acum 15 ani

Termeni frecvent asociaţi cu diabetul zaharat la câini

Celulele beta: Celulele pancreasului care sunt responsabile cu secreţia insulinei.

Termeni frecvent asociaţi cu diabetul zaharat la câini

Profil de glucoză (curba): Un grafic al glicemiei a lungul timpului. La momentul injectării insulinei, şi la intervale regulate pe tot parcursul zilei, nivelul de glucoză în sânge este determinată prin teste de laborator.

Glipizid: un medicament administrat pe cale orală, care pot fi folosit pentru a controla nivelul de glucoză din sânge, în cazul unor pisici cu diabet zaharat, care mai au producţie de insulină.

Glucozuria: glucoză în urină  (numit şi glicozurie.)

Glicogen: O formă de depozitare a glucozei în organism.

Hiperglicemie: Un nivel al glucozei din sânge mai mare decât normal.

Hipoglicemie: Un nivel al glucozei mai scăzut decât normal.

Insulina: Un hormon produs de pancreas, care este necesar glucozei pentru a putea intra în celulele organismului şi să fie utilizată în producerea energiei.

Diabetul zaharat insulinodependent (IDDM): O formă de diabet zaharat, în care insulina este produsă atât de puţin că suplimentele de insulină trebuie să fie administrate pentru a ţine  animalelor în viaţă. Mai este numit şi diabet zaharat de tip I.

Rezistenţă la insulină: O condiţie în care nivelul de glucoză din sânge rămâne mai mare decât ar trebui la o doză de insulină de 2  unităţi / jumătate de kilogram din greutate corporală pe zi la câini şi pisici.

Cetoacidoza: O afecţiune care pune viaţa în pericol, în care cetonele, care rezultă din defalcarea de grasime pentru energie, se acumulează în sânge şi duce la scăderea pH-ului din sânge.

Nefropatia: funcţionarea anormală a rinichilor.

Nevropatia: funcţionarea anormală a nervilor.

Diabet non-insulino-dependent (DZNID): Un tip de diabet zaharat, în care, deşi nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât în mod normal, acestea nu pun imediat viaţa în pericol, şi animalul poate supravieţui fără insulină suplimentară. Mai este numit şi diabet de tip II.

Agent oral hipoglicemiant: O medicaţie, administreată, care reduce nivelul de glucoză în sânge. Exemplu: glipizida.

Orientarea plantigrad: Poziţa de stat şi mersul pe jos al animalului târându-se sau aproape atingând podeaua. Unele pisici cu diabet zaharat manifestă această anomalie.

Polidipsie: Sete excesivă ce duce la băut excesiv.

Polifagia: Simptom caracteristic diabetului zaharat, care se manifestă printr-o foame exagerată, urmată de consumare excesivă de alimente.

Poliurie: Simptom caracterizat prin eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală.

Regulamentul: Utilizarea de insulină pentru a menţine nivelul de glucoză din sânge al unui animal în intervalul acceptabil.

Efectul Somogyi: O afecţiune în care nivelul de glucoză din sânge creşte în cazul în care este administrită prea multă insulină. Aceasta se produce atunci când insulina duce la scăderea nivelului glucozei atât de mult încât stimulează producţia de hormoni din organism, precum epinefrină (adrenalină) care duce la eliberarea de glicogen (compus chimic pe care organismul îl utilizează pentru a stoca glucoză) şi la creşterea nivelului de glucoză din sânge peste normal. Mai este numit şi hiperglicemie de rebound sau cu insulină indusă de hiperglicemie.

Hiperglicemie indusă de stres: O afecţiune la pisici, în care nivelul de glucoză din sânge devine anormal de mare în momentul în care animal este stresat, de exemplu, în cabinetul medicului veterinar.

Diabet zaharat de tip I: O formă de diabet zaharat, în care insulina este produsă în cantităţi atât de mici încât trebuie administrare doze suplimentare de insulină pentru ca animalul să poate trăi. Mai est numit numit diabetul zaharat insulinodependent (IDDM = Insulin Dependent Diabetes Mellitus)

Diabet zaharat de tipul II: Un tip de diabet zaharat, în care, deşi nivelurile de glucoză din sânge sunt mai ridicate decât în mod normal, acestea nu pun imediat viaţa în pericol şi animalul poate supravieţui fără insulină suplimentară. Mai este numit şi diabet noninsulinodependent (DZNID).