acum 14 ani

Teama de agresiune intre caini

Experientele din trecut pot determina agresivitatea

Unii caini sunt agresivi fata de alti caini de teama sau anxietate. Pentru acesti caini, un atac e cea mai buna aparare. In salbaticie, acest comportament este adaptativ si protejeaza cainii de rau. In orice caz, teama poate fi  prost adaptata cand raspunsul nu este conform amenintarii reale. Teama poate avea asemenea proportii incat slabeste abilitatea cainelui de a avea un comportament acceptabil in societate.
De obicei, cainii care sunt tematori-agresivi fata de alti caini se comporta ca niste catei. Cainii tematori-agresivi poate fi genetic predispusi sa raspunda in acest fel, dar cresterea poate fi subtil implicata in crearea unor asemenea indivizi. Majoritatea cainilor tematori agresivi au o poveste lacunara sau o experienta sociala insuficienta sau nepotrivita.
Cainii care sunt fricosi dar nu agresivi sunt fiinte timorate ale lumii canine si ori se vor ascunde, se vor tupila sau urina, se vor rostogoli sau vor incerca sa calmeze intrusul.

Pentru ca teama sa se manifeste ca o agresiune, e necesara o componenta dominanta. Cainii cu un nivel scazut de dominare si cu unul mai mare de teama sunt clasici caini rai-tematori. Cainii cu un nivel mare de dominare si cu unul la fel de mare de teama sunt cei mai periculosi caini. Prima data ataca si pe urma se intreaba. Teama prin agresivitate exprimata prin alti caini se realizeaza de obicei prin anumite tipuri de caini ( de ex. caini mari, caini de acelasi sex, sau excesiv de energici) sau pot fi si alti caini.

Fapte importante

  • · Se petrec in intregul grup de caini necunoscuti( stapanii stiu de multe ori care  caine are o problema).
  • · Nu conteaza locatia. Caini tematori agresivi se manifesta chiar daca sunt pe teritoriul lor sau nu.
  • · Controlat, astfel incat cainele nu poate scapa (lesa, lant), deseori aceasta mareste agresivitatea.


Cum se recunoaste un caine fricos agresiv


Semnele importante ale unui caine temator agresiv sunt de obicei ambivalente. Cearta, tonul dur, lovirea si bataia ce au loc atunci cand un caine se apropie sunt semne ale fricii agresive. Aceste comportamente se gasesc si la alte tipuri de agresiuni dar nu  asa diversificat. Intentia este nu de a comunica subtil pentru a se stabili relatii, ci mai degraba de a elimina intrusul.


Teama agresiva se dezvolta gradual odata ce cainele a inceput sa fie certat sau sa latre la caini necunoscuti. Se dezvolta o data cu dominarea catre dezvoltarea fizica  pana la maturizarea sociala (18 luni pana la 2 ani). Cainii tematori agresivi raman de obicei provocati un timp dupa o altercatie.


Tratament
Exista cateva masuri care pot fi luate pentru a reabilita acesti caini dar nici una sau aproape nici una nu va rezolva problema in totalitate. Masuri care pot fi luate includ urmatoarele:

  • · Reguli medicale Testarea cainelui in conditii medicale care pot contribui la cresterea anxietatii, in special hipotiroida.
  • · Exercitiu. A se asigura ca zilnic, cainele face exercitii (20-30 minute de exercitii aerobic pe zi sunt minime).

· Dieta. Hranirea cainelui cu o portie sanatoasa

  • · Exercitii de ascultare. Implicarea cainelui in exercitii zilnice de ascultare pentru a ascuti  raspuns  cainelui la un cuvant comanda si cresterea sefiei stapanului. De la una la doua sesiuni a cate  5 minute pe zi sunt suficiente de obicei.

· Zgarda. Utilizarea unei zgarde pentru a exercita controlul optim asupra cainelui in situatii provocatoare de teama. Daca e aplicata corespunzator, zgarda va face cainele sa se supuna autoritatii stapanului astfel incat sa fie prezentat altor caini in circumstante placute si sa fie rasplatit de a fi fost calm.

· Botnita .Toti cainii care  au exagerat  prin a musca, ar trebui sa poarte o botnita. O botnita ii permite cainelui sa respire, sa bea, sa accepte mici ingrijiri, dar il va proteja impotriva muscaturii. O data botnita purtata, cainelui fricos i se va cere sa poarte una in oricare din situatiile provocatoare.

  • · Evitarea confruntarilor in afara sesiunilor de formare, a se evita expunerea cainelui care se teme de situatii provocatoare. A se identifica care caini si situatii pot provoca cainelui un raspuns de teama agresiva si a se incerca evitarea cestor situatii/acestor caini
  • · Conditionarea prin numarare. Conditionarea prin numarare intrerupe comportamente nedorite prin formarea cainelui la a raspunde la o comanda sau la o activitate care este incompatibila cu continuarea manifestarii comportamentului de teama. Aceasta tehnica este eficienta cand stapanii pot identifica si prezice situatii ce pot provoca cainelui un raspuns de teama.


Daca cainele poate fi distras prin rasplatirea cu hrana sau jocuri, aceasta este deseori suficient. Pentru cainii care nu raspund imediat la mancare sau la joaca, este folositor in a forma cainele sa se relaxeze la  comanda, prin a raspunde la semnalele verbale si vizuale ale stapanului. In conditii fara stress, stapanii ar trebui sa invete cainele sa stea si sa ii priveasca pentru a primi laude sau mancare. Mai intai, se zice ”priveste-ma”  si se indreapta degetul spre fata ta. Daca cainele raspunde prin a fi atent intr-un mod relaxat si concentrat, rasplateste-l  printr-o gustare sau lauda-l generos. Realizeaza acest exercitiu de relaxare timp de 5 zile.


Fiecare zi creste perioada de timp in care cainele trebuie sa fie atent la atitudinea relaxanta inainte ca el sa primeasca o rasplata. La sfarsitul zilei a cincea, cainele ar trebui sa fie capabil sa ramana concentrat 25-30 secunde indiferent de distragere. In acest stadiu, cand stapanii simt ca al lor caine se angajeaza intr-o situatie nedorita, pot folosi metoda numararii conditionate pentru a intrerupe comportamentul inainte de a fi inceput. Este important a se practica acest exercitiu pe o perioada pentru a asigura eficienta cand e nevoie.

  • · Desenzitivizarea sistematica. Solutia este sa evitam expunerea imediata  a cainelui temator agresiv la obiectul temerii sale ( alt caine) manageriind expunerea. In nici un caz cainele subiect nu devine temator sau agresiv pe perioada procesului de formare. Daca se intampla, formarea s-a produs prea repede si stapanul trebuie sa se intoarca la un stadiu mai recent.


Un caine care arata teama agresiva fata de alti caini poate fi dus in parc si tinut 1,5 m departe de intrarea in parc pentru avedea alti caini intrand si iesind. Nu uita sa ii amintesti cainelui sa ramana calm. O data ce e increzator la aceasta distanta, distanta ar trebui progresiv micsorata in urmatoarele saptamani pana ce cainele poate sta langa alti caini care inainte erau centrul temerii lui.


Daca stapanul are un asistent, o desenzitivizare controlata poate fi planuita. Incepe formarea folosind caini pe care cainele temator este putin probabil sa fie agresiv si antrenati-l  intr-un loc in care cainele se simte cel mai confortabil. Toate exercitiile ar trebui realizate cu cianele in lesa, preferabil cu zgarda si botnita, pentru control si siguranta.


Ambii caini sunt sub  controlul total al stapanilor. Determinati distanta de reactie a cainelui temator si incepeti formarea la o distanta la care cainele temator nu va reactiona. Invatati cainele sa urmareasca comanda « priveste-ma » cand ceilalti caini sunt in afara «  zonei de reactie”.  Gradual, dupa cateva minute sau zile, cainele va invata de ce cainele temator ramane in stare relaxata fara incident. In functie de temperamentul lor, cei 2 caini trebuie sa fie mai mult sau mai putin incurajati/permisi sa accepte/tolereze prezenta fiecaruia. A nu se forta niciodata situatia.


Fii sigur sa rasplatesti cainii pentru un comportament non-reactiv. Ultimul scop e pentru cainele temator sa vada un alt caine si sa se relaxeze imediat cautand o atentie din partea stapanului. Ideal ar fi ca cainele sa se focuseze pe stapan, sa fie fericit si sa dea din codita.