acum 14 ani

Tipuri de agresivitate canina

Cainii agresivi pot manifesta doar amenintari precum marait, postura de lupta, muscaturi usoare, insa agresivitatea poate conduce la muscaturi serioase la om. Este important sa cerem sfatul medicului veterinar inca de la primele semne ale agresivitatii pentru a putea actiona in mod corespunzator.

Agresivitatea canina poate avea mai multe cauze:

Agonistica: Conflict de personalitate intre doi caini fara alte cauze.

Frustrare cauzata de un obstacol: Un obstacol (cainele este legat) cauzeaza frustrare. Cainele nu poate scapa, asa ca ataca in momentul in care cineva ii intra sau ameninta teritoriul.

Competitivitate: Cainii din aceeasi casa se lupta de obicei fie pentru atentie, fie pentru un statut social.

Prin inlocuire: Intentia agresiva a fost redirectionata de la o tinta catre o alta.

Datorata dominantei: Cainele crede in mod eronat ca el conduce casa ( ca el este seful  haitei), iar in cazul unei situatii conflictuale cu o persoana poate deveni agresiv.

Indusa de medicamente: In timpul anumitor tratamente medicamentoase perceptiile cainelui pot fi afectate  si pot cauza agresivitate.

Encefalopatica: Agresivitate produsa de o cauza medicala la creier (spre exemplu epilepsia).

Indusa de frica: Un caine care maraie sau da sa muste cand ii este frica are impresia ca lupta pentru viata lui. Din cauza combinatiei dintre tendintele genetice, experienta anterioara, lipsei socializarii si cateodata a abuzului, un caine cu acest tip de agresivitate care nu poate scapa cand este prins intr-un colt  va ataca. In timp ce maraie sau ataca, cainele etaleaza insa o postura de frica, adica usor ghemuit, cu coada intre picioare.

Paza hranei: Cainele are impresia gresita ca oamenii iau mancarea in loc sa o dea. Acest lucru ii determina sa se simta amenintati de fiecare data cand o persoana vine langa mancarea lui.

Socializare necorespunzatoare: Cainele poate sa fi fost izolat atunci cand era pui si oprit din dezvoltarea sociala cauzand astfel agresivitate in situatiile cu care nu sunt familiarizati.

Catre acelasi sex: Unele femele ataca doar alte femele, masculii ataca doar alti masculi.

Iritabilitate: Acest tip de agresivitate este datorat unei probeme medicale care miscsoreaza pragul agresivitatii cainelui.

Protectie maternala: Acest tip de agresivitate se manifesta la femele atunci cand puii lor sunt prezenti iar ea simte ca acestia sunt amenintati.

Protejarea stapanului: In timp ce acest tip de agresivitate este uneori potrivit, unii caini se manifesta gresit, adica se poate intampla sa atace prietenii, familia sau medicul veterinar.

Comportament de haita: Cainii se comporta diferit atunci cand sunt in haita. Unii se pot manifesta agresiv atunci cand fac parte dintr-un grup.

Indusa de durere: Aceasta este o agresivitate aparuta din reflex care are drept scop alinarea durerii si protejarea animalului.

Din joaca in serios: Cateodata agresivitatea incepe ca o joaca mai stangace, mai dura si poate ajunge treptat la agresivitate.

Posesivitate: Este un tip de agresivitate asociata cu detinerea de jucarii, cu furtul de obiecte necomestibile.

Teritoriala: Cainele poate manifesta agresivitate in legatura cu pazirea gresita a unui spatiu precum casa stapanului.

Invatata neintentionat: Unii oameni mangaie un caine agresiv pentru a incerca sa-l calmeze. Aceasta actiune este inteleasa de animal drept o intarire  pozitiva sau drept premiu pentru comportamentul agresiv si astfel acesta va continua.

Primul pas atunci cand observati orice fel de comportament agresiv este sa mergeti la medicul veterinar. Cu cat interveniti mai rapid, cu atat comportamentul va putea fi mai usor de corectat. Medicul veterinar  poate colabora cu dumneavoastra pentru a determina cauza agresivitatii animalului si poate recomanda tratamentul sau un dresaj corespunzator.