2 Feb 2013

Transportul animalelor se face după reguli stricte

Transportul animalelor se face după reguli stricte

Transportul animalelor se face după reguli stricte

Pentru încălcarea prevederilor legale, 116 crescători de animale au fost sancţionaţi în 2012 cu amenzi în valoare totală de 112.700 lei

Pentru asigurarea stării de sănătate a efectivelor de animale existente în judeţul Sibiu, conducerea Direcţiei Sa­nitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu stabileşte anual un set de măsuri care vizează modul în care se aplică şi se respectă legis­laţia privind mişcarea şi trans­portul ani­malelor în şi din ex­ploataţiile comer­ciale de animale, ex­ploa­taţiile non­co­mer­ciale de la gospodăriile populaţiei, în târguri şi aba­toare.
Aceste măsuri au motivaţii atât din punct de vedere strategic, de ordin sanitar-vete­rinar cât şi de ordin zootehnic, asigurând o supraveghere şi un control permanente pri­vind: mişcarea internă şi in­ternaţională a animalelor; controlul şi profilaxia bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om; sistemul de despăgubiri pentru anima­lele eliminate în scopul lichi­dării unor focare de boli transmisibile etc.

În acest context, specialiştii DSVSA Sibiu au stabilit urmă­toarele obligaţii

Pentru deţinătorul de animale

Să coopereze cu medicul veterinar arondat, pentru ca toate animalele să fie iden­tificate prin crotaliere, conform prevederilor Legii 191/2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, având în vedere că data limită pentru identificare şi înregistrare este: la bovine – până la 20 de zile de la naş­tere; la porcine – până la 60 de zile de la naştere; ovinele şi caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mişcarea lor din exploataţia în care s-au născut, ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 6 luni.

Să comunice medicului veterinar, arondat, orice eve­niment de naştere, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, sau regăsire animal, în ma­xim 7 zile, iar în cazul sacrifi­cărilor tradiţionale (porcine, ovine, caprine) să restituie crotalia.

Să nu achiziţioneze sau să înstrăineze animale neiden­tificate, fără documente sani­tar-veterinare, iar în cazul bovinelor şi cabalinelor, fără paşaportul acestora.

Să păstreze şi să arhiveze în ordine cronologică toată formularistica ce îi este remi­să de medicul veterinar împu­ternicit (aceasta constituindu-se în registrul de exploataţie).

În timpul mişcării anima­lelor, deţinătorii trebuie să aibă asupra lor următoarele documente: paşaportul (în ca­zul speciei bovine şi cabaline); cartea de exploa­taţie; formularul de mişcare; cartea de sănătate a anima­lului; certificatul de sănătate în cazul abatorizării.

Pentru transportatorul de animale

Să accepte la transport nu­mai animale identificate şi care sunt însoţite de docu­mentele enumerate mai sus. Să verifice la îmbarcare co­respondenţa între docu­men­te şi animalul îmbarcat.

Să prezinte la controlul efec­tuat de autorităţile ofi­ciale, animalele şi docu­men­tele acestora.

Să asigure normele de pro­tecţie şi bunăstare a anima­lelor în funcţie de specie şi categorie de vârstă pe întreg parcursul călătoriei. Şi să transporte animalele în vehi­cole autorizate sanitar-vete­rinar în acest scop.

Valorificarea animalelor

Valorificarea în târguri sau abatoare este admisă numai dacă animalele sunt identifi­cate, însoţite de formularul de mişcare, (certificatul de sănă­tate pentru abatorizare) iar în cazul bovinelor şi cabalinelor şi de paşaport.

Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu şi medicii veterinari oficiali din cadrul C.S.V. Zonale verifică per­manent, prin acţiuni orga­nizate şi prin colaborare cu per­sonal din cadrul I.P.J. Si­biu, modul în care sunt res­pectate prezentele măsuri de către factorii responsabili, sancţionând orice abatere de la normele în vigoare.

„Astfel, în cursul anului 2012 – afirmă dr. Ioan Penţea, purtător de cuvând la DSVSA Sibiu – au fost efectuate 38 controale în târguri, 48 la aba­toare, 154 în exploataţii co­merciale cu animale, 12.017 inspecţii în exploataţii nonprofesionale din gospo­dăriile populaţiei, 23 controa­le în trafic pe şoselele naţio­nale (în colaborare cu I..P.J. Sibiu), urmărindu-se respec­ta­rea condiţiilor legale de identificare şi înregistrare a a­nimalelor, mişcarea acestora în cadrul judeţului, pe teri­torul naţional, a normelor de transport, precum şi sacrifi­carea animalelor în condiţiile impuse de legislaţia din acest domeniu”.

Abaterile de la legislaţia specifică au fost sancţionate cu 116 amenzi în valoare de 112.700 lei. Au fost amendaţi 6 fermieri, 57 proprietari de cabaline, 24 proprietari de bo­vine, 11 proprietari de ovi­ne, 6 proprietari de porcine şi 12 transportatori de ani­male.

Nerespectarea obligaţiilor legale cuprinse în Legea 191/2012 atrage după sine sanc­ţiuni contravenţionale cuprin­se între 600 şi 3.000 lei, sau con­fiscarea animalelor, după caz..

Sursa: Tribuna


 
Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU

Plantam impreuna livezi urbane: LIVEZILE GRÄ‚DINESCU
Pomii fructiferi aduc abundenta in spatiul urban atunci cand ei sunt prezenti- ne imbogatesc aerul cu oxigen, ne ofera roade gustoase, infrumuseteaza peisajul si creeaza noi habitate. Gradinescu va invita sa va alaturati campaniei de plantare: Livezile Gradinescu. Cu mic, cu mare plantam impreuna in perioada 11-19 noiembrie in gradinilie urbane de la Aparatorii Patriei […]

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare

Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare
CINE? CÂND? Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura. Peste 40 de […]

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:

11-12 noiembrie: Un workshop despre schimbarea cu mai mult impact in sisteme socio-ecologice:
2 zile de workshop pentru AGENTII DE SCHIMBARE, cei ce promoveaza schimbarea in organizatiile ce le conduc, comunitatile sau teritoriile in care locuiesc. Cum sustinem activ schimbarea in sisteme socio-ecologice, cu mai mult impact si mai putina suferinta. Vom aborda 3 zone: 1. PREGÄ‚TIREA DE LA AGENT DE SCHIMBARE LA AGENT DE TRANSFORMARE INTENTIONALÄ‚ o […]

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?
In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce […]

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.