acum 12 ani

Intrebari si raspunsuri »

Unde as putea sa fac niste cursuri de psihologie si comportament canin? Exista o astfel de specializare in cadrul unei facultati in Romania? Exista vreun club?

Mie imi place in general psihologia, insa mai curand am dat de emisiunile lui Cesar Millan. Imi place foarte mult ce face si as vrea sa gasesc un loc unde se invata despre psihologia canina. Multe dintre invataturile lui au aplicabilitate si la oameni si asta mi se pare fascinant. Sunt interesat de niste cursuri sau facultate daca exista. Un loc anume, oriunde aici in Romania.

28 raspunsuri
floare de salcam 4 mai 2012 la 11:30 am

Facultati de psihologie exista si in Romania si la stat – unde se invata pe bune si la particular unde treci ca ai platit, dar psihologie canina poate la Oxford

Cesar Millan nu este acreditat de vreo institutie de invatamant sau cercetare, ci este un auto-proclamat “expert in psihologie canina”. Metodele sale se bazeaza pe intimidare si, in opinia multora, face mai mult rau decat bine.
Cainii nu sunt lupi si nu au mentalitate de haita, sunt creati de om si au fost modelati de om de-a lungul a miilor de ani. Nu tot ceea ce vezi la televizor este conform cu realitatea :)
In Romania nu exista specializare universitara in domeniul comportamentului canin, insa una dintre institutiile cu cercetare implicata activ in acest domeniu se afla in cadrul Universitatii din Florida(SUA).

Recomand aceste site-uri:
http://www.caninecognition.com/psychology/Home.html
http://www.dogmantics.com/Dogmantics/Progressive_Reinforcement_Manifesto.html

Si acest documentar al BBC:
http://www.youtube.com/watch?v=bUkd7ODL4Cc

Mult succes in pasiunea ta pentru comportament canin!

cristian mihai 4 mai 2012 la 9:21 pm

exista undeva in romania undeva in bucuresti un om care aste as in ceea ce vrei tu sa gasesti,insa trebuie sa vi cu pachetul uman bine facut,pt ca altfel te simte…iar daca n-o face el, cainii lui sigur o face,si-ti v-a face cale intoarsa.de alfel chiar si el se loveste de zona crepusculara a imaginatiei oamenilor…il cheama cristian mihai,dar sa nu-i spui ca sti de la mine!!

cristian mihai 6 mai 2012 la 10:29 pm

revin cu un apropo..in afara de faptul ca nu are de-a face cu nimic psihologia umana cu cea canina(cu care cea din urma s-ar folosi strict expertilor in reabilitarea cainilor…)de ce nu incerci studiile psihologiei umane,si in timp…adoptand un caine,cine stie?cat despre aplicabilitate…sorry!…esti deja pe alt taram.exista multe similitudini,dar sunt total diferite in aplicabilitate.mai mult omul are optiuni ca la telecomanda,doar de el depinde ce alege,pe cand cainii asculta si executa comanda…bafta multa!

Pentru Shocks:
Cainii au mentalitate de haita, nu sunt animale solitare. Atfel nu i-ai vedea adunati in haita si reactionand toti ca unul la diverse provocari. Exista un sef care dicteaza comportamentul tuturor. Si seful se alege prin lupte, si tot prin lupta un alt caine din grup poate prelua sefia.
Iar metodele lui Cesar Millan nu se bazeaza pe intimidare.
Am parcurs pagina “dogmantics”- acolo vorbeste despre metode de dresaj non-violent, de dresaj bazat pe rasplata si nu pe pedeapsa. Cesar nu dreseaza cainii, nu-i invata sa raspunda la comenzi, ci ne invata pe noi cum sa ne impunem autoritatea in fata cainelui si cum sa-l educam. Nu confunda educatia cu dresajul. Sunt doua lucruri diferite. Eu am incercat cateva din sfaturile lui Cesar pe cainele meu, si au dat roade fara sa folosesc intimidarea sau violenta.
Spre exemplu, i-am “explicat” cainelui ca masa si alimentele de pe ea sunt ale mele si nu are voie sa se apropie sa le miroasa sau sa se serveasca, doar asezandu-ma in fata lui si facandu-l sa dea inapoi prin miscarea corpului meu si a mainii. Si de atunci am putut sa mananc in liniste, cu animalul la o distanta respectuoasa de masa. La final il recompensam si pe el cu o bucatica. (si vorbesc aici de o masuta de cafea, joasa, care se afla mult sub nivelul capului lui). Puteam sa si plec din camera fara sa ma tem ca-si va baga botul in farfurie. Si asta dupa ce vreme de zece ani a fost obisnuit sa cerseasca la masa.
Ideea pe care o sustine Cesar, in principal, este ca stapanul trebuie sa se impuna ca superior al cainelui, ca sef, pentru ca atunci cainele il va lasa pe stapan sa decida comportamentul in orice situatie si nu va actiona dupa capul lui. Un caine care nu trebuie sa decida ce are de facut ci se uita la stapan ca sa afle ce sa faca este un caine relaxat, pentru ca nu are “responsabilitati”. E ca la oameni, intr-un fel: salariatul isi vede linistit de treaba pe care i-o da seful de facut, in timp ce seful trebuie sa se zbata sa tina firma in functiune si sa ia decizii.

floare de salcam 7 mai 2012 la 5:14 pm

Cainii sunt creati de om? In nici un manual de zoologie nu se intalneste asa o expresie si nici un om de stiinta nu ar spune asa ceva. Se poate spune ca un caine devine rau sau bun datorita omului care-l dreseaza, dar ca este CREAT DE OM ? Cum am mai scris sunt de acord ca sunt invatati de om cum sa fie buni, rai, ascultatori etc, dar in nici un caz creati de om. In cazul asta deja ar fi un proces juridic si toata presa interna si straina ar scrie si vorbi mult timp despre asta ca despre o anomalie, sunt de acord ca sunt modelati de om, se si spune ca stapanul si cainele seamana, dar ca sunt creati de om,sper sa fie o ff proasta exprimare si sa revii asupra ei.

cristian mihai 7 mai 2012 la 6:52 pm

oh,da!cezar millan chiar nu este acreditat de nici o institutie de invatamant sau cercetare…,dar spune-mi si mie te rog ce studii de psihologie a facut freud?…cam cum a inceput nentu freud sa studieze propria familie(numeroasa de altfel),tot asa a studiat si nentu cezar propria haita…si uite asa se gasesc prietene drag tot felul de solutii la probleme care chiar ne privesc…daca ne privesc,caci mai este si vorba aia ca vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acrii.sper sa nu ti se chiar potriveasca,totusi hai sa vedem si dincolo de metodele comerciale,si ai sa vezi ca exista viata chiar si acolo…poate chiar mai multa,…

cristian mihai 7 mai 2012 la 9:50 pm

nicolae…@..cainii nu au mentalitate de haita.cainii au instincte si raspund la ele.da!primul instinct este cel asocierii in cadrul unei haite…pot rezista la multe…dar nu si la asta.!mie personal imi place cum ai reactionat fata de cainii tai,si poate se vor mai gasi si alti capi luminati de pe site sa aplice metoda millan.eu deja nu am cu ce sa ma mai laud pt ca de mic am fost pe aproape…iar cand am vazut prima aparitie a lui mi-am zis:in sfarsit un om cu capul pe umeri care stie ce sa faca cu animalele…mai departe noi oamenii ne tot descurcam

Intr-adevar cainii sunt animale de grup, insa nu sunt de acord cu acest concept al asemuirii exagerate cu lupul. Ei cauta compania omului, si nu au structuri ierarhice specifice haitelor de lupi, acesta este un mit.
In cei peste 15 mii de ani de selectie artificiala, din lupi omul a obtinut varietatea extraordinara de rase de caini, si temperamentul specific fiecareia. Asta este ceea ce am vrut sa spun cand am afirmat ca au fost creati de om.
Cainii doresc sa faca pe plac stapanului, nu este nevoie sa fie dresati prin intimidare, bruscare sau smucirea lesei, asa cum nici pe copii nu ii invatam sa distinga intre bine si rau dandu-le o palma peste fata cand gresesc.
Cineva facea distinctie intre “dresaj” si “educatie” si spunea sa se faca o distinctie clara intre cele doua. De fapt, nu exista nicio diferenta, sunt doi termeni care descriu acelasi lucru. De la buna-purtare in timpul mesei pana la comenzi avansate, toate se invata in acelasi mod.
Iar a face o paralela intre Millan si Freud in acest context este de-a dreptul hilar si jenant. Afirmatia mea despre studiile (sau lipsa acestora) lui Millan veneau sa ii clarifice celui care a pus intrebarea initiala ca nu exista un astfel de centru de invatamant.
Intentia mea nu a fost aceea de a arunca cu noroi in Millan, care face si el un ban dintr-un show tv. Fiecare e liber sa gandeasca si sa faca dupa cum crede de cuviinta, in fond, unii se uita la Jackass si ii imita, crezand ca acela este un model bun de urmat.
O zi buna!

Pentru ca de la o intrebare s-a ajuns la o polemica intreaga…
Si totusi sunt structuri ierarhice in cadrul haitei, poate nu la fel de bine structurate ca la lupi, dar sunt. Respectiv orice haita are un sef. Daca intre ceilalti membri exista sau nu o ierarhie, asta mi-a fost mai putin clar (observand o haita de 5 caini de pe strada mea). In haita de pe strada mea, sef e o catea, care atunci cand mananca ii cam goneste pe ceilalti, care ii pune la punct cand ceva nu-i convine- le trage cate o chelfaneala, iar cainii admonestati se supun culcandu-se la pamant cu burta in sus.
“Cainii doresc sa faca pe plac stapanului” doar daca il considera sef. Altfel, asculta de comenzi doar daca vor. Daca n-au chef, poti sa le spui “sezi” pana ragusesti, fara vreun rezultat. Cainele de care va povesteam mai sus a fost dat la dresor pt a invata sa mearga in lesa + cateva comenzi de baza. Rezultatul a fost ca, langa dresor, asculta de comenzi fara gres, dar cand punea mama mana pe lesa era pur si simplu de nestapanit. Pentru ca pe mama n-o percepea de sef. Pt ca ea nu stiuse sa se impuna in fata lui. Si langa mama, facea doar ce vroia el, desi cunostea comenzile foarte bine. Deci, era un caine dresat, dar needucat, si care se considera sef in raport cu mama.
Dresajul si educatia nu sunt acelasi lucru. Poti avea un caine dresat, care sa cunoasca comenzile (sezi, culcat, asteapta, etc) dar sa fie lipsit de educatie (cerseste la masa, fura de pe masa, sare pe oameni cu labele). Dupa cum poti avea un caine educat, dar care nu a fost dresat sa stea culcat la comanda sau sa mearga la picior pe strada. Iar primul element al educatiei este stabilirea ierarhiei- omul e sef, cainele e inferior. Asta e ceea ce ne invata Millan, in principal. Iar gesturile sale de corectare nu sunt batai, sunt atentionari. Dovada ca, animalul nu se face “mic” atunci cand este atins, cum se intampla cu cainii care mananca bataie de la stapani.

Absolut de acord cu Nicolae, testat pe pielea personala.
Avem un brac maghiar cu par sarmos in varsta de 9 luni cu dresajul terminat. Cand era cu dresorul ziceai ca este alt caine, intotdeauna asculta comenzile si le stia la perfectie, le-a invatat in primele 2 sedinte. Din toata familia mea doar sotul a mers la dresaj cu el si a fost instruit de catre dresor despre cum sa se comporte cu catelul si acesta il asculta la perfectie pe el iar pe restul lumii doar cand are el chef. Sotul este intotdeauna egal in comportamentul lui fata de caine. Disciplina este disciplina, mersul pe strada in lesa se face la picior cu cainele cautandu-i constant privirea si aprobarea, intotdeauna asculta comenzile sezi si culcat. Cu restul lumii, eu si parintii mei, face ce si cum vrea el pentru ca noi am zis…hai sa nu fim asa duri, hai mai lasa-l si pe el sa faca ce vrea etc etc. si uite asa cainele dresat perfect se arata educat doar cu sotul meu care este si singurul care aplica teoria cu sefia.
Cat despre duritatea dresajului, dresorul nostru n-a folosit niciodata mai mult de smucituri ale lesei, pe partea laterala a gatului cainelui, in asa fel incat sa nu i se intample niciodata nimic rau acestuia.

Marius Munteanu 9 mai 2012 la 2:43 am

Cesar Millan? :)) E o gluma buna. Aceste asociatii de profesionisti s-au pronuntat impotriva metodelor lui, considerandu-le abuzive.
Italian veterinary behaviourists

the Society of Veterinary Behavior Technicians (SVBT)

the National Associciation of Italian Veterinary Doctors (ANMVI)

Association of Pet Dog Trainers (UK) (APDT)

American College of Veterinary Behaviorists (ACVB)

American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB)

Association des Médecins Vétérinaires du Québec (AMVQ)

Association of Pet Behaviour Counsellors (APBC)

Association of Pet Dog Trainers (APDT)

Australian Veterinary Association (AVA)

Australian Veterinary Behaviour Interest Group (AVBIG)

British Small Animal Veterinary Association (BSAVA)

British Veterinary Association (BVA)

Canine Partners for Independence (CPI)

Dogs Trust

DKK – Dansk Kennel Klub

NKK – Norsk Kennel Klub

DCH – Dansk Civile Hundeførerforening

European College of Veterinary Behavioural Medicine – Companion Animals (ECVBM-CA)

European Society of Clinical Veterinary Ethology (ESCVE)

Norwegian Association for Pet Behaviour (NAPB)/Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS)

Pet Professional Guild (PPG)

Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)

The Blue Cross

The Blue Dog

The Certification Council for Professional Dog Trainers, Inc. (CCPDT)

The Flemish Veterinary Working Group on Ethology (VDWE)

The International Association of Animal Behavior Consultants (IAABC)

The Kennel Club

Wood Green Animal Shelter

World Society for the Protection of Animals (WSPA)
Cand mai multi iti spun ca esti beat, te duci si te culci.
Nu e cazul cu Millan, care intrebat de ce tot mai multi se pronunta impotriva practicilor lui invechite si a teoriilor lui abracadabrante, invalidate de stiinta, a raspuns ca nu le ia in seama si ca in industria asta trebuie sa ai obrazul gros. Adica sa fii nesimtit.

Nu conteaza cine si ce e impotriva lui Millan, conteaza sa te informezi, sa citesti in special despre rasa (daca este cazul) din mai multe surse, sa iei in considerare si parerea lui Millan dar si cele impotriva si sa aplici ceea ce crezi tu ca este mai bine pentru cainele tau si evident ceea ce da rezultate.
Cainii nu asculta doar daca esti dragut cu ei. Am avut 4 caini pana acum si toti au avut nevoie de disciplina si fermitate, fara violenta.

Marius Munteanu 10 mai 2012 la 12:57 pm

A spune ca un caine are instinct de haita pentru ca altfel nu s-ar aduna in grupuri, e echivalent cu a spune ca omul are instinctul vorbirii, pentru ca altfel n-ar vorbi. In realitare, cainele e animal social, adica are o propensiune catre structura de grup, dar asa cum 30-35% dintre lupi sunt solitari, multi caini sunt solitari. Comportamentul de grup este invatat, nu e instinctiv, ca inotul. Cainele inoata instinctiv. Nu are nevoie sa il invete nimeni. Dar daca iei un pui si il cresti fara contact social cu alti caini, nu va sti sa se poarte cu ei, ii va evita si va fi un animal incapabil sa interactioneze social. Faptul ca un caine are o structura interna care ii permite asocierea in grupuri intraspecifice sau interspecifice si un anumit simt al ierarhiei, nu inseamna ca relatia dintre un om si un caine trebuie sa se bazeze pe asta. E mult mai important sa intelegi cainele si sa il faci sa inteleaga ce vrei de la el. Cartile, studiile din ultimii 10-15 ani si experienta mea personala de o viata cu cainii mi-au dovedit ca nu e necesar sa stabilesti un raport de dominanta / submisivitate cu cainele. E mai degraba o tovarasie in care ghidezi cainele, cu calm si consistenta, catre ceea ce vrei tu de la el, asemenea unui invatator. E o relatie in care cainele invata ca anumite comportamente au consecinte placute (recompensa) si asta creste probabilitatea ca ele sa se produca in viitor, pe cand altele nu produc nicio consecinta, sau nu produc consecinta dorita si, prin urmare, comportamentul va scadea in intensitate si in frecventa, deoarece cainele nu e incurajat sa o repete. Cainii invata frecvent mecanism asociativ: comportamentul/evenimentul x e asociat cu consecinta/evenimentul y si daca stii sa stapanesti acest mecanism simplu, il poti invata orice. Pe de alta parte, cum a spus Shocks, caruia ii apreciez raspunsurile – se vede ca a citit ceva despre caini – dresajul, pe care eu incep il numesc educatie, pentru ca “dresaj” deja are o conotatie negativa, are un impact profund asupra psihicului cainelui; modeleaza cainele. Nu poti desparti dresajul de “psihologia” canina. Dresaj inseamna invatare si educatie inseamna tot invatare. Dar nu toate metodele de invatare sunt egale. Una e sa inveti cainele sa nu mai traga in lesa pentru ca e mai avantajos pentru el sa tina lesa moale (ajunge in directia dorita sau ca stand langa piciorul tau e mai probabil sa primeasca o recompensa) si alta e sa invete sa tina aproape fiindca daca nu o face se alege cu o smucitura brusca din lesa sau cu un ghiont in coaste sau, mai rau, cu un soc electric. Una e sa inveti cainele sa stea la usa bucatariei invatandu-l comanda culcat si asteapta sau du-te la loc (un loc determinat) si alta e sa afisezi o postura intimidanta care sa il oblige sa dea inapoi. Eu nu cred ca un caine vrea sa imi faca mie pe plac doar asa, pentru ca e in natura lui. O face din doua motive: fie pentru ca daca imi face pe plac consecinta e o recompensa (lauda, joaca, hrana, accesul intr-un anumit loc etc.), fie ca sa evite o corectie. Cainele lui Cesar, Junior, a invatat repede sa fie submisiv pentru ca altfel “e nasol”. Junior se teme de Cesar Millan. Oricine poate citi semnalele de stres la un caine isi da seama cum a fost educat cainele ala. Prin constrangere si intimidare. Se vede clar in acest clip:
http://www.youtube.com/watch?v=yXE-fwI0SWU&feature=related
Nu conteaza ce vrea sa demonstreze acolo Cesar Millan; utati-va la reactia lui Junior de la 2:25 la 3:15.
Junior nu e deloc calm-submissive, e un caine oprimat. Eu nu vreau un caine care sa se poarte asa pe langa mine. Daca atata stie nenea asta sa faca din caini, eu zic ca ar fi mai bine sa se apuce de modelat plastilina.
Cand ai pretentia ca un caine sa te asculte pentru ceea ce esti, chiar daca esti o jigodie, atunci e mai bine sa nu iti iei un caine. Eu nu vreau un caine “calm-submissive”, ci unul care sa aiba deplina incredere ca nu i se poate intampla nimic rau in prezenta mea. Nu e cazul cu Junior.
Cat despre “cazul” Shadow, cainele pe care Millan l-a strangulat, cum face el de obicei, e unul dintre cele mai triste cazuri cu putinta. E abuz pe fata si nici pana azi nu inteleg de ce Millan nu a fost condamnat pentru cruzime. Cazul a ajuns in atentia lui Mark Bekoff – o somitate la nivel mondial care chiar cu asta se ocupa, cu mintea animalelor, cu procesele cognitive care au loc in creierul animalelod si cu emotiile lor. Acesta a scris un articol care nu lasa loc de echivoc in privinta “metodelor” lui Millan.
http://zagica.blogspot.com/2012/04/did-cesar-millan-have-to-hang-husky.html
Poti pacali un milion de nestiutori, a caror singura cunoastere in materie de psihologie canina e show-ul tv “The Dog Whisperer”, dar nu il poti duce cu zaharelul pe un Bekoff sau pe un Ian Dunbar, care a studiat agresivitatea canina 11 ani pe baze stiintifice, nu dupa sfatul lui tatae, pe o Karen Overall sau pe Karen Pryor (cea care a popularizat dresajul cu clicker-ul). In fata unui om de o asemenea anvergura, micul frizer de caini, devenit printr-un noroc star de televiziune, ar trebui sa se faca si mai mic si sa taca.

Marius Munteanu 10 mai 2012 la 1:07 pm

Imi cer scuze pentru unele greseli gramaticale aparute in text; am reformulat unele parti, dar am mai pierdut pe drum cate un acord si n-am revizuit textul. Sper sa imi fie trecute cu vederea aceste erori.

@Marius Munteanu

Foarte interesant si bine articulat raspunsul. Totusi, cainele meu, dresat de catre un dresor calificat prin corectie (smucitura lesa in partea laterala a gatului) si recompensa (atat mancare cat si lauda) nu a dat niciodata vreun semn ca ar fi stresat in jurul dresorului, ba dimpotriva, era intotdeauna dornic sa mearga, sa fie cu el, sa lucreze impreuna.
Pe de alta parte, de la mine primeste doar recompense pentru purtare buna si in niciun caz nu ma respecta, iar de ascultat in cel mai bun caz as putea spune asa si asa, cand are el chef.
Eu consider ca trebuie si disciplina si recompensa si ca multe depind de temperamentul cainelui si al stapanilor.

Marius Munteanu 10 mai 2012 la 3:38 pm

Dresajul e o forma de disciplina, iar faptul ca sunt impotriva corectiilor nu inseamna ca nu am reguli. Dimpotriva, am reguli pe care le aplic sistematic, doar ca nu le impun prin constrangere sau cu forta. Daca il asculta pe dresor si nu pe tine, e vina dresorului ca a facut el dresaj cu cainele si nu ai facut tu dresaj cu cainele in prezenta lui. Cainii sunt slabi la generalizare. Altfel spus, daca un caine invata o comanda, nu o sa o faca daca i-o da oricine. Trebuie sa invete sa faca aceleasi comanda si daca i-o dai tu sau alt membru al familiei. Iar in ceea ce priveste corectiile – un termen care adesea e folosit ca substitut pentru pedepse fizice – orice ghiolban poate sa FACA un caine sa il asculte, dar cainele ala nu va face comenzile de placere, ci ca sa evite o pedeapsa. In loc sa FACI cainele sa execute o comanda, INVATA-L sa o execute si recompenseaza-l, ca sa ai garantia ca pe viitor acest comportament se va repeta.

Marius Munteanu 10 mai 2012 la 4:01 pm

Unul dintre cele mai bune exemple ca poti dresa fara forta si poti face lucruri uluitoare cu cainii tai e Kikopup, asa cum s-a mai spus. Cine se uita pe canalui ei de pe YouTube cu atentie, o sa vada ca ea are solutii pentru multe dintre problemele despre care se crede ca nu pot fi rezolvate fara putina zmucitura de lesa sau fara ceva corectii bine dozate. E cel mai bun exemplu de dresaj pozitiv. Si nu e vorba de dresaj de parc, cum ii spun unii. Ca e vorba de giumbuslucuri sau de a invata un caine sa atace la manson, avem de-a face tot cu dresaj, cu comportamente invatate. Nu e nicio diferenta intre ele, cum ar crede unii. Denise Fenzi, care lucreaza cu caini utilitari, a demonstrat de nenumarate ori prin punctaje foarte mari, ca se poate face dresaj utilitar prin metode pozitive, minim invazive. A si scris pe blogul ei un articol excelent, care se numeste What is Possible, in care ii critica prin exemplul ei pe dresorii de scoala veche. Cine e Denise Fenzi si cat de buni sunt cainii ei, se poate vedea aici:
http://www.youtube.com/watch?v=kUALjT0BFqc&feature=relmfu
http://denisefenzi.com/2011/12/15/what-is-possible/

Multumesc pentru raspunsuri si link-uri. Am citit o parte din ele si am ajuns la concluzia ca, una peste alta, dresorul nostru a fost foarte potrivit. Oricum, noi suntem foarte multumiti de puiul nostru si din experienta anterioara stiu ca temperamentul lui se va schimba in timp si va deveni din ce in ce mai linistit iar legatura dintre noi va fi din ce in ce mai puternica (vijlele infloresc cu adevarat doar cand sunt constant in prezenta stapanilor si fac tot ce fac si acestia iar la o vizsla nu se pune problema unui dresaj dur pentru ca sunt extrem de sesnsibili si pot ramane cu traume de-a lungul intregii vieti :) ).

cristian mihai 11 mai 2012 la 9:48 pm

mariuse…pt a vedea ce indeamna dresajul trebuie sa te uiti uiti in trecut de unde a aparat si de unde si nevoia de dresaj…ia vezi!…era vorba de aristoacratie?!!!!!!!!ei bine da marius multi nu iau in considerare treaba asta!vb de caini nu de altceva!stiu!sunt multi dresori care depind de vechile deprinderi si multe alte bussinesuri legate de vechile obiceiuri,dar lumea se schimba…in bine,cel putin…cesar millan aduce lumina in tot ceea ce se creadea ne la locul lui.este normal pt o perioada sa existe si niste gigi contra…dar parerea ta personala care ar fii luand in considerare protectia animalelor?cu privire la dresaj:in afara de dresajul cainilor pt armata,politie,si ajutorul persoanelor cu handicap,pe langa cei din media mai stii?…pt ca oamenii au dileme…si nu-i mai ajuta sfaturile direct din fotoliu.oamenii mai au si activitati si acolo unde sunt vor sa fie si cainii cu ei!…sunt atatea de spus mariuse dar vad ca nu prea iti arde decat de cum sa fi din trecut…

cristian mihai 11 mai 2012 la 11:37 pm

mai..shocks!intre noi fie vorba…freud a inventatat psihologia..cesar a deschis o ramura a psihologiei…hai ce naiba ca e usor…nu este nimic hilar ci din contra,ceva foarte serios..asa cum de exemplu pt tine din punct de vedere psihologic ti-ai insusit dubla personalitate.de ce o faci?…te priveste!asta privind aparitia ta pe site cu un anume nick-name sau avatar.lucrurile de altfel in viata sunt simple,dar am constatat si eu la randul meu ca interesele oamenilor nu prea coincid cu realitatea…cu scuzele de rigoare pt cei ce se tot prea afla in aceiasi situatie…dar nici nu inteleg ca rezolvarea este cu totul alta…faca-se voia lor!oricum,mai cauta timp sa vezi despre ce este vb in show-ul cesar si cainii si ce mai tot face el asa prin toata lumea…si apoi daca ai cumva un catel care s-a stricat,spune-mi mie ca sunt mai aproape!deschide ochii prietene!

Marius Munteanu 12 mai 2012 la 1:34 am

@ Cristian Mihail: am dresat ceva caini la viata mea si dresez in continuare. Mie nu imi vinde nimeni fantasmagoriile lui Cesar Millan drept “psihologie” canina. Stiu foarte bine ce vorbesc. Daca tot ce stii in materie de caini e din The Dog Whisperer, n-are rost sa discutam. Esti prea slab. Pe mine ma intereseaza foarte mult ca un caine sa fie dresat cu metode umane, nu ca in trecut, in stil boot-camp. Stiu care e diferenta si ma prind imediat dupa postura cainelui despre modul in care a fost tratat.
Ceea ce face Millan cu cainii e un capitol trist, la limita abuzului si uneori dincolo de ea. Millan e ultimul dinozaur in lumea dresajului.
Imi zici mie de istoria dresajului? O stiu mai bine decat tine, pentru ca eu citesc, nu stau doar sa ma uit la televizor si dupa aia sa fac pe dog whispereru`.
Cesar nu a inventat nimic in dresaj sau in “psihologie” canina. Sursele lui de inspiratie sunt: Bruce Fogel, The Monks of The New Skete si a mai citit el ceva din Scott si Fuller, dar nici din cartea aia n-a inteles mare lucru, pentru ca e semianalfabet.
In rest, aplica in mare metodele invechite ale lui Koehler. Teoria pop-culture a dominantei in raport cu cainele poate prinde la prostime, dar nu pacaleste un om care s-a aplecat serios asupra problemei: Millan vorbeste de caracter dominant la un caine, cand dominanta e o relatie sociala, nu o trasatura de caracter. Orice om care a citit ceva etologie mai noua decat cea din anii ’60 stie stie asta, numai Cesar si cu tine nu. Ia pune tu mana si citeste carti serioase, lasa televizorul. Dupa aia sa vii sa stai de vorba cu mine.
Pentru cultura ta generala, Freud nu a inventat psihologia, nici psihiatria, ci e parintele curentului numit psihanaliza. Dar Freud a studiat medicina si avea cunostinte serioase de neurologie, neurofiziologie si neuropsihopatologie. Daca nici asta nu stii… Mai documenteaza-te inainte sa mai spui alte prostii.

cristian mihai 12 mai 2012 la 10:18 pm

BRAVO!!!marius…bravo pt freud!,bravo pt ceea ce citest si bravo pt tot ceea ce faci…!!!personal nu ma intereseaza sursa de insipiratie a lui cesar millan,insa vad ce face in fapte!tu de altfel cu ce te mai lauzi in afara ca ne tot dam in cap?pe site-ul asta unde chiar ma doare dar n-am cu ce…apropo…nu mai incurca psihologia cu psihanaliza…asa cum faci si cu multe din show-ul lui cesar si ce face si in realitate.stiu!!!…cu totii am vrea cu ce dar nu avem(asta nu este o rusine) realitatea ne depaseste!cat despre caini si dresajul lor…ho ho ho.fac minuni…dar pt mine!

cristian mihai 12 mai 2012 la 11:08 pm

si apropo…marius!in momenentul in care care cesar zice …tu razi de mine…in aceasi curte sunt aprozimativ 40!!!!!de caini cu diverse probleme psihice sau in asteptare de adoptie.era normal sa aiba o astfel de atitudine asupra unui viitor ucigas(adica pittbul)..nu?mare lucru si preventia asta,doar ca trebuie s-o intelegi…fi mai atent !!!

Marius Munteanu 13 mai 2012 la 12:15 am

Sunt foarte impresionat de faptul ca Millan are 40 de caini in curte. Parca imi vine si o eructatie admirativa (Burp!) In rest, n-ai decat sa aplici ce metode vrei pe cainii tai. Eu nu l-as lasa nici sa imi tunda cateaua. Si cu asta am incheiat. Am alergie la semidocti.

Cred ca cei care sunt capabili sa traga concluziile corecte sunt putini, insa eu tin sa il felicit pe dl. Munteanu ca a depus efortul de a da amanunte si explicatii. Am trai intr-o lume mai buna daca ar fi mai multi ca dvs.

cristian mihai 16 mai 2012 la 7:45 pm

da-mi voie marius sa te intreb asa intre noi…repet intre noi:ce naiba mai cauti pe site-ul asta unde mai toata natiunea sunt niste nu semi…paradocti.?ar trebuii sa-l provoci pe andrei gheorghe la o suieta,ca intre doctrinati…exista o diferenta intre a citii si a invata.din intamplare am si eu un sertar care nu se mai inchide de mentiuni,diplome si ce o mai fii pe acolo,si nu cred ca sunt singurul chiar si aici pe site.sa-ti dau un exemplu:daca maine un depravat ar scrie o carte despre cum sa-ti dresezi cainele dupa metoda van helsing,sa nu te mire cum dupa o vreme apar prin parcuri tot felul de oameni cu tarusul in mana…e-he!…candva odata erau bune si cartile alea despre dresaje,si sunt si acum,dar oamenii nu mai timpul de odinioara..si crede-ma ca nu sunt de judecat.astea sunt vremurile!bafta multa si spune-i lui shocks cel ce socheaza ca domnului millan au inceput sa-i tot parvina premii si recunoasteri de nu se mai opresc(aici il invidiez eu…)

Shocks,Marius si toti cei care au caini si ii cresc dupa “legile apartamentului”:parerile despre psihologia canina sunt impartite.Teoria dominantei este naturala,fireasca pentru un caine.Daca nu credeti acest lucru doar din motivul ca Cesar o aplica,poate cu exagerare(nu sunt langa el sa stiu cum procedeaza si nu-mi permit sa judec pe nimeni),lumea vorbeste si face orice pentru bani),atunci cumparati-va carti,nu ale lui Cesar,exemplu Maria Mihaita are o carte despre psihologie si psihopatologie canina in care a scris lucruri extraordinare.
E adevarat ca dragii nostrii caini nu sunt lupi,insa se trag din lup(lupul-Canis lupus,cainele-Canis lupus familiaris).In concluzie,cainele este o subspecie a lupului-un carnivor care este din familia Canide.Nu vreau sa fac trimitere la faptul ca ambele specii sunt,din punct de vedere al temperamentului si psihicului in general,identice.Vreau sa fac trimitere la faptul ca,in cazul in care aveti caini si nu ati observat,cainii sunt animale sociabile,care traiesc in grupuri,numite haite,o haita de caini avand un exemplar dominant(unul singur),superior celorlalte exemplare care la randul lor,acesti indivizi sunt superiori sau inferiori altor indivizi ai aceleiasi haite,pozitiile ierarhice schimbandu-se in timp(aceasta este natura ierarhiei).
Comparand psihologia canina cu cea umana,putem spune ca sunt diferite,din punctul meu de vedere,dar nu numai al meu(necunoscatorii vor avea o parere contrara pentru ce voi spune eu acum),psihologia canina poate fi aplicata la om,dandu-i un aer superior/inferior,in cazul celui din urma rezultatele fiind proaste.Psihologia umana nu se poate aplica pe caine.De ce?Ganditi-va cati caini crescuti in apartament sau de persoane necunoscatoare,total straine de dresajul si psihologia canina,acesti caini fiind cainii cu cele mai multe si mai frecvente deviatii comportamentale.Acest fapt se datoreaza atitudinii necorespunzatoare,sau distrata a proprietarului fata de caine.Cunosc cazuri concrete in care stapanii isi cocolosesc cainii atat de mult,teoria dominantei excluzand-o cu desavarsire,incat cainii lor devin dominanti,dorm in pat si devin agresivi daca sunt deranjati sau daca le este luata manacarea ceea ce este un lucru anormal,iesind din normalitatea psihica a unui caine domestic.Mai cunosc un caz in care o femeie isi pupa toata ziua catelusul,il alinta,atat de mult incat ii cumpara toate prostiile sa manance,de la bomboane la ciocolata,de la mezeluri la pizza.Cainele avea si un regim alimentar prost,dupa cum putem deduce din cele spuse de mine anterior despre respectivul caine,care s-a dezvoltat dezarmonic,vreau sa spun ca diferenta intre cateaua mea si acel caine(care era mascul),fiind frati,cateaua mea arata mult mai bine decat fratele sau,pentru ca ea nu a mancat niciodata ciocolata,bomboane,caramele,etc.Femeia respectiva nascuse.Cainele tinut in apartament avea voie sa stea pe balcon,care era mic,la fel ca si garsoniera in care locuia de fapt.Din cauza faptului ca a suferit din cauza ca nu a fost scos in fiecare zi pentru nevoi,a fost dat la o parte si statea chiar si 2 zile nemancat,cainele a suferit o tulburare-anzietatea de separare.Sfarsitul acestui caine a fost tragic-s-a aruncat de la balcon ,de la etajul 2.Nu a mai avut timp sa fie dus la medic,in cateva minute cainele a murit,un factor care i-a favorizat moartea a fost si starea fizica a cainelui,era destul de firav.

Si referitor la intrebarea pusa mai sus:nu stiu daca la noi in tara exista o facultate de psihologie canina,dar inainte de asta ar trebui sa te interesezi mai mult,sa te documentezi.Ai caini?Daca nu,ai stat vreo data in preajma cainilor sa vezi daca ti-ar face placere sa lucrezi cu ei?

Scuzati-mi eventualele greseli ortografice,nu am timp sa recitesc acum totul.