acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Top 5 cele mai periculoase boli pe care le putem lua de la câini şi pisici

Aproape jumătate dintre români au acasă un câine sau o pisică, arată un studiu realizat de ISRA Center Marketing Research. Asta înseamnă că jumătate dintre români sunt supuşi riscului infectării cu diverse boli pe care le pot contacta de la animalele de companie.

REALITATEA.NET a stat de vorbă cu medici specialişti veterinari şi a întocmit un top al celor mai periculoase boli pe care stăpânii le pot contacta de la animalele de casă. Câinii şi pisicile sunt purtătorii mai multor tipuri de boli pe care le pot transmite stăpânilor cu mare uşurinţă.

Orice boală care se transmite de la animal la om se numeşte generic “zoonoză”. Zoonozele de care sunt răspunzătoare pisicile şi câinii sunt de natură diversă, şi pot fi contractate cu uşurinţă de către oamenii cu care animalele bolnave vin în contact.

Cele mai multe dintre bolile pe care câinii şi pisicile le pot transmite stăpânilor, pot fi contactate de animale chiar de la oameni, spun medicii veterinari.

Turbarea

Turbarea este cea mai gravă boală pe care câinii şi pisicile o pot transmite prin muşcătură, zgârieturi sau chiar salivaţie. Turbarea este o boală infecţioasă şi este incurabilă. Ea poate fi prevenită prin vaccinare antirabică şi prin administrarea serului antirabic după ce o persoană a fost deja muşcată sau zgâriată de un animal bolnav de turbare, a declarat pentru REALITATEA.NET doctorul veterinar Ştefan Pop.

Simptome: La animal se poate observa salivaţie abundentă, înroşirea mucoaselor oculare, apariţia fricii de apă şi tendinţa de a sta retraşi. La animalele bolnave, muşchii sunt contractaţi şi au de cele mai multe ori poziţii contorsionate. La om apare apare relativ aceeaşi simptomatologie, iar boala duce la pierderea conştienţiei. Oamenii infectaţi cu turbare devin extraordinari de violenţi.

Râia
Râia este o boală parazitară care se transmite şi la om.

Simptome: “Râia se manifestă cu mâncărimi în anumite zone, căderea părului, stare de apatie, de disconfort şi de nervozitate, stare cauzată de mâncărime. Paraziţii sunt în număr de zeci de mii de indivizi la rădăcina unui fir de păr, iar netratată boala duce la pierderea părului şi naşterea unor eczeme sau ciuperci pe pielea animalului”, a explicat medicul Ştefan Pop. Posibilitatea de transmitere către om devine mai mare.

Cum se poate trata râia?

“Este cel mai bine să se meargă rapid la un medic dermatolog , stăpânii vor primi tratament cu antimicotice, antiparazitare externe şi antiinfecţioase dacă este cazul, în funcţie de complicaţiile care sunt. Boala la om apare sub formă de bubiţe foarte mici roşiatice în zona coatelor, genunchilor, în zona inghinală şi pe faţă, dar netratată se poate extinde pe toată suprafaţa pielii”, explică medicul Ştefan Pop.

Tenia

Tenia este un parazit ce se localizează în intestinul animalelor. Prin fecale se elimina ouale teniei; acestea sunt consumate de purici şi paduchi, care sunt gazde intermediare. În corpul acestora se formează larva teniei. Animalele se pot contamina prin consumul acestor larve. “Tenia reprezintă un real pericol pentru stăpâni. Este cel mai păcătos parazit intern. În cazul acesta tratamentul este greoi şi dificil de realizat”, a declarat medicul veterinar Ştefan Pop.

Simptome: “Boala se manifestă cu mâncărimi în zona anală, scaunul poate fi cu sângerări. Se pot vedea bucăţi de paraziţi sau ouăle de paraziţi, care sunt scurte, albe şi late. Pentru a determina diagnosticul exact trebuie realizat un examen coproparazitologic. Atât medicul veterinar cât şi cel uman recomandă efectuarea a minim două deparazitări, dar şi medicamente pentru combaterea leziunilor interne generate de paraziţi”, explică medicul veterinar Ştefan Pop.

Leptospiroza

Leptospiroza este o boală infecţioasă acută care afectează întreg organismul.

Simptome: Leptospiroza se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. “Perioada de incubaţie este de 2-20 zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulaţii, insomnie şi slăbiciune generală. Boala afectează organele interne, este foarte greu tratabilă şi are o incidenţă foarte mare la puii de câini şi pisici. Tratamentul acestei boli se face cu antibiotice, dar organismul se poate resimţi mulţi ani după terminarea tratamentului”, a mai spus medicul veterinar Ştefan Pop.

Microsporidioză

Microsporidia este un protozoar ce formează spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se ştie că infectează câinii şi pisicile. Este o ciupercă ce se transmite de la animale la om.

Simptome: “În faza de început apare o reşeaţă pe piele de forma unui bănuţ. Tratamentul este local la animale, iar la oameni tratamentul este local şi oral, în funcţie de prescripţia medicului. Orice afecţiune la nivelul pielii poate duce, netratată, la infecţii foarte violente, la răspândirea bolii pe întreaga suprafaţă a corpului sau chiar la moarte”, avertizează medicul veterinar Ştefan Pop.

De ce boli nu trebuie să ne speriem atunci când vine vorba despre prietenii necuvântători?

Virozele

“În general în funcţie de agentul patogen, există riscul să se transmită şi la om, dar microorganismele care produc răceala obişnuită la câini şi pisici nu sunt compatibile cu omul”, a mai spus medicul veterinar Ştefan Pop.

Specialiştii avertizează că noile boli transmise de la animale la oameni ameninţă să fie din ce în ce mai frecvente, pe fondul degradării mediului, încălzirii globale şi urbanizării excesive. Cel puţin 45 de boli transmise de la animale la oameni au fost raportate agenţiilor ONU în ultimele două decenii, numărul acestora urmând să crească în următorii ani.

Schimbările puternice de mediu declanşează modificări profunde ale bolilor umane, la o scală asemănătoare celei din timpul revoluţiei industriale. Montira Pongsiri, expert la Agenţia americană pentru Protecţia Mediului, afirmă că toate tranziţiile din istoria omenirii au avut un impact devastator în privinţa răspândirii bolilor.