului

Niciun program nu are prea multe şanse de reuşită dacă stăpânul nu acordă atenţie nevoii câinelui de activitate fizică extensivă. Pe lângă faptul că exerciţiul fizic este benefic pentru sănătatea animalului în general, în acest fel câinele intră într-o stare de spirit care-l face mai receptiv la învăţare. Atunci când i se oferă posibilitatea să-şi consume energia disponibilă, un câine va fi mai satisfăcut şi se va simţi mai comfortabil, ceea ce-l poziţionează într-o stare favorabilă învăţării. Orice regim de dresaj adopţi, asigură-te că include o doză suficientă de exerciţii pentru câinele tău. Dacă nu faci acest lucru, eficienţa oricărei strategii alese va fi limitată.

3. Interacţiunea plăcută este esenţială în procesul de dresaj

Unul dintre motivele pentru care relaţia dintre om şi câine a înflorit de-a lungul timpului este natura socială a ambilor. Câinii se simt bine în compania stăpânilor lor, iar programele de dresaj ar trebui concepute ţinând cont de acest aspect. Dresajul nu trebuie să devină „o tabără de antrenament pentru căţei”, ci să fie gândit ca o ocazie binevenită de a interacţiona. Aceasta nu înseamnă ca dresajul să fie prost organizat sau nedisciplinat. Mai degrabă, înseamnă că dresajul ar trebui abordat cu dragoste şi zâmbete, în loc de o atitudine rigidă şi serioasă. Tehnicile eficiente de dresaj recunosc faptul că toţi câinii vor reacţiona mai bine la lecţiile desfăşurate într-un context social plăcut. Dresajul este o element important în viaţa unui câine, însă aceasta nu înseamnă că trebuie să fie o experienţă dură sau neplăcută.

4. Dresajul este un proces continuu

Dresajul nu este o simplă derulare de şedinţe separate. Educarea unui câine este un proces continuu care se desfăşoară atât în cadrul unor şedinţe de dresaj, cât şi în restul timpului petrecut cu animalul. Se recomandă ca lucrurile învăţate în timpul şedinţelor de dresaj să fie consolidate tot timpul. În plus, stăpânul ar trebui să recunoască faptul că nu există un context temporal anume pentru dresaj. Acesta este un proces care se desfăşoară propriu-zis pe toată durata relaţiei câine/stăpân. E posibil ca aceia care percep dresajul ca fiind o etapă distinctă sau un moment clar definit din viaţa unui câine să nu obţină rezultatele pe care şi le doresc de pe urma strategiei de dresaj. Nu numai că dresajul ţine toată viaţa, ci se şi desfăşoară pe toată durata vieţii. Dacă stăpânul unui câine alege o strategie de dresaj bazată pe motivare, care include porţii suficiente de exerciţii fizice şi angajamentul de a interacţiona în mod plăcut cu patrupedul, ţinând în acelaşi timp cont de faptul că dresajul va fi un proces continuu, atunci rezultatul va fi fără îndoială un câine bine dresat. Totuşi, pierderea din vedere a acestui element de bază pentru succesul strategiei va submina o metodă de altfel bine intenţionată de dresaj canin.

Componentele specifice ale unei strategii de dresaj canin pot varia foarte mult. Atât timp cât programul pe care îl alegi rămâne consecvent în ceea ce priveşte aceste aspecte esenţiale identificate în cazul unor programe de dresaj deja testate, el vă va ajuta, pe tine şi pe câinele tău, să vă bucuraţi de o relaţie frumoasă şi îndelungată.

Un comentariu

Sfaturi destul de bune,dar dupa mine un caine nu poate fii dresat cu sfaturi de pe internet.
Eu am cumparat o carte de dresaj de aici: http://www.carte-dresaj-canin.ro Foarte explicita.Imi place cum explica si pot sa spun ca este usor de aplicat.