acum 14 ani

Traheobronsita infectioasa (tusea de canisa)

Tusea de canisa este termenul care a fost cel mai des aplicat pentru cele mai relevante probleme ale tractului respirator superior la caini in SUA. Recent,boala a devenit cunoscuta peste tot in lume sub denumirea de traheobronsita infectioasa a cainelui. Este inalt contagioasa in randul cainilor. Boala poate infecta un procent foarte ridicat de caini pe parcursul vietii lor.

Agenti de infectie implicati

Sunt multi agenti diferiti care pot cauza aceasta boala, cei mai cunoscuti sunt: parainfluenta, Bordetella bronchiseptica si micoplasme, adenovirus canin de tip 2, retrovirus si herpesvirusul canin. Cea mai des intalnita cauza este parainfluenta care poate produce simptome usoare ce dureaza mai putin de sase zile – cu exceptia cazului in care este implicata alta bacterie.

Cele mai multe vaccinuri pentru aceasta boala ofera protectie impotriva acestor virusuri. Semnele clinice ale infectiilor apar dupa 2-14 zile de la expunere si in cazul in care nu este complicata cu alti agenti, simptomele pot dura si aproximativ 10 zile. Oricum dupa ce boala a fost rezolvata animalul va continua sa poarte agentul infectios timp de 6-14 saptamani si poate contamina si alti caini in aceasta perioada. Bordetella este unul dintre acei agenti impotriva caruia poti lupta cu vaccin intranazal (Nobivac KC) contra tusei de canisa. Parainfluenta si bordetella apar de cele mai multe ori suprapuse cu infectii traheobronsite, dezvoltand o boala care dureaza de la 14 la 20 de zile.

Simptome

Cel mai des intalnit simptom este o tuse uscata zguduitoare urmata uneori de ragaieli. Totusi, cainii continua sa manance si sa fie activi. De multe ori, aceasta apare la scurt timp dupa ce a intrat in contact cu alti caini. In multe cazuri severe, simptomele pot progresa si include letargie, febra, pneumonie si in unele se ajunge la moarte. In majoritatea cazurilor apare la cainii nevaccinati.

Diagnosticare

Este de obicei bazata pe simptome si istoria recenta a expunerii animalului printre alti caini. Cultura de bacterii, izolarea virusului si analiza de sange pot fi efectuate pentru a verifica agentii individuali ai bolii.

Tratament

Sunt doua modalitati de tratament care depind de severitatea bolii. In cazul celei mai usoare forme a bolii pot fi folosite antibioticele. Tratand aceste cazuri usoare, nu se excude posibilitatea de a raspandi in aceasta perioada boala. In completare antitusivele pot fi folosite in cazurile usoare. In situatiile mai complicate cand animalul nu mananca, are febra si arata semne de pneumonie, se folosesc antibioticele, cum ar fi: doxiciclina, clavamox. Oricum foarte multe posibilitati sunt disponibile. Steroizii sau medicamentele care scad tusea nu sunt de obicei recomandati datorita riscului de a curata orice fluid sau mucoasa in cazul pacientilor cu pneumonie. Terapia cu aerosoli poate fi, de asemenea , folosita. In cazurile medii sau severe, pneumonia poate genera moartea daca nu este tratata corespunzator.

Preventia

Cea mai buna prevenire a bolii este sa nu va expuneti cainele in zonele cu animale ce par bolnave. Vaccinati cainele daca aceasta expunere nu poate fi evitata. Aceste vaccinuri nu ofera suficienta protectie impotriva virusului, decat daca le administrezi periodic. Exista un vaccin intranazal si un vaccin injectabil impotriva infectiei cu bordetella. Nici un vaccin nu poate preveni in totalitate o infectie cu bordetella. Pentru vaccinul injectabil, 2 doze trebuiesc administrate timp de 3-4 sapatamani, protectia neavand loc, decat la 1-2 saptamani dupa cea de-a doua injectie. Cel mai folosit, pentru o mai buna protectie, este vaccinul intranazal contra parainfluentei cat si contra infectiei cu bordetella. Vaccinurile intranazale creeaza imunitate si reduce incidenta semnelor de boala. Vaccinul trebuie utilizat la catelusi chiar de la 3 saptamani de viata, doar o singura doza este necesara pentru a oferi protectie care are loc dupa 3-4 zile de la administrare.

Sunt cateva precautii si avertizari care trebuiesc observate la aceasta vaccinare. Unii caini vor dezvolta dupa administrarea vaccinului semne usoare asemanatoare cu traheobronsita. Aceste simptome pot dura cateva zile si cainele isi va reveni fara tratament. Cainii care sunt vaccinati pot, de asemenea, gazdui virusul mai putin de 72 de ore. Este nevoie de pana la 4 zile dupa vaccinare ca sa si dezvolte imunitatea cainelui. Nu este recomandat ca unui caine sa ii fie administrat vacccinul intranazal in termen de 72 de ore de cand a intrat in contact cu alti caini susceptibili. Incercati sa ii administrati vaccinul cu cel putin 4-7 zile inainte de a intra in contact cu alti caini. In acest mod iti protejezi cainele de a se infecta de la alti caini.

In canisele unde apare, traheobronsita infectioasa este o problema strict igienica care, in primul rand, trebuie evitata prin curatarea si dezinfectarea custilor, mentinerea igienii mancarii si a containerelor cu apa. Custile care sunt in interiorul casei trebuiesc aerisite. Agentii care cauzeaza traheobronsita pot fi transmisi prin atingere sau pe haine la fel de bine ca prin aer, asa ca animalele infectate trebuiesc izolate si trebuie sa purtam manusi si sa ne spalam pe maini atunci cand le facem curatenie, pentru a evita raspandirea. Dupa vaccinarea initiala a cateilor anual este recomandabil un rapel. Cainii care au un nivel ridicat de risc sunt vaccinati la fiecare 6 luni.

Riscul pentru sanatatea oamenilor

Pana recent, traheobronsita infectioasa a fost considerata inofensiva pentru oameni. Oricum, cercetarile recente indica faptul ca Bordetella bronchiseptica poate cauza boala la unii oameni , in primul rand, cei cu sistemul imunitar compromis. In conditii normale la adultii sanatosi nu pare a fi un risc, dar copiii si indivizi cu un sistem imunitar deficitar trebuie sa isi ia precautii suplimentare impotriva contactului cu animalele infectate.

Sumar

Tusea de canisa – acum mult mai des intalnita, se refera la o traheobronsita infectioasa, care este o boala cu o raspandire larga, cauzata de diferiti virusi si bacterii. Este de obicei o boala cu siguranta limitata si cele mai multe animale nu cer tratament. Vaccinurile intranazale sunt eficiente, dar din cauza unor efecte secundare posibile, sunt recomandate doar pentru animalele care au un risc mare de infectare. Traheobronsita infectioasa este o boala ce apare la caini si lupi, care aparent nu prezinta nici un risc pentru oameni.