22 Oct 2009

Terapia cu animale de companie redă zâmbetul oamenilor

Bucureşti, Octombrie 2009 – Animalele de companie, considerate de proprietarii lor asemeni unor adevăraţi membri ai familiei şi prieteni de nădejde, pot deveni terapeuţi desăvârşiţi, ajutând oamenii să uite de singurătate şi chiar să depăşescă momente dificile ale vieţii din punct de vedere emotional, psihologic şi social.

Terapia cu animale de companie redă zâmbetul oamenilor

Asociaţia GIA (Group Initiative for Animals) şi Primăria Sector 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în parteneriat cu Mars România lansează proiectul social “Animalele fac oamenii să zâmbească”. În perioada 18 Octombrie – 13 Decembrie 2009, peste 80 de persoane vârstnice instituţionalizate în centrul pentru bătrâni “Casa Max ” din sectorul 3 Bucureşti vor primi săptămânal vizita unei echipe formate din voluntari şi dresori din cadrul asociaţiei GIA însoţiţi de câini special antrenaţi.

Terapia cu animale a început să fie cunoscută şi folosită încă din anii 1950 cu predilecţie în tratamentul tulburărilor psihice. În prezent, terapia cu animale de companie este folosită într-un vast context terapeutic, fiind o practică larg răspândită în Europa de Vest, utilizată pentru a îmbunătăţi starea psihică şi/sau pentru a dezvolta abilităţile de socializare ale copiilor şi adulţilor prin contactul direct cu animale de companie în cadrul unor şedinţe coordonate de persoane specializate.

Studiile derulate în spitalele de psihiatrie pentru adulţi demonstrează o serie de beneficii pentru pacienţi. S-a descoperit că terapia cu animale de companie dezvoltă comportamente pro-sociale şi funcţionează până la 12 luni după momentul intervenţiei. Studiile care examinează stresul pacientului înainte de procedurile medicale arată că numai 15 minute de interacţiune cu un câine produc o reacţie pozitivă, o „senzaţie de bine”, iar după 30 de minute arată o reducere a stării de anxietate.

„Programul Animalele fac oamenii să zâmbească are ca obiectiv dezvoltarea şi promovarea, în cadrul unor şedinţe terapeutice, a unor metode inovative prin care animalele de companie pot ajuta la îmbunatăţirea stării de sănătate a persoanelor care suferă de diverse tulburări fie ele fizice sau psihice”, declară Costin Bratu, medic veterinar Pedigree.

Şedinţele de terapie cu animale de companie, ce vor fi derulate în cadrul proiectului, constitie un stimulent pentru păstrarea formei fizice, reducerea anxietăţii sau a stărilor depresive, cât şi pentru îmbunătaţirea capacităţii de concentrare şi atenţie. Persoanele vârstnice care vor lua parte la aceste activităţi vor fi supravegheate şi consiliate de un psiholog pe parcursul întregului program.

„Ţinând cont de simpatia spontană pe care o simt numeroase persoane faţă de animale, prezenţa acestora este considerată drept un factor important de reducere a stresului, un sprijin moral pentru a depăşi un moment dificil dar şi o metodă de a iesi din izolare şi de a exprima emoţiile sau sentimentele în special în cazul persoanelor vârstnice”, declară Raluca Simion, Preşedinte GIA.

In terapia cu animale, se utilizează frecvent cîinele datorită naturii sale docile, a uşurinţei cu care poate fi transportat sau dresat.

GIA se numără printre puţinele asociaţii care dezvoltă programe de responsabiliate în rândul proprietarilor de animale şi reuneşte o echipă formată din tineri devotaţi, cărora le face plăcere să lucreze cu animalele şi să-şi ajute semenii.

“Influenţa benefică a animalelor de companie asupra existenţei unei persoane vîrstnice este binecunoscută. Efectele terapiei cu animale în vindecarea a numeroase afecţiuni sunt absolut uimitoare. Terapia cu ajutorul animalelor este o metodă alternativă, utilizată pentru generarea unor comportamente pozitive. Un animal de companie te face să vezi realitatea într-un mod diferit, mai optimist. Acesta are efecte benefice asupra persoanelor vârstnice”, afirmă Primarul Sectorului 3, Dl. Liviu Negoiţă.

Despre MARS România
Mars Romania este o divizie a Mars Incorporated şi în acelaşi timp un pilon important al companiei în regiunea Europei Centrale şi de Est.Prezentă pe piaţa locală încă din 1994, compania a cunoscut în ultimii ani una din cele mai accelerate dezvoltări din rândul companiilor FMCG de pe piaţa europeană.Mars Incorporated – cu sediul în McLean, Virginia, S.U.A – este o companie deţinută de familia Mars, înfiinţată în 1911,ce înregistrează venituri anuale de peste 30 miliarde USD. Mars Incorporated este unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume, incluzând:

● Cea mai mare companie de dulciuri din lume (după achiziţionarea Wm. Wrigley Jr. Company în 2008), cu mărci care valorează miliarde de dolari, precum M&M’S®, SNICKERS®, DOVE ®, MARS ®, EXTRA ® şi ORBIT ®.

● Cea mai mare companie de produse pentru animale de companie din lume, cu mărci de miliarde de dolari precum PEDIGREE®, ROYAL CANIN® şi WHISKAS ®.

● 70 000 angajaţi care lucrează în peste 300 locaţii, incluzând peste 130 fabrici din aproximativ 75 ţări din întreaga lume

Terapia cu animale – istoric si studii de caz

Primele consemnări ale utilizării animalelor de companie ca agenţi terapeutici datează din 1699, când John Locke, filosof şi om politic englez, susţinea “să li se dea copiilor câini, veveriţe, păsări şi orice alte asemenea făpturi de care să aibă grijă, ca modalitate de a-i încuraja să îşi dezvolte sentimentele de tandreţe şi simţul responsabilităţii faţă de alţii. În Statele Unite, animalele au fost utilizate terapeutic pentru prima dată în anii 1940, la un spital din New York al convalescenţilor din Forţele Aeriene. Utilizarea animalelor în asemenea locuri avea să promoveze starea de bine a pacienţilor, permiţându-le să observe, să aibă grijă de animale şi să le atingă.

La jumătatea secolului 20, Boris Levinson a făcut o remarcabilă descoperire. Profesor de psihologie la Universitatea Yeshiva din New York City, Levinson încerca să trateze un copil dificil şi necomunicativ. Şi-a lăsat câinele, pe nume Jingles, singur cu copilul, timp de numai câteva minute. Când s-a întors, copilul discuta cu câinele.

Două organizaţii, Fundaţia Latham din California şi Delta Society din Renton, Washington, au fost înfiinţate pentru a studia legătura dintre animale şi om. Delta Society defineşte terapia cu animale de companie drept „utilizarea unor animale dresate, pentru a facilita progresul pacienţilor către obiectivele terapiei”.

Un studiu revoluţionar a fost publicat în 1980. În acest studiu realizat pe 92 pacienţi non-spitalizaţi cu probleme cardiace, s-a descoperit că toţi cei care erau posesori de animale de companie trăiau mai mult decât cei care nu aveau animale de companie. Mai recent, un studiu australian realizat în 1992 pe un eşantion de 5.741 persoane a urmărit să stabilească efectele prezenţei unui animal de companie asupra sănătăţii cardiace. Rezultatele au demonstrat că stăpânii animalelor de companie aveau „tensiune arterială mai scăzută şi niveluri mai scăzute de trigliceride faţă de persoanele care nu aveau animale de companie”. Variabile precum regimul alimentar, fumatul, clasa socio-economică şi greutatea corporală au fost controlate. În cadrul unui alt studiu (Odendaal, 2000), s-a descoperit că, atunci când oamenii interacţionau cu câinii lor, erau afectate în mod pozitiv presiunea sanguină sistolică şi nivelul plasmei legat de stres. De fapt, şi câinii implicaţi în acest studiu au demonstrat rezultate similare.

Un studiu recent (Marr et al., 2000) a fost derulat pentru a stabili dacă utilizarea terapiei cu animale de companie este benefică în grupurile de pacienţi spitalizaţi din secţiile de psihiatrie. 69 persoane cu diagnostic dublu (diagnosticaţi cu o boală mentală, plus un istoric de abuz de droguri sau alcool), bărbaţi şi femei, s-au întâlnit pentru o oră, de luni până vineri, timp de 4 săptămâni. Vârsta medie era de 42 de ani. Jumătate din pacienţi erau incluşi într-un grup de control, ceilalţi aveau animale de companie aduse zi de zi în vizită. Pacienţilor nu li s-a cerut să interacţioneze cu animalele (câini, iepuri, dihori şi cobai) în timpul sesiunilor; însă numai o femeie a decis să nu interacţioneze direct cu ele. Membrii grupului au primit permisiunea să observe, să ţină în braţe, să interacţioneze şi să se joace cu animalele, dacă nu deranjau activitatea grupului. Rezultatele erau evaluate zilnic pe Scala Comportamentului Social, iar la sfârşitul celor 4 săptămâni s-au obţinut rezultate semnificative. Prin comparaţie cu grupul de control, s-a constatat că pacienţii cu care s-a folosit Terapia cu animale de companie “socializau mai mult cu alţi pacienţi şi au fost văzuţi zâmbind şi demonstrând clar plăcere faţă de activităţile pe care le desfăşurau ” (Marr, 2000).

Un alt studiu, realizat pentru a stabili efectele recreerii terapeutice faţă de terapia cu animale de companie (Barker şi Dawson, 1998), a descoperit că existau diferenţe remarcabile între 230 pacienţi de psihiatrie spitalizaţi: membrii grupului care suferea de tulburări psihotice şi participase la sedinţe de terapie cu animale prezentau o reducere aproape dublă a nivelului de anxietate faţă de pacienţii cu tulburări psihotice care participaseră la sesiuni de recreere terapeutică. Instrumentul de evaluare a fost Inventarul S.T.A.I. (State-Trait Anxiety Inventory – Inventarul pentru Evaluarea Anxietăţii-Trăsătură). Recreerea şi terapia cu animale au avut efecte similare asupra nivelurilor de anxietate ale pacienţilor cu tulburări ale stării de spirit.

Sursa: Comunicat de presa Pet Therapists


 
Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea
In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu […]

Cine e Bea Johnson?

Cine e Bea Johnson?
Poate ca ati auzit numele Bea Johnson in asociatie cu Zero Waste? Asta pentru ca ea este fondatoarea stilului de viata Zero Waste si o foarte pasionata sustinatoare a acestei miscari. Ea si familia ei (sot si doi baieti adolescenti!) traiesc un stil de viata fara risipa din 2008 si produc un singur borcan de […]

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation
Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Wasteâ€� finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Wasteâ€� este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea […]

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate
Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care […]

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara
Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuriâ€� (â€�Zero Waste Municipalitiesâ€�) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuriâ€�, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat […]

Trucuri simple pentru o viata fara risipa

Trucuri simple pentru o viata fara risipa
Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului. In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a […]

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania la acest capitol, aflati in randurile de mai jos. Desi ar putea parea inofensive, deseurile organice […]

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.