acum 15 ani

Terapie cu câini pentru înveselirea bătrânilor

Cele trei patrupede, Bonjuk, Ghiţă şi Sonia, un husky, un metis bichon şi un coker, au fost atent selecţionaţi şi pregătiţi să devină pentru câteva săptămâni prieteni de nădejdie pentru bătrânii cu probleme.

Câţiva căţei din rase diferite au fost aduşi azi-dimineaţă de Direcţia Generală de Protecţie Socială din Sectorul 3 la Casa Max pentru a-i înveseli pe bătrânii de aici.

Câinii dresaţi vor avea rolul de a înveseli persoanele din jur şi vor fi aduse aici până de Crăciun, în fiecare duminică, timp de o oră. „Au fost aleşi pentru terapie 7 bătrâni. Am luat dintre cei cu probleme mai grave. De cele mai multe ori, pacienţii care suferă de dizabilităţi emoţionale comunică mai uşor cu animalele decât cu oamenii. Tocmai această relaţie specială creată între animal şi om asigură succesul terapiei asistate de animale“, a spus Violeta Pascu, psihologul de la Casa Max.

Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră necondiţionată, fără a judeca persoana după vreun criteriu, aşa cum fac oamenii.
„Eu le-am zis să mă şteargă de pe listă că nu îmi plac câinii. Astăzi m-am răzgăndit. Am fost prima pe scaun“, ne-a spus Mihaela, o bătrână de la centru.

Rezultate din primele momente
Bătrânii trişti care aşteptau pe scaunele din sală şi-au schimbat instantaneu comportamentul când primul căţel şi-a făcut apariţia.

După câteva reprezentaţii de dresaj aceştia au început să comunice unii cu alţii, iar cei care au avut cândva animale de companie au povestit fiecare din întâmplările lor.

O astfel de psihoterapie canină se foloseşte de ceva vreme în străinătate. În România, acesta este cel de-al doilea program de acest gen, primul având loc la Craiova. Diferenţa faţă de Bucureşti este că acolo animalele sunt folosite în terapia pentru copii cu deficienţe psihice. Câinii le captează atenţia, îi ajută să iasă din stările lor de letargie şi îi înveseleşte.

Practic, terapia constă în întâlniri regulate între câinii însoţiţi de instructori, iar persoanele sunt sub supravegherea îngrijitorilor şi a psihopedagogilor centrului. Starea pacienţilor este monitorizată şi coordonată în permanenţă de psihologi.