acum 14 ani

Tratarea cancerului: Controlul Durerii, Suportul nutritional, Controlul Varsaturilor si al Greturilor

Ingrijirea corespunzatoare a animalului ajuta de asemenea, la controlul durerii. Animalul ar trebui tratat cu blandete

Dupa ce au lucrat cu sute de animale de companie cu cancer, si cu stapanii lor, Dr. Kathy Mitchener, oncolog veterinar, a identificat trei principii de ingrjire a cancerului, care sunt esentiale pentru mentinerea calitatii vietii si a legaturii om-animal. Dr. Mitchener a descoperit ca aceste reguli vor ajuta la cladirea unei atmosfere de speranta atat pentru animal, cat si pentru stapan.

Primul principiu:

Nu ii lasa sa sufere. O intelegere a controlului durerii este critica pentru calitatea si logevitatea vietii pacientilor cu cancer. Cercetarile au aratat ca odata ce un animal sufera, exista o amplificare a reactiei la durere. Atunci, scopul este acela de a impiedica durerea, nu de a incerca sa o alini odata ce apare. Anestezia locala poate fi de ajutor in cazul acelor animale care au o durere localizata. Medicamentele analgezice pot fi folosite, inclusiv plasturii cu fentanil, care sunt aplicati direct pe piele si apoi se elibereaza treptat, ingredientul activ. Analgezicele orale pot fi benefice, mai ales daca durerea este minora. Daca un animal trece printr-o operatie, medicamentatia impotriva durerii poate sa inceapa in timp ce animalul este inca sub anestezie, in asa fel incat in momentul in care se trezeste, medicamentul sa isi fi facut deja efectul.

Ingrijirea corespunzatoare a animalului ajuta de asemenea, la controlul durerii. Animalul ar trebui tratat cu blandete. Folositi paturi ortopedice si alte aparate pentru a creste nivelul de confort al animalului si pentru a scadea riscul problemelor secundare, dureroase cum ar fi « patul in gat »

Cel de-al doilea principiu:

Nu ii lasa sa vomite. Greata si voma sunt, de fapt, probleme rar intalnite la animalele supuse chimioterapiei. Totusi, daca oricare din ele devine o problema, trebuie controlata rapid. Animalele care vomita pot deveni rapid deshidratate si sa dezvolte dereglari electrolitice. Animalele carora le este greata si vomita, de regula nu vor manca, ceea ce ne aduce la cel de-al treilea principiu.

Cel de-al treilea principiu:

Nu ii lasa sa moara de foame; aceasta este poate, cea mai importanta dintre toate cele trei principii. Daca un animal nu doreste sa manance, dar are un tract digestiv care functioneaza, ar trebui folosita terapia cu dieta enterala. Primul pas este acela de a-i mari apetitul. Acesta poate fi obtinut prin incalzirea mancarii:  servirea mancarurilor gustoase, aromate  si hranirea intr-un mediu lipsit de.  Pot fi folosite medicamentele care ii stimuleaza apetitul, cum ar fi Diazepam (Valium) si cyproheptadina.

Daca animalul nu va manca de unul singur, se va folosi un “tub stomacal”. In functie de animal, tubul poate fi introdus prin nas si apoi in stomac sau intestin; sau tubul poate fi plasat, printr-o incizie a pielii, in esofag sau in stomac.

Dieta animalului va trebui sa fie adaptata individual. O dieta corecta poate, nu doar sa limiteze pierderea in greutate, dar si sa imbunatateasca reactia la chimioterapie si sa scada efectele adverse la terapia prin radiatie. In general, o dieta trebuie :

● Sa limiteze cantitatea de carbohidrati simpli.

● Sa contina cantitati moderate de proteine usor digerabile, cu un posibil supliment de anumiti aminoacizi incluzand glutamina, cisteina si arginina.

● Sa includa cantitati moderate sau relativ mari de acizi grasi omega-3.

In oferirea ingrijirii animalelor de companie bolnave de cancer, controlul medicamentos al bolii este doar o parte al acestui obiectiv. Alte nevoi ale animalului si stapanului trebuie sa fie indeplinite pentru a obtine calitatea vietii pe care o doresc si o merita.

REFERINTE SI INFORMATII SUPLIMENTARE

Mitchener, K., The commandments of cancer care. Prezentat in 2002 la Asociatia Conventiei Medical- Veterinare din Wisconsin, Milwaukee, WI. 12 octombrie, 2002.