acum 13 ani

Taxele gălăţenilor/ Banii de ecarisaj au ajuns la crematoriu

Căini comunitari

Căini comunitari

Peste 300.000 de lei, încasaţi din „taxa de câine”, s-au cheltuit doar pentru sterilizarea sau incinerarea maidanezilor. Autorităţile gălăţene nu au investit niciun leu în construcţia de noi padocuri sau cabinete veterinare, aşa cum au promis iniţial.

Birul de ecarisaj instituit de Primărie naşte semne de întrebare. Deşi autorităţile locale au promis că banii obţinuţi din taxa pentru câini vor fi drămuiţi şi vor fi direcţionaţi acolo unde „arde” mai mult – adică pentru padocuri – nu s-au ţinut de cuvânt.

Promisiuni deşarte

Până la această dată nu a fost construit niciun padoc sau cabinet veterinar din aşa-zisa „taxă de câine”. Şi nu se poate spune că motivul îl reprezintă lipsa banilor.

Din taxa de ecarisaj, până la 31 octombrie, s-a strâns la bugetul local suma de 678.557 de lei. Din ea s-a cheltuit în primul trimestru 40.504 lei, în al doilea trimestru – 55.484 de lei, în trimestrul trei – 160.471 lei, iar în luna octombrie s-a cheltuit 50.000 de lei.

„În total, pentru sterilizarea tuturor câinilor vagabonzi, dar şi pentru eutanasierea celor bolnavi s-a cheltuit 306.459 lei. Restul sumei va fi folosită anul viitor “, ne-a declarat preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local, Aurelian Constantin.

Cât despre înfiinţarea de cabinete veterinare pentru sterilizarea câinilor fără stăpân şi construirea unui nou padoc, consilierul local ne-a dat asigurări că acestea se vor face în 2011. „ Anul viitor sunt prevăzute şi anumite investiţii, precum un padoc şi un incinerator”.

Ion Ionescu, directorul SC Ecosal, societatea din cadrul Primăriei care are în sarcină rezolvarea problemei câinilor comunitari, ne-a declarat că, anul acesta, de pe străzile Galaţiului au fost adunaţi 6.000 de maidanezi, mulţi dintre ei fiind extrem de agresivi.

Majoritatea câinilor sunt ucişi. „Noi respectăm legea. Vedem câinii, îi prindem şi îi cazăm în padocul Primăriei. Le oferim îngrijire şi hrană timp de o săptămână, după care, dacă nimeni nu îi adoptă, îi eutanasiem şi îi ducem la crematoriu”, a afirmat Ionescu.

Întreţinerea unui câine comunitar costă zilnic municipalitatea 1,7 lei. „Mâncarea este de la supermarketuri şi constă în resturi sau alimente expirate”, a precizat directorul Ecosal.

Indiferent dacă au sau nu câini, toţi gălăţenii trebuie să plătească taxa de ecarisaj. Ea este de 2,5 lei pentru persoanele fizice pe an şi de 50 lei în cazul persoanelor juridice.

2 comentarii

iar cei care iau animalele de pe strada nu ne permit sa ii vizitam pentru ai lua acasa sau sa facem donatii in ajutorarea lor,, deci .. sunt fapte bune doar in reclame si atat..mor cu zile chinuiti si nemancati.

Legal, alimentele expirate nu pot fi donate, ci doar INCINERATE. Directorul Ecosal mananca cacat.