acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , ,

Sus-jos pentru salvarea animalelor

Pompierii ISU au fost solicitaţi anul acesta să intervină, în judeţ, în peste 40 de cazuri cu victime mai puţin obişnuite.

44 de animale au fost salvate de pompierii Inspectoratului Judeţean de Urgenţă (ISU) Prahova de la începutul anului şi până în prezent. Cele mai multe dintre vietăţile aflate la anaghie au fost caii (15 la număr) şi câinii (10), căzuţi în diverse şanţuri sau fântâni cu adâncimi mari. Însă nici bovinele, pisicile şi nici chiar zburătoarele n-au fost mai „cuminţi”.
24 din totalul intervenţiilor din acest an au fost efectuate la Ploieşti de către pompierii Departamentului 1. Foarte multe probleme au apărut, însă, şi în mediul rural. Pe 9 mai, de exemplu, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru scoaterea din fântână a unui cal, la Boldeşti-Scăeni. Animalul a fost adus cu greu la suprafaţă, întrucât puţul în care căzuse avea puţin peste un metru în diametru şi o adâncime de cinci metri. A fost nevoie de mai multe furtunuri pentru prinderea picioarelor din faţă ale calului şi tragerea lui la suprafaţă. Cu situaţii similare s-au confruntat echipajele ISU şi când a venit vorba de scoaterea unui câine care căzuse la o adâncime de şase metri, în fosa septică din curtea unui ploieştean. Câinelui i-a fost coborâtă o scară pe care să poată urca, în tot acest timp fiind asigurat cu o funie pentru a nu reajunge… în „situaţia delicată”.

Intervenţii la înălţime

Nici solicitările prahovenilor ale căror animale de companie au ajuns în „cazuri limită” n-au fost ignorate de ISU Prahova. În februarie, un ploieştean a cerut ajutor pompierilor după ce o pisică a rămas blocată în copac, la peste opt metri înălţime. Echipele de intervenţie au urcat cu ajutorul scării culisabile şi au dat jos animalul, în braţe. La cea mai mare înălţime au ajuns însă pompierii la sfârşitul lunii iulie. Asta deoarece a fost nevoie de eliberarea unei păsări care rămăsese blocată între ferestrele turlei Mănăstirii Sinaia, la peste de 25 de metri distanţă de sol.
Salvarea animalelor constituie o atribuţie la fel de importantă pentru ISU ca şi cea a salvării vieţilor omeneşti, pompierii având datoria să intervină ori de câte ori un bun al cetăţeanului este pus sau se află în pericol.
Anul trecut, din totalul de 1.631 de intervenţii efectuate de pompierii ISU Prahova, 61 au fost în scopul salvării animalelor.

Un raspuns

prietena mea a avut o problema asemanatoare cu pisicuta ei care a ramas blocata intr-o salcie.Ea a fost plecata de acasa iar vecinii i-au spus ca pisicuta era in copac de aproape o saptamana.cand a ajuns acasa a sunat la pompieri si acestia au refuzat sa vina pe motiv ca “nu venim doar pentru o pisica“…toate acestea s-au intamplat de curand in judetul Arges,Pitesti.as vrea sa stiu daca exista vre un loc unde se poate reclama asa ceva sau ce se poate face in astfel de cazuri! tot respectu pentru pompierii din Prahova!