2 Iul 2010

Sunteţi de acord cu amendarea stăpânilor care nu curăţă după câini?

De cinci ori Primăria Capitalei a încercat să impună o serie de măsuri prin care îşi propune să-i civilizeze şi să-i educe pe stăpânii de câini. Ieri, consilierii municipali au aprobat normele de salubrizare şi igienizare în Capitală, care îi obligă pe bucureşteni să cureţe trotuarele din faţa caselor şi să strângă după câini

Astfel, stăpânii vor fi obligaţi să aibă în dotare, când ies cu câinii la plimbare, făraş, mătură şi pungă care vor fi folosite pentru a ridica dejecţiile şi pentru a curăţa locul. Alte măsuri prevedeau obligaţia de a curăţa trotuarul din faţa casei.

Aceştia vor fi amendaţi cu sume între 200 şi 500 de lei dacă atunci când îşi plimbă animalele de companie nu vor avea făraş, mătură şi pungi pentru curăţarea dejecţiilor acestora.
De asemenea, proiectul interzice creşterea sau întreţinerea, în Bucureşti, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora.

O chestiune de educaţie

Fiecare proprietar de animal ar trebui să strângă după el în mod normal, explică medicul veterinar Nicoleta Mihai, care precizează că acest lucru ţine de îngrijirea animalului.

Ea consideră că autorităţile trebuie să recurgă la amenzi pentru că, altfel, oamenii nu vor deveni conştienţi de acest aspect. La fel se întâmplă şi în cazul sterilizării câinilor, foarte mulţi stăpâni refuzând să îşi sterilizeze animalul şi apoi abandonând puii pe stradă, ceea ce nu face decât să ridice numărul de câini comunitari.

„Este o problemă de civilizaţie şi de educaţie, dar care ţine şi de igienă. Oamenii care nu au câini vor să iasă pe stradă într-un oraş curat”, spune medicul veterinar.

Este inestetic

Legea care le permite autorităţilor să dea aceste amenzi există din 2005, dar nu a fost aplicată. Singurul sector unde s-au luat măsuri este cel condus de liberalul Andrei Chiliman. În sectorul 1, în zonele intens pietonale şi în marile parcuri au fost instalate coşuri speciale pentru a strânge mizeria lăsată de câini, după modelul din străinătate.

Iată ce prevede HCGMB nr. 243/20.10.2005: „Art. 1. Se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a câinilor de companie, fără ca proprietarul acestora să dispună de materialele necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice. Art. 3. Se interzice plimbarea câinilor de companie fără lesă prin parcuri şi grădini, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia. Art. 4 Prin materiale necesare păstrării curăţeniei, în temeiul art.1, se înţelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, făraş şi pungă de unică folosinţă, fie mănuşi şi pungi de unică folosinţă. Art. 5. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1 la 5 milioane ROL (100-500 RON)”.

Poliţistul are nevoie de flagrant

Poliţiştii comunitari sunt aceia care pot da amenzile stăpânilor de câini ce nu strâng dejecţiile animalelor. Problema este că, pentru a putea da o amendă, poliţistul comunitar trebuie să îi prindă în flagrant pe stăpân şi animal, după cum explică un agent de poliţie, care nu a dorit ca numele să îi fie menţionat.

Adică, dacă vreţi să reclamaţi un vecin, trebuie să ştiţi cam pe la ce oră iese cu câinele la plimbare şi să îl chemaţi pe poliţistul comunitar din cartier. Acesta îl va pândi pe stăpân şi îl va putea amenda doar dacă îl vede că nu strânge după animal.

Sunteţi de acord cu amendarea stăpânilor care nu curăţă după câini?

Sursa: Evenimentul Zilei


14 comentarii

Eu personal am 2 catei si ii scot de 3-4 ori pe zi afara. Consider ca e o atitudine corecta si civilizata actiunea asta de a aduna resturile cateilor. Da, sunt de acord sa adun dupa ai mei, de ce nu….fiecare dintre noi ar trebui sa faca asta…

„Poliţiştii comunitari sunt aceia care pot da amenzile stăpânilor de câini ce nu strâng dejecţiile animalelor. Problema este că, pentru a putea da o amendă, poliţistul comunitar trebuie să îi prindă în flagrant pe stăpân şi animal, după cum explică un agent de poliţie, care nu a dorit ca numele să îi fie menţionat.” Nu stiu cat de mare e problema cu flagarantul ….. e clar ca trebuie sa vezi cand se intampla …. ca doar asa poti amenda stapanul ….. Politistii comunitari sa patruleze dimineata si seara printre blocuri la orele 06-08 a.m. si 18-20 p.m., sa mai patruleze prin parcuri si sa aplice amenzile ….. Pe aleea din fata blocului meu si in vecinatatea acesteia e plin de ….. iar eu ma intalnesc dimineata cu multi dintre stapanii „faptuitorilor” ….. La 2 ani si ceva cat avea copilul meu ii atrageam atentia sa nu calce in …. si a invatat, ce sa-i faci? Inveti copilul sa umble si pe unde sa umble ….. !!!!!

In jegul ăsta de țară,unii nu văd decât mizaria făcută de câini.
De ce nu se dau legi si pentru oamenii care isi fac nevoile in parc( onanii,caca,pipi,flegme scărboase)?
Pe cand astfel de legi?

Si eu ar trebui sa am in buzunar o matura si faras? Poate si un furtun sa spal, ce ziceti ? In Timisoara s-au amplasat cateva cuti cu pungi de strans resturi si ghici ce? Sunt GOALE.

Foarte de acord! Am caine, strang dupa el, mi se pare civilizat sa nu las in strada mizeria! si o fac pt ca asa consider ca e bine, nu pt ca ma constrange cineva.
Am insa o intrebare .. ce facem cu cei care arunca in parcuri si nu numai – mucuri de tigari, seminte, ambalaje, sticle blabla care sint nebiodegradabile, sa nu mai vb de cei care isi fac nevoile in parcuri sau isi duc copii sa isi faca nevoile in parc, ca de .. sint copii, au voie!
Deci?

Personal nu am vazut pe nimeni pana acum cu faras, maturica si punga pentru a aduna „nevoile” animalului pe care il plimba. Daca animalul vrea in mijlocul drumului, proprietarul il lasa sa isi termine treaba si pleaca mai departe. Cu putin noroc poate vine vreo ploaie si spala strada.

Si sincera sa fiu, cu toate amenzile si alte sanctiuni pe care le prevede legea in acest sens, nu cred ca lucrurile se vor schimba prea curand…

Appp, dar o lege care sa protejeze animalele nu infiinteaza ei cu capsor’ul lor ala sec!Nu cred ca dejectiile sunt cea mai mare problema in privinta cainilor, pumct!

Sunt de acord cu amendarea(fara abuzuri)in conditiile in care stapanii, NU VOR SA RESPECTE HOTARAREA! de la sine,chestiune ce tine de educatie si civilizatie asa cum se subliniaza in articol.Sunt iubitoare de animale si lupt pentru respectarea drepturilor acestor fiinte la viata ,din 2000 incepand cu „hingheriada”)(hing. preocupata) in principal de maidanezi. Mi se pare incorect si nedrept ca stapanii de caini sa-si conduca cu buna stiinta, catelul pe trotuare,parcari(pe langa masini parcate/situatie f.deranjanta ptr.multi cetateni))in fata scarilor,pe micile spatii „verzi”?!…atata timp cat in parcuri exista spatii special ingradite(de catre primarii) pentru cainii cu stapani. A purta macar O PUNGA DE UNICA FOLOSINTA este suficient ca sa cureti trotuarul. Personal am afisat cat s-a permis, apel! la „matura,faras,punga”la purtator; am militat si militez pentru pastrea curatenie( nu numai referitor la excremente caini;ci cu precadere la mizeriile umane).(Este bine venita hotararea primariei generale,ca fiecare cetatean sa spele trotuaruldin fata casei). Am intampinat de fiecare data; dispret..etc..de la stapani(care pun in balanta si cainii maidanezi,ce folosesc domeniul public!!!!)Cred ca depinde de VOINTA FIECARUI OM ! sa respecte domeniul public! oamenii si animalele(fara sa generalizeze; sa priveasca strict doar ca obligatia personala).

Sunt de acord sa strang dupa cainele meu, abia in momentul in care nu mai sunt caini comunitari. Dupa aia cine strange??

Da, e corect ca fiecare stapan sa curete dupa cainele sau. Asta, in afara aspectului direct de a avea un oras curat, mai are avantajul ca nu atrage atentia in mod negativ asupra cainilor – cu sau fara stapan. Din experienta stiu ca majoritatea (daca nu toata) mizeria lasata de caini pe trotuare in special are ca origine cainii cu stapani plimbati cu sau fara lesa. In felul acesta (si aici as adauga si iubitorii de caini care dau – cu cele mai bune intentii – de mancare cainilor fara stapani, dar care lasa in urma mizerie – pungi, hartii, mancare aruncata la intamplare, si care, in final fac mai mult rau decat bine acestor caini) cei care nu au caini (nu am zis care nu iubesc cainii) vor avea mai putine motive de nemultumire, iar cainii mai putin de suferit. O singura completare as mai face: primaria sa vina in intampinarea stapanilor care isi plimba cainii cu acele cosuri de gunoi specializate – cu pungi de plastic – asa cum am vazut de exemplu in Praga acum… 10 ani… :). E ca si la cosurile de gunoi de pe strada: daca sunt destule, e mai putn probabil sa arunci hartiile pe jos decat in cos.

Denman Layla Hamilton Sephiera biolog marin 3 iulie 2010 la 1:59 pm

Sincer , ar trebui sa fie mult mai multe parcuri speciale pentru animale de companie ce trebuie plimbate doar pentru toaleta .

Denman Layla Hamilton Sephiera biolog marin 3 iulie 2010 la 2:05 pm

Mai bine ar salva animalele de la moarte , dar nu , se asteapta ca biologii marini sa apara ca prin minune ? Ete ca am aparut eu . Si Romnia va plati foarte scump pentru ilegalitatile care se fac in aceasta tara. Sa vedem daca o sa mai incerce cineva sa omoare un animal sau daca o sa mai vad amenzi ridicole de genul acesta .
Atata timp cat va mai exista familia DENMAN HAMILTON iar ministerul mediului si celelalte ministere ma vor ajuta sa-mi fac treaba ca biolog marin , NIMENI nu va mai avea in romania ANIMALE DE COMPANIE . Daca vor vrea , vor plati un pret foarte mare ! Pana oamenii vor ajunge oameni EDUCATI

Amenzi trebuie sa primeasca si toti aceia care arunca in strada gunoaie, mucuri de tigari, resturile din casa ori din masina. Bunul simt… Educatia nu se poate face decat cu legea.
O lege pentru TOTI!

Personal, am fost in mai multe tari civilizate si am revenit cu un gust amar in mareata noastra tara. Avem iubitori de animale ce nu realizeaza ca a iubi animalele si a fi responsabil in relatia cu semenii tai inseamna sa fii civilizat. In una din vizite am vazut o Doamna ”adevarat doamna,, a cautat destul de mult in iarba mizeria catelului din dotare. Arogantii stapani de animale din frumoasa si civilizata noastra tara nu fac asa ceva pentru ca de la nivelul lor ridicat de intelegere a realitatilor, nu pot concepe ca atitudinea lor este gresita. Filmati oameni buni cum se procedeaza in tarile civilizate si aratati conationalilor nostrii ce trebuie si cum trebuie sa se comporte un stapan de catel responsabil.

 
Cine e Bea Johnson?

Cine e Bea Johnson?
Poate ca ati auzit numele Bea Johnson in asociatie cu Zero Waste? Asta pentru ca ea este fondatoarea stilului de viata Zero Waste si o foarte pasionata sustinatoare a acestei miscari. Ea si familia ei (sot si doi baieti adolescenti!) traiesc un stil de viata fara risipa din 2008 si produc un singur borcan de […]

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation
Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Wasteâ€� finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Wasteâ€� este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea […]

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate
Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care […]

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara
Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuriâ€� (â€�Zero Waste Municipalitiesâ€�) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuriâ€�, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat […]

Trucuri simple pentru o viata fara risipa

Trucuri simple pentru o viata fara risipa
Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului. In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a […]

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania la acest capitol, aflati in randurile de mai jos. Desi ar putea parea inofensive, deseurile organice […]

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata […]

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman
Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea si creativitatea. Meteosensibilitatea este sensibilitatea detinuta de un organism la modificarile atmosferice, prin declansarea sau […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.