acum 15 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , ,

Tutunul dăunează grav sănătăţii animalului dumneavoastră

Efectele devastatoare ale tutunului asupra sănătăţii nu sunt o noutate, însă unii fumători aleg să ignore acest lucru. Fiecare om are dreptul să facă orice doreşte cu trupul său şi cu sănătatea sa, însă ar trebui să se gândească la persoanele dragi din jurul lui şi mai ales la animale, care suportă neputincioase fumurile stăpânului.

Tutunul dăunează grav sănătăţii animalului dumneavoastră

Studii legate de efectele fumatului pasiv la animalele de companie au arătat că există legături strânse între fumatul pasiv şi apariţia diverselor probleme de sănătate la animalele expuse fumului de ţigară.

Astfel, s-a dovedit că pisicile ce trăiesc în spaţii în care se fumează mult prezintă un risc crescut de apariţie a bolilor tumorale. Cele mai des întâlnite forme de cancer la pisici, asociate fumatului pasiv, sunt tumorile gurii şi cele ganglionare. Apariţia tumorilor bucale se explică astfel: când se spală, prin lins, animăluţul înghite o parte dintre microparticulele de fum ce conţin substanţele cancerigene care se depozitează blana. Contactul acestor substanţe cu mucoasa bucală favorizează apariţia formaţiunilor tumorale. În ceea ce priveşte limfoamele maligne: substanţele nocive conţinute de fumul de ţigară sunt inhalate sau înghiţite de pisică, o parte ajungănd în fluxul sanguin. La trecerea sângelui prin ganglioni, aceştia îşi îndeplinesc funcţia de filtrare, reţinând o parte dintre substanţele cancerigene care se depozitează la nivelul ţesuturilor ganglionului, ceea ce favorizează dereglarea funcţiilor celulare şi aparitia tumorilor. Fumul de ţigară poate crea şi diverse probleme respiratorii. Pisicile vor avea dificultăţi de respiraţie şi vor strănuta sau tuşi. În cazul animalelor ce suferă de astm, inhalarea fumului de ţigară poate duce la declanşarea crizelor de tuse şi sufocare.

Ochii pisicilor ţinuţi într-un mediu în care fumul de ţigară este omniprezent, vor avea şi ei de suferit. Fumul poate provoca iritaţii neplăcute la nivelul ochilor, manifestate prin înroşirea acestora, secreţii lacrimare în exces şi senzaţii de usturime.

S-a demonstrat că acei câini ai căror stăpâni obişnuiesc să fumeze au cu 60% mai multe şanse de a se îmbolnăvi de cancer. Prin lins, toate substantele nocive ce se găsesc în fumul de ţigară şi care s-au depus pe blana câinelui, vor pătrunde în organismul acestuia, conducând de multe ori la boli cum ar fi: bronşita, afecţiuni ale inimii sau cancer.

Riscul de a se îmbolnăvi de cancer nazal este mai mare la câinii cu nasul mai lung (exemplu: Collie, Ciobănesc german, etc.), câinilor cu nasul mai scurt nicotina le afectează în primul rând plămânii, ducănd la cancer pulmonar.

Este interesant cum de dragul acestor animale de companie suntem în stare să renunţăm la comoditate, la multe dintre micile plăceri ale vieţii lipsite de grijile unui co-locatar canin sau felin, însă, unii, nu suntem în stare de a ne ocroti sănătatea propri, dar si a animalutelor dragi, prin renunţarea la fumat.

Aceste patrupede minunate nu ne vor spune niciodată cât de mult le deranjează fumul ţigărilor consumate de noi, eventual ne dau de înţeles acest lucru prin a “confisca” şi a ascunde brichetele şi pachetele de ţigări găsite prin casă. Ele vor prefera, de dragul nostru, să rămână alături de noi şi să inhaleze fumul neplăcut al ţigării decât să părăsească camera unde se fumează. Noi suntem cei care avem posibilitatea şi obligatia de a proteja fiinţele dragi din jurul nostru.

Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că încăperea unde se fumează este întotdeauna bine aerisită, sau să fumăm în încăperi unde animalele nu au acces, sau, de ce nu, dacă nu ne gândim la sănătatea noastră şi dacă toate campanile împotriva fumatului nu au fost destul de convingătoare, de dragul animăluţelor noastre să ne lăsăm de fumat, sau cel puţin să reducem numărul ţigărilor fumate.