acum 14 ani

Terapia cu ajutorul animalelor

Asa cum viata ne demonstreaza mereu, animalele au o putere de vindecare pe care nimeni nu o poate egala

Intre oameni si caini se formeaza legaturi extrem de puternice, legaturi care ii pot ajuta pe indivizii cu diverse tulburari psihice.

La Wausau Hospital’s Behavioral Health Services din Wausau, Wisconsin, este aplicata terapia cu ajutorul animalelor (pet therapy). Aceasta terapie este o metoda foarte eficienta in cazul pacientilor deprimati, izolati, cu un respect de sine scazut si care considera ca nu-i pasa nimanui de ei. Un animal nu judeca, un critica, si le poate oferi acestor oameni atentia si dragostea lui neconditionata.

Un caine poate ajuta persoanele cu probleme de comunicare. Cainii comunica la un nivel instinctual, nonverbal, nivel la care oamenii cu probleme de comunicare verbala pot relationa. Pentru asistentii sociali nu este o munca usoara, deoarece poate dura zile pana sa reuseasca sa atraga anumiti pacienti in discutii. Insa, in momentul in care este adus un caine in cadrul sedintei de terapie, multi pacienti se implica in discutie aproape instantaneu. Terapia cu ajutorul animalelor deschide usi – atat pentru asistentii sociali, cat si pentru pacienti, pe care ii ajuta sa participe mai repede la terapie. Cainele nu are asteptari sau pretentii de la persoana sub tratament, el este acolo doar pentru a-l face sa se simta mai bine. Avand cainele in cadrul sedintei, oamenii se simt mai bine, vor sa discute despre ei insisi.

Un asistent care lucreaza la Wausau povesteste: “Cand intru in spital fara caini si ma intalnesc cu un pacient, nu sunt pentru el decat un strain, pacientii nu ma cunosc ca persoana. Cand incep insa sedinta de terapie cu un caine alaturi, sunt perceput de catre pacienti ca o persoana “sigura”, amabila, careia ii pasa de ei. Pacientii se identifica cu mine prin intermediul meu – si metoda asta chiar functioneaza”.

Studiile au demonstrat ca stimularea tactila usoara – cum ar fi mangaiatul cainelui pe blana – poate calma o persoana, scazandu-i tensiunea arteriala.  Interactiunea cu un caine un numai ca scade tensiunea arteriala si frecventa cardiaca, dar poate ajuta pacientul sa se simta mai putin deprimat.

Unul dintre cainii spitalului  se numeste Zoe si e un ciobanesc australian. Are atestat pentru terapia cu ajutorul animalelor si poate ajuta pacientii in sedinte de terapie atat individuale cat si de grup. Cainii ca Zoe trebuie sa urmeze o instruire foarte riguroasa impusa de Pet Therapy International, Inc. Ei trebuie sa treaca nu doar un test de supunere, ci si unul de temperament care simuleaza situatiile cu care un caine se poate intalni in mediul medical. De exemplu, cainii trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a se apropia de oamenii imobilizati in carucior sau care folosesc carje. In alt test, o tigaie de metal este aruncata langa animal in timp ce aceste este mangaiat, pentru a vedea cum va reactiona la sunete puternice si neasteptate.

Acelasi asistent vorbesteste despre cazul unei paciente care nu vorbea si care prefera sa stea intinsa in pat si sa nu iasa din camera. Era invitata la toate sedintele de terapie in grup si la restul activitatilor zilnice, dar refuza efectiv sa participe. Psihiatrul ei a recomandat sa fie incercata terapia cu ajutorul  animalelor. Pacienta a fost lasata cu Zoe, a stat cu ea o vreme si apoi a inceput s-o mangaie. In curand am putut initia o conversatie cu pacienta; aceasta a inceput sa vorbeasca despre trecutul ei si despre evenimentele recente. Urmatorul scop a fost ca pacienta sa fie ajutata sa devina mai activa si sa iasa la plimbare. Dupa ce a petrecut mai mult timp cu Zoe, pacienta a fost intrebata daca ar vrea sa fie scoasa la o plimbare si a raspuns ca i-ar placea foarte mult. Din acea zi, pacienta a inceput sa participe la toate sedintele de grup.

“Asa cum unii oameni pur si simplu STIU cum sa se poarte cu animalele, se pare ca si unele animale chiar STIU cum sa se poarte cu oamenii”, povesteste asistentul. “Cand un pacient are dificultati de mers, si Zoe incetineste. Isi priveste pacientul; stie cand acesta nu vrea ca ea sa se apropie de el. A fost un caz in care Zoe isi tot punea nasul pe mana pacientului, apoi si-l retragea si astepta. Dupa a treia incercare, pacientul deja s-a aplecat catre ea si a inceput sa o mangaie. Si din acel moment sedintele de terapie cu pacientul respectiv au fost un succes, multumita lui Zoe”.

“Cainii nu au ajutat doar pacientii, ci m-au ajutat si pe mine. Relatia cu ei ma ajuta sa compensez efectele negative ale tragediilor personale pe care le vad atat de des datorita domeniului in care lucrez. Cand plec acasa, uneori si la ora 2 dimineata, am tendinta sa iau problemele pacientilor cu mine. Dar, daca unul dintre cainii mei se aseaza langa mine si il mangai, in scurt timp ma relaxez si pot sa adorm”.

Asa cum viata ne demonstreaza mereu, animalele au o putere de vindecare pe care nimeni nu o poate egala. Noi putem doar sa observam felul lor de a fi, pentru a invata sa devenim mai intelegatori cu problemele semenilor nostri.