acum 15 ani

Telazioza (Eyeworm / conjunctivita verminoasa / oftalmie verminoas

Conjuctivita helmintica, cunoscuta sub denumirea provenita din latina- Thelazia californiensis – poate infecta diferite specii, cum ar fi caini, pisici, oi, capre, cerb, ren, mai rar omul. Este o parazitoza care apare  numai in America de Nord.

Femela adulta isi depoziteaza ouale in lacrima, unde acestea se dezvolta (intr-o larva) si sunt ingerate de anumite tipuri de muste, cum ar fi "mustele de fata"

Acestia traiesc in canalul lacrimal, intre ochi si pleoapa (sacul conjunctival si dedesubtul celei de-a treia pleoape a ochiului). In general nu cauzeaza afectiuni grave, insa poate fi deranjant pentru animal, dupa cum va puteti imagina. In cazuri foarte rare, si oamenii pot fi infestati.

Cum se reproduc si cum se raspandesc acesti paraziti?

Femela adulta, vivipara,  isi depune larvele in sacul conjunctival, sub pleoapa a-3-a si in canalele lacrimale. Pentru a-si continua dezvoltarea este necesara interventia gazdelor intermediare reprezentate de insecte Muscidae, neintepatoare, care ingera larvele, odata cu secretiile lacrimale. In interiorul mustei are loc dezvoltarea larvei care dureaza 30 de zile si apoi larvele  se orienteaza catre trompa mustei si ies activ, in timp ce musca se hraneste cu secretii lacrimale. In 16- 20 zile larvele ajung in stadiul adult, iar ciclul se repeta.

Care sunt semnele infestarii cu acest parazit?

In general, animalele prezinta putine semne ale infestarii. Din cauza iritatiei ochiului, animalele pot lacrima mai mult, pot deveni mai sensibile la lumina si, ocazional, pot face conjunctivita (inflamarea mucoasei pleoapelor). Poate deveni o afectiune serioasa daca se suprapune cu o bacterioza, provocand o infectie.

Parazitul, ajuns in stadiul adult, poate fi gasit in sacul conjunctival sau in canalul lacrimal. In stare adulta, viermii sunt subtiri, alb- sidefii, masurand 8- 12 mm masculul si 18- 20 mm femela.  Larvele pot fi vazute la microscop, daca sunt examinate secretiile sau lacrimile animalului.

Ce putem face pentru a trata aceasta parazitoza?

Bacteriile in stare adulta pot fi eliminate printr-o anestezie locala a ochiului. O doza de 1 mg/lb de ivermectina introdusa subcutanat a demonstrat vindecarea infestatiei. Se mai pot folosi colire sau unguente cu antibiotice, in cazul complicatiilor, antiinflamatoare si cicatrizante.

Cum poate fi prevenita aceasta parazitoza?

Prin controlarea populatiei de muste, pentru impiedicarea raspandirii parazitului.

Un comentariu

Si catelusa mea are aceeasi problema si am fost cu ea la doctor sa vedem cu ce se poate trata…nea dat un antibiotic puternic dar doctorul spera sai treaca …nu stim sigur daca ii va trece:((